Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης - Ερντογάν: ΝΑΤΟϊκή «συμπάθεια», «μπίζνες» και παλαιστινιακό - Τα ελληνοτουρκικά και κάτω από το χαλί και πάνω στο τραπέζι…


ΝΑΤΟϊκή «συμπάθεια», «μπίζνες», παλαιστινιακό και τα ελληνοτουρκικά κάτω από το χαλί και πάνω στο τραπέζι, θα μπορούσε να είναι ένας πρώτος τίτλος για τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Επί της ουσίας ο Μητσοτάκης δεν «άγγιξε» καθόλου τα ζητήματα κυριαρχίας που θέτει η Τουρκία, με την «προστασία» των ΗΠΑ. Διαφώνησαν ανοιχτά ως προς το παλαιστινιακό, με τον Ερντογάν, για τους δικούς του λόγους, να στρέφεται κατά του Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε στη γνωστή «γραμμή» υπεράσπισης» του Ισραήλ με το «δικαίωμα» στην «αυτοάμυνα».

Συγκεκριμένα, βάζοντας μπροστά την «θετική ατζέντα» που αφορά κυρίως τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αποφάσισαν να «πυκνώσουν» τις επαφές τους, με «οδικό άξονα» τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή.

Από τις κοινές δηλώσεις που έγιναν προκύπτει ότι τέθηκαν όλα τα ζητήματα στο «τραπέζι», με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να δηλώνει πως «συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις», γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι με όχημα αυτού του είδους τις επαφές δρομολογούνται εξελίξεις που στρέφονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια διαδικασία που θα πρέπει να προχωρήσει επιμελώς για να έχει περισσότερα αποτελέσματα». Υποστήριξε δε πως σε κάθε συνάντηση, «οι ελπίδες μας για το μέλλον της συνεργασίας αυξάνονται περισσότερο».

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. «Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στη σχέση μας να συμβάλλει στην πλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μεινονότητας στην Ελλάδα», δήλωσε.

Για τη Μονή της Χώρας επέμεινε στην λειτουργία της ως τζαμί, λέγοντας είναι «ανοιχτή για επίσκεψη από όλους».

Συζήτηση έγινε και για το Κυπριακό, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως προσμένει σε μια «δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί», δηλαδή την κατοχή.

Δήλωσε επίσης πως «η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα. Είμαστε σύμφωνοι πως δεν υπάρχει θέση για αυτές στην περιοχή μας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε στον «οδικό άξονα» που συμφωνήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση, όταν και υπογράφτηκε κοινή διακήρυξη: Δηλαδή, πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προετοιμάζουν τον μεγάλο συμβιβασμό. Ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αυτή η διαδικασία της «προσέγγισης» μπορεί να αποτελέσει «κανονικότητα».

«Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα», είπε, χαιρετίζοντας την ίδρυση ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου, καθώς και την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή και ιδίως για την σφαγή στη Γάζα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε προκλητικά πως «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μια αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος του», ενώ ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε πως «στο θέμα αυτό δεν είμαστε σύμφωνοι», καθώς η Χαμάς είναι αντιστασιακή οργάνωση.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom