Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ναυπακτία: Δημόσια διαβούλευση έως 17 Ιουνίου για 7 ανεμογεννήτριες μαζί με σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες


Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συσσωρευτές (μπαταρίες) της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ A.E.», στη θέση «Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα» των δημοτικών ενοτήτων Ναυπάκτου και Χάλκειας του δήμου Ναυπακτίας, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Δευτέρα 17-6-2024!

Ο σχεδιαζόμενος ΑΣΠΗΕ Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα θα βρίσκεται βορειοδυτικά της Ναυπάκτου, στις βόρειες απολήξεις του ορεινού όγκου της Κλόκοβας (Παλιοβούνας) και οι ανεμογεννήτριες του έργου θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς:  Καλαβρούζα και Σφηκαίικα (2 χλμ), Αγραπιδόκαμπος (2,7 χλμ), Βλαχομάνδρα (3 χλμ), Τρικορφο (3,3 χλμ), Κάτω Καλαβρούζα (3,9 χλμ), Αγ. Τριάδα (4,8 χλμ), Συκιά, Πιτσιναίκα, Γαβρολίμνη (5,3) και Παραδείσι (5,6 χλμ). Θα αποτελείται από 7 ανεμογεννήτριες ισχύος 6,2 MW η κάθε μία, με ύψος πυλώνα 119 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 81 μέτρα. Ο σταθμός αποθηκευσης με μπαταρίες θα είναι αποθηκευτικής ισχύος 140 MWh με μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ 70 MW και θα βρίσκεται σε απόσταση 1,57 χλμ από τα Πιτσιναίικα, 1,8 χλμ από την Βλαχομάνδρα και 2,2 χλμ από την Συκιά.

*ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ:
α) Στην περιοχή του υπό αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ, μαζί με τις 7 ανεμογεννήτριες του έργου, βρίσκονται σε ακτίνα έως 6 χλμ41 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες με τελική άδεια λειτουργίας, συν αυτές που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν (26 με άδεια παραγωγής & 4 στο στάδιο της αξιολόγησης) = 78 ανεμογεννήτριεςΣε αυτή την περιοχή, οι ιδιοκτήτριες εταιρείες αυτών των ΑΣΠΗΕ, παρόλο που φαινομενικά έχουν διαφορετικά ονόματα, εκτός του ότι στην πραγματικότητα είναι ανά ομάδες ίδιες μεταξύ τους -οπότε αποτελούν στην πραγματικότητα την ίδια εταιρεία- σχετίζονται και όλες μαζί, αφού έχουν κοινά, είτε διεύθυνση, είτε κάποιο στοιχείο επικοινωνίας, είτε διευθύνων σύμβουλο (!). Επισημαίνεται ότι στον δήμο Ναυπακτίας έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 93 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 142 επιπλέον ανεμογεννήτριες  (23-5-2024: στοιχεία Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΑΕΥ https://geo.rae.gr/) . β) Μελετώντας τον χάρτη της περιοχής στην ΡΑΑΕΥ διαπιστώνουμε ότι, το υπό διαβούλευση έργο αποτελεί ουσιαστικά κατάτμηση ενός ενιαίου έργου συνολικής ισχύος 43,4+42,8+30= 116,2 ΜW με 21 ανεμογεννήτριες και ενσωματωμένες μπαταρίες (εφάπτεται στα ανατολικά με τον ΑΣΠΗΕ ΚΕΝΤΡΩΜΑ-ΆΝΩ ΠΥΡΓΟΣ με 7 α/γ και ενσωματωμένες μπαταρίες, της ίδιας εταιρείας, και στα ανατολικά-νότια με τον ΑΣΠΗΕ ΛΥΚΟΤΡΥΠΕΣ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΡΑΧΗ-ΑΣΗΜΟΡΡΑΧΗ με 7 α/γ, της ίδιας εταιρείας) που σκοπίμως η εν λόγω εταιρεία διαίρεσε σε τρία (3) μικρότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή του συνολικού έργου στην -πιο σύνθετη- κατηγορία έργων Α1 της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η μεθόδευση της κατάτμησης έργων έχει κριθεί απαράδεκτη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2157/2019).
γ)  Το έργο θα περιλαμβάνει σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συσσωρευτές (μπαταρίες) αποθηκευτικής μια τεχνολογία άκρως επικίνδυνη και καθόλου δοκιμασμένη στην Ελλάδα, και εφαρμοσμένη σε πειραματικό στάδιο σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.   Ο μελετητης του έργου παρόλα αυτά «ξεχνάει» ή μάλλον αποκρύπτει σκόπιμα τα εξής πολύ σημαντικά στοιχεία:
-  για τους Σταθμούς Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σε κανένα πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού
-  τα χαρακτηριστικά, την τεχνολογία και τις ιδιαιτερότητες των συσσωρευτών (δηλ. από τι υλικά αποτελούνται, τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα κλπ)
-  την αναλυτική αναφορά για τις συνέπειες του σταθμού αποθήκευσης στο περιβάλλον και στους οικισμούς (πιθανή διαρροή επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, ύπαρξη υδατορέματος σε κοντινή απόσταση, κίνδυνος πυρκαγιάς εντός δασικής έκτασης, έκλυση τοξικών αερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς, απόσταση 1,5 χλμ περίπου από τον πλησιέστερο οικισμό Πιτσιναίικα)
-  την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων πυροπροστασίας στον σταθμό αποθήκευσης και την μελέτη πυρασφάλειας.  
δ) Ανατολικά και εφαπτόμενα με το υπό διαβούλευση έργο βρίσκεται ο ΑΣΠΗΕ ΚΕΝΤΡΩΜΑ-ΆΝΩ ΠΥΡΓΟΣ (της ίδιας εταιρείας) με επτά (7) ανεμογεννήτριες και ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Ο ΑΣΠΗΕ ΚΕΝΤΡΩΜΑ-ΆΝΩ ΠΥΡΓΟΣ είναι στο στάδιο της άδειας παραγωγής από τις 22.01.2024 και ο σταθμός αποθήκευσης με τις μπαταρίες θα βρίσκεται ακριβώς εφαπτόμενα στα δυτικά του σταθμού αποθήκευσης του υπό διαβούλευση ΑΣΠΗΕ ΠΑΛΙΟΣΤΑΛΟΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΕΣ-ΤΡΙΜΝΗΣΤΡΑ. Οι δύο (2) σταθμοί αποθήκευσης θα βρίσκονται σε απόσταση 1,57 χλμ από τα Πιτσιναίικα, 1,8 χλμ από την Βλαχομάνδρα και 2,2 χλμ από την Συκιά. Τα ανωτέρω στοιχεία σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα της λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ απο την εταιρεία και τον μελετητή του έργου.   ε)  Η μελέτη δεν εξετάζει καθόλου διεξοδικά τις συνεργιστικές επιπτώσεις του έργου σε σχέση με τους υπόλοιπους ΑΣΠΗΕ, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, καθώς και στο στάδιο αδειοδότησης.  
στ) Έχουν γνωμοδοτήσει θετικά (!) μέχρι στιγμής το Δασαρχείο Ναυπάκτου, η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Αιτ/νίας, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδος.
ζ) Έχει σταλεί σχετικό ενημερωτικό email προς περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας Δυτικής Ελλάδαςτην αδειοδοτούσα αρχή, τις Τοπικές Κοινότητες της περιοχής, τον δήμο και τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Ναυπακτίας, στο οποίο τονίζεται και ζητείται να ληφθεί σοβαρά υπόψη το έντυπο Δ11 που παραθέτουμε παρακάτω και να γνωμοδοτήσουν όλοι οι ανωτέρω αρνητικά.
Χωροθέτηση του ΑΣΠΗΕ Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα και οι υπόλοιποι ΑΣΠΗΕ (πηγή: https://geo.rae.gr/ 23 Μαι. 2024).

 Οι εταιρείες των ΑΣΠΗΕ που έχουν επισημανθεί, σχετίζονται μεταξύ τους.



Συσχέτιση των ΑΣΠΗΕ Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα και Κέντρωμα-Άνω Πύργος και η θέση των συσσωρευτών (μπαταριών) για τους 2 ΑΣΠΗΕ (σε κόκκινο-κίτρινο κύκλο) σε σχέση με τους οικισμούς Πιτσιναίικα και Συκιά 
(πηγή: https://geo.rae.gr/ 23 Μαι. 2024)
Βασικά χαρακτηριστικά των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες [Battery Energy Storage Systems (BESS)]: Βασικό στοιχείο των μπαταριών είναι ένα αλκάλιο, το Λίθιο (Li). Ένα χημικό στοιχείο το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για αυτανάφλεξη υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η πιθανότητα έναρξης πυρκαγιών στους συγκεκριμενους σταθμούς είναι πολύ μεγάλη από ότι έχει φανεί έως σήμερα, για αυτό υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες. .Εξαιρετικά σημαντικά και πρέπει να τονιστεί είναι , ότι οι φωτιές αυτές δεν σβήνουν με το συμβατικό μέσο της πυρόσβεσης που είναι το νερό. Ο λόγος είναι ότι το λίθιο αντιδρά με το νερό με μια εξώθερμη αντίδραση εκλύοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας και υδροφθορίου (HF) και εξαιρετικά εύφλεκτων αερίων όπως το υδρογόνο (H2), το μεθάνιο (CH4), το αιθυλένιο (C2H4) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Αν λοιπόν ξεσπάσει μια φωτιά σε μια μονάδα BΕSS θα είναι σίγουρο οτι θα καίγεται μερες καθότι η χρήση νερου για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω είναι απαγορευτική. Άρα η δημιουργια μπαταριων τόσο μεγάλης ισχύος ισοδυναμεί με την τοποθέτηση βομβών που περιμενουμε να εκραγουν ανά πάσα στιγμή.

Μειονεκτήματα των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες:

• Περιορισμένη διάρκεια ζωής (έως 10 έτη): Μειώνεται σημαντικά η χωρητικότητα μετά από σχετικά μικρό αριθμό κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης. 

• Έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν για πολύ μικρό διάστημα την ενέργεια, από 4 έως 6 ώρες (κατά μ.ο.).

• Ελλείψεις πρώτων υλών: Περιορισμένη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, γεγονός που επιβάλλει τεχνολογίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

• Περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετά το πέρας ζωής των μπαταριών (όλοι ξέρουμε ότι τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε για τις μικροσυσκευές στην καθημερινότητά μας, τις ανακυκλώνουμε σε ειδικούς κάδους και αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά κοστοβόρα, αλλά και απαραίτητη. Αυτές όμως τις τεράστιες σε μέγεθος και σε ποσότητα μπαταρίες, ποιός θα τις ανακυκλώσει; Αυτό το υπέρογκο κόστος ποιός θα το επιβαρυνθεί;)

•  Ανησυχίες για την ασφάλεια: Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι ευαίσθητες, επιρρεπείς στη φθορά και απαιτούν προστατευτικά κυκλώματα για τη ρύθμιση της τάσης.

• Ευαισθησία στη θερμοκρασία: Η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την αποφυγή θεμάτων που σχετίζονται με ακραίες θερμοκρασίες.


μπαταριες φωτια Βικτωρια Αυστραλία 2 .jpg
Αυστραλία: φωτιά σε σταθμό αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες


Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος από ολόκληρη την επικράτεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες, το δημοτικό συμβούλιοτα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής να λάβουν γνώση της ΜΠΕ (πρόκειται για πρόχειρη μελέτη και παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις) και να εκφράσουν τις ενστάσεις τους, καταθέτοντας το ειδικό έντυπο ''Δ11''.

Επίσης καλούμε:
α) τις αρμόδιες δασικές και λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες να μην προσυπογράψουν την περαιτέρω καταστροφή της Ναυπακτίας, να υπηρετήσουν τα καθήκοντα τους με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι το συμφέρον την κάθε εταιρείας, καταθέτοντας τεκμηριωμένη αρνητική γνωμοδότηση. 
β
τον δήμο Ναυπακτίας να λάβει σοβαρά υπόψη το έντυπο Δ11, καταθέτωντας αρνητική γνωμοδότηση μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου και μέσω του εντύπου απόψεων στο ΗΠΜ και να αποτρέψει με κάθε τρόπο την περιβαλλοντική αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου.  Προτείνουμε να ανατεθεί σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο η σύνταξη της γνωμοδότησης για να εντοπιστούν πλήρως οι νομικές, χωροταξικές και περιβαλλοντικές παρατυπίες της ΜΠΕ του έργου.
γ)  την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ως αδειοδοτούσα αρχή, να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των πολιτών και να μην εγκρίνει την περαιτέρω υποβάθμιση-καταστροφή της Ναυπακτίας και γενικότερα την υποβάθμιση της ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην συνέχεια παρατίθενται οδηγίες για την συμμετοχή του κοινού στην δημόσια διαβούλευση:  

Αξίζει ΌΛΟΙ να αφιερώσουμε 15 λεπτά από τον χρόνο μας για να εγγραφούμε στο ΗΠΜ και να καταθέσουμε ένσταση!
Καταθέτουμε τις απόψεις/ενστάσεις μας για την εν λόγω ΜΠΕ, μέσω του ειδικού εντύπου Δ11, το οποίο πρέπει να κατατεθεί με τη μορφή αρχείου "pdf" στον ιστότοπο του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/9557 , κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής και δημιουργίας λογαριασμού στο ΗΠΜ με χρήση των κωδικών TaxisNet.
[Στην παραπάνω διεύθυνση μπορούμε να βρούμε την ΜΠΕ του έργου, κατηγορίας Α2, με Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ): 2312002724, να ενημερωνόμαστε για τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και να συμμετέχουμε στην διαβούλευση, μόνο εάν είμαστε εγγεγραμμένοι στο ΗΠΜ και αφού συνδεθούμε με όνομα χρήστη και κωδικό].

Οδηγίες για την εγγραφή μας στο ΗΠΜ: https://drive.google.com/file/d/1RE30b12CMDLUrBIfutikld94G KPtIqgk/view?usp=sharing

Στον παρακάτω σύνδεσμο βρίσκουμε ένα πρότυπο έντυπο Δ11, το οποίο περιέχει ήδη διατυπωμένες ενστάσεις (συμπληρώνουμε μόνο τα προσωπικά μας στοιχεία και ύστερα το καταθέτουμε με τη μορφή αρχείου "pdf" στο ΗΠΜ στη διαβούλευση του έργου): https://docs.google.com/document/d/1paWfge8LlDP6fARoSFB7K1VhtVzIex3ttfqsgz61uf0/edit?usp=sharing

(Το παραπάνω αρχείο είναι ανεβασμένο στην πλατφόρμα Google Drive. Ανοίγουμε το αρχείο και πατάμε πάνω δεξιά στην γραμμή εργαλείων στη θέση «Αρχείο->Δημιουργία Αντιγράφου» για να δημιουργήσουμε νέο αντίγραφο, εάν θέλουμε να επεξεργαστούμε το Δ11. Στη θέση «Αρχείο->Λήψη->Έγγραφο PDF» πατάμε για να το αποθηκεύσουμε ως αρχείο pdf).
Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να γράψετε στο Δ11 και τις δικές σας παρατηρήσεις/ενστάσεις/σχόλια για την εν λόγω ΜΠΕ.
Τέλος, παραθέτουμε μία ενημερωτική λίστα διαφόρων υπηρεσιών και ιστοτόπων, με την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται για την κατάσταση (χωροθέτηση, στάδια αδειοδότησης, εγκρίσεις, κτλ.) των αιολικών σταθμών και κατ' επέκταση όλων των έργων ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία, ως εξής: https://docs.google.com/document/d/1NXIA wj3tWqedGt3fDTv xDtFJ5fmgnBRm7abhaNuFw/edit?usp=sharing .

Καλούνται όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να αρχίσουν άμεσα να παρακολουθούν από μόνοι τους τις εξελίξεις μέσω της παραπάνω λίστας, διότι τα «μέτωπα» είναι πάρα πολλά και ο τόπος μας βάλλεται πλέον από παντού. Αν δεν ενδιαφερόμαστε και δεν ενεργούμε εμείς οι ίδιοι, υποθηκεύουμε μια για πάντα το μέλλον των παιδιών μας.

Ακόμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, και αυτό διότι δεν δέχονται καμία απολύτως πίεση ή ενόχληση από εμάς τους πολίτες.

--- Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας ---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom