Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

ΠΟΣΠΕΡΤ: Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει πλέον για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης της ΕΡΤ επί Ζούλα


Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει πλέον για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης της ΕΡΤ επί Ζούλα – στο στόχαστρο και ο τρόπος αναθέσεων μεγάλων συμβάσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Δικάστηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που άσκησαν κατά της ΕΡΤ σύσσωμα τα σωματεία των εργαζομένων στην ΕΡΤ και οι εκπρόσωποί τους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης της ΕΡΤ επί Κωνσταντίνου Ζούλα, που όλο και πιο συχνά απασχολεί τη δημοσιότητα.


Στο Δικαστήριο παραστάθηκε η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση ΠΟΣΠΕΡΤ με τον Πρόεδρό της Δημήτρη Κούνη, το πρωτοβάθμιο σωματείο «Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ» με τον Πρόεδρό του Αλέξανδρο Σιμιτζή, το πρωτοβάθμιο σωματείο «Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής Μ.Μ.Ε.» με το Πρόεδρό του Λεωνίδα Λουκόπουλο, το πρωτοβάθμιο σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών, Τεχνικών & Εργαζομένων ΕΡΤ - Α.Ε.» με τον Πρόεδρό του Γαβριήλ Κασιμάτη, το πρωτοβάθμιο σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Παραγωγής Τεχνικού και Καλλιτεχνικού Προσωπικού Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου ΕΡΤ - ΑΕ» με τον Πρόεδρό του Βασίλη Λιαπίκο, το πρωτοβάθμιο σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ-ΑΕ» με την Πρόεδρό του Καίτη Θεοδωρίδου, το πρωτοβάθμιο «Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών και Χορωδίας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΕΡΤ - ΑΕ» με τον Πρόεδρό του Τάσο Γρατσία. Επίσης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Δάρρας, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ στο διοικητικό της συμβούλιο, και ο Μανώλης Παπανικήτας, επίσης εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ στο διοικητικό της συμβούλιο. 


Με την αγωγή, ζητείται ο δικαστικός έλεγχος και η ακύρωση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ που ελήφθησαν τον Απρίλιο 2023 με διαδικασία παράνομη και αντίθετη προς τους κανονισμούς της ΕΡΤ, σύμφωνα με τους ενάγοντες, καθώς δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συγκρότηση, την απαρτία, τον τρόπο εισαγωγής θεμάτων προς απόφαση και τη διαδικασία λήψης απόφασης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, με κύρια ευθύνη του Κωνσταντίνου Ζούλα, που το επίμαχο διάστημα καταλάμβανε τόσο τη θέση του Προέδρου όσο και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ. 


Μέσα από τη δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, που έχει αποφασίσει για αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ με διαδικασίες και τρόπους που τώρα καλείται η Δικαιοσύνη να εξετάσει, επανέρχεται και αναδεικνύεται το μείζον θέμα της διαχείρισης από τη διοίκηση της ΕΡΤ δημοσίου χρήματος -του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες. 


Όπως δήλωσαν οι προσφεύγοντες, «το ζήτημα είναι τόσο μεγάλο, σοβαρό και κραυγαλέο, που αποκλείεται να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Το θέμα είναι εάν θα μπορέσει η Δικαιοσύνη να παρέμβει και ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως ελπίζουμε, για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.».


Σύμφωνα με τον δικηγόρο των εναγόντων, Κωνσταντίνο Τοκατλίδη, η υπόθεση είναι μεγάλης βαρύτητας καθώς αφορά στη διοίκηση και διαχείριση μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων. Συνδέεται αναπόφευκτα με την εδραιωμένη στην κοινωνία αντίληψη ότι οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων είναι στο απυρόβλητο, καθώς στην πράξη μένουν ανεξέλεγκτες ό,τι κι αν γίνει. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό και θεωρούμε ότι μπορεί να αλλάξει. Το έργο του Δικαστηρίου είναι δυσχερές και με σεβασμό στην κρίση του θα αναμείνουμε την απόφασή του, τους προσεχείς μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom