Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Στα… νυστέρια οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού» με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη

Αδωνις: "Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Εγώ δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τον ιδιωτικό τομέα."

«Βεντέτα» έχει ανοίξει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», οι οποίοι, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αναστολή των τακτικών χειρουργείων.

Από τον Ιάσονα Δημήτριο Τσέτσο

Μάλιστα, όλη αυτή η ιδιότυπη «κόντρα» κορυφώνεται, την ίδια στιγμή που και στα δύο νοσοκομεία Παίδων περισσότερα από 3.000 παιδιά περιμένουν σε λίστες αναμονής προκειμένου να χειρουργηθούν!

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση άρχισε λίγες ημέρες πριν, όταν το Δ.Σ. του «Αγλαΐα Κυριακού», σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη στάση του κ. Γεωργιάδη, ανακοίνωσε ότι δεν αναστέλλονται τα τακτικά παιδιατρικά χειρουργεία: «Με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και συνεπώς δύνανται να λειτουργήσουν καθημερινά και οι τρεις χειρουργικές τράπεζες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοίκηση. 

Από την πλευρά τους, οι αναισθησιολόγοι του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν πτοήθηκαν από την απόρριψη της κινητοποίησής τους από το Δ.Σ. του νοσοκομείου. Την περασμένη Δευτέρα προχώρησαν σε 7ωρη στάση εργασίας, με τη στήριξη των ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου προσέφυγε κατά της κινητοποίησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο κήρυξε παράνομη τη στάση εργασίας.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, που στέκεται στο πλευρό των αναισθησιολόγων του «Αγλαϊα Κυριακού»: «Στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά τέσσερις αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24), με αποτέλεσμα την παραμονή επτά ενεργών ιατρών. 

Για την ασφαλή λειτουργία των τριών υπαρχουσών αιθουσών και την εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα “Ελπίδα”, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα». 

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων του αναισθησιολογικού τμήματος και η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης, που βάζει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς, είναι αιτήματα δίκαια».

Ωστόσο, η επιμονή των αναισθησιολόγων να διεκδικούν πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους ίδιους και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση για τους λιλιπούτειους ασθενείς, χρησιμοποιώντας ως μορφή αγώνα τη στάση εργασίας, προκάλεσε την οργή του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως συνηθίζει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, απέδωσε στις κινητοποιήσεις πολιτικά κίνητρα και προσπάθειες… εκβιασμού της κυβέρνησης, εν όψει ευρωεκλογών!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, αλλά αυτό που συμβαίνει εκεί είναι αίσχος. Θα με αναγκάσουν να σκεφτώ λύσεις που δεν θα τους αρέσουν καθόλου», συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Εγώ δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τον ιδιωτικό τομέα. Αν νομίζουν ότι θα εκβιάσουν το κράτος, τους γονείς και τα παιδιά, έχουν μπλέξει με λάθος άνθρωπο. Το κράτος δεν εκβιάζεται και τα παιδιά που πρέπει να χειρουργηθούν δεν μπορεί να είναι αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Γιατί αυτή η αποχή τώρα γίνεται λόγω των ευρωεκλογών».

Αλλη μία φορά επανέλαβε ότι «το να εκβιάζουν την κυβέρνηση κάποιοι γιατροί συνδικαλιστές, λόγω των ευρωεκλογών, με ομήρους τα μικρά παιδιά είναι απαράδεκτο και, νομίζω, σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε». Κύριε Γεωργιάδη, ντροπή είναι 3.000 παιδιά να περιμένουν σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν, αλλά μεγαλύτερη ντροπή είναι η χρόνια υποστελέχωση και η παραμέληση του ΕΣΥ, που προκαλεί αυτές τις καταστάσεις.

https://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom