Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Μπάχαλο και με τα μέτρα για την πυροπροστασία!


Καταπέλτης ο Συνήγορος του Πολίτη. Μιλάει για μετακύλιση της ευθύνης στους πολίτες με υπέρμετρο κόστος. Μερική αναδίπλωση από τον Σκυλακάκη.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Μερική αναδίπλωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις υποχρεώσεις των πολιτών που απορρέουν από τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, με το τοπίο πάντως να παραμένει θολό και τις αντιδράσεις να εντείνονται. 

Οπως διευκρίνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, για φέτος θα πρέπει να προχωρήσουν μόνο σε κλαδέματα και απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εφαρμοστούν όλες οι παρεμβάσεις που θα εισηγείται η τεχνική έκθεση, η υποβολή της οποίας παραμένει υποχρεωτική έως τις 21 Ιουνίου.

«Οι προδιαγραφές των τεχνικών μελετών πυροπροστασίας που θέτει το ΥΠΕΝ είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη για προστασία θα προσαρμόζεται με την πραγματικότητα. Ο υπουργός σημείωσε ότι το περιεχόμενο των μελετών θα προκύψει μέσα από συνεννόηση του ιδιοκτήτη με τον μηχανικό (κάτι βέβαια που ελλοχεύει τον κίνδυνο για ελλιπείς ή -ακόμα χειρότερα- ψεύτικες δηλώσεις), ενώ προανήγγειλε αλλαγές στις προδιαγραφές του νόμου, βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν από τις τεχνικές μελέτες.

Εκθεση, πάντως, καλούνται να υποβάλουν και οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιον νόμο τακτοποίησης. Πρόκειται για περίπου 100.000 κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε δάση και από τα πλέον ευάλωτα σε πυρκαγιά ακίνητα, θεωρείται όμως εξαιρετικά δύσκολο οι ιδιοκτήτες τους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για τα μέτρα πυροπροστασίας, από τη στιγμή που δεν… αποκαλύφθηκαν όταν ήταν σε ισχύ η διαδικασία τακτοποίησης.

Οικιστικές πυκνώσεις

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ πάντως ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη υποβολή τεχνικής έκθεσης δεν συνιστά δήλωση τακτοποίησης, προσθέτοντας ότι στις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι δήμοι για να δημιουργήσουν ζώνες πυροπροστασίας μπορούν να συμπεριλάβουν και τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις.

Την ίδια στιγμή, καταπέλτης για την εφαρμογή του κανονισμού είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, μιλώντας για μετακύλιση της ευθύνης στους πολίτες, με υπέρμετρο κόστος, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. «Η διοίκηση και οι σχετικοί φορείς είναι υπεύθυνοι για τη λήψη μέτρων κατά των πυρκαγιών με τις ενδεδειγμένες προληπτικές ενέργειες (διάνοιξη αντιπυρικών οδών, υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτρισμού, καθαρισμός εκτάσεων παρακείμενων στο οδικό δίκτυο κ.λπ.), όπως επίσης και για την πυρόσβεση.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό να μετακυλίει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα μάλιστα επαχθείς οικονομικά όρους γι’ αυτούς» αναφέρει στην επιστολή του προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης.

Παράλληλα, θα προκύψει το ζήτημα της δυσχέρειας ασφάλισης της περιουσίας κατά της πυρκαγιάς, γιατί εκτιμάται ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα απαιτήσουν την τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων πριν προβούν στη σύναψη σύμβασης, ενώ τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που βρίσκονται σήμερα εν ισχύ είναι πολύ πιθανό να τροποποιηθούν με επαχθέστερα ασφάλιστρα για όσους πολίτες δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες εργασίες. 

«Οι πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι σήμερα κατά την άποψη της Αρχής είναι επαρκείς, πλήρως λειτουργικές και εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες» σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί τις αρμοδιότητές του, για το οποίο κρίνεται. «Μέσα σε ένα οικόπεδο στο δάσος μόνο ο ιδιοκτήτης του μπορεί να παρέμβει. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε την κοινωνία» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένεται ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι. 

δημοκρατία 4/6/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom