Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

«Εμφύλιος» κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ - Η ανάρτηση Κασσελάκη, η απάντηση του περιβάλλοντος Τσίπρα και οι θέσεις στελεχών


Στα ανώτατα επίπεδα της ιεραρχίας του κόμματος έχει πλέον φτάσει η εσωτερική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τέως και ο νυν πρόεδρος του κόμματος ανταλλάσσουν αιχμές, ενώ τα στελέχη του κόμματος τοποθετούνται και διαλέγουν στρατόπεδο, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Η Realnews αυτής της Κυριακής δημοσιεύει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τους ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με νυχτερινή ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί, καλώντας ανοιχτά πλέον τον προκάτοχό του, τον Αλέξη Τσίπρα, να επιστρέψει, να αναλάβει, όπως λέει, την ηγεσία του κόμματος, διαφορετικά να τον στηρίξει, χωρίς παιχνίδια.

«Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.
Χρειάζεται ένα ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημά του, να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συμπληρώνει επίσης  ότι δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα.  «Άλλωστε δεν πρόλαβα να καθίσω. Έτρεχα από τη μια άκρη της Ελλάδος στην άλλη». Και αναφέρει στο επίμαχο σημείο στην ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο κ. Κασσελάκης:

«Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών. Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης: Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή.  Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια.

-Με εξυγίανση που είναι επιβεβλημένη τώρα, γιατί το καράβι πέφτει οικονομικά στα βράχια.

-Με καταστατικό συνέδριο.

-Με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία χωρίς επετηρίδες και μέλη δύο ταχυτήτων.

-Με ανανέωση στελεχών αντίστοιχη αυτής του ευρωψηφοδελτίου.

-Με δύναμη, εξουσία και εμπιστοσύνη στη βάση του κόμματος.

-Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δε θα συρθεί πίσω από άλλους, αλλά θα ηγηθεί της προσπάθειας για μία μεγάλη Κεντροαριστερά ξεκινώντας από το κοινωνικό πεδίο.

Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα – άλλωστε δεν πρόλαβα και να καθήσω. Έτρεχα από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη δίνοντας τον αγώνα. Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα, παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο.

Αλέξη, πάμε;»

Το τελευταίο «Αλέξη Πάμε», θυμίζει ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα την πρόταση – πρόσκληση του κ. Χριστοδουλάκη προς τον κ. Δούκα.  Σε ανάρτησή του πάντως νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης, την οποία και κατέβασε, είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «σταμάτα την υπονόμευση».

Τι όμως είχε προηγηθεί για να φτάσουμε στην ανάρτηση Κασσελάκη;

Υπήρξαν διαρροές χτες από την Κουμουνδούρου ότι τρεις από τους 87 βουλευτές που είχαν υπογράψει το κείμενο είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόμματος.
Μάλιστα γινόταν λόγος ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε λάβει και ξεχωριστή, προσωπική επιστολή για οικονομική συνδρομή.

Το περιβάλλον Τσίπρα

Κύκλοι λοιπόν, προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό έκαναν λόγο για «χυδαιότητα» με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται τέτοια ευαίσθητα θέματα,. Πρόκειται για ένα δείγμα της οργής Τσίπρα.  Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της ΑΥΓΗΣ, δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους.»

Ως γνωστό, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και μίλησε στην αποφοίτηση του Πανεπιστημίου ΚOC, του οποίου σήμερα κηρύχτηκε διδάκτορ.

Με αυτή την κίνηση του ο κ. Κασσελάκης ανεβάζει στα κόκκινα την ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ούτως ή άλλως βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα μετά και την επιστολή των 87 στελεχών και βουλευτών και βέβαια μετά την αναστολή του καθημερινού φύλλου του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής».

Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα «τρέξουν» πολύ γρήγορα το επόμενο διάστημα και εκ των πραγμάτων βέβαια το βλέμμα στρέφεται στις συνεδριάσεις των οργάνων, στην Πολιτική Γραμματεία στις 4 Ιουλίου και στην Κεντρική Επιτροπή, στις 7 Ιουλίου.  Εκεί, φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Η ομιλία Τσίπρα στο KOC

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο KOC, ο Αλέξης  Τσίπρας είπε πως δεν έχει μετανιώσει για την απόφαση που πήρε πριν από ένα χρόνο, δηλαδή να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «λίγες μέρες αργότερα, ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun eğme. “Κράτα το κεφάλι σου ψηλά“, είπε. Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα», πρόσθεσε. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «έτσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια.

Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε -στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας. Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας. Και να θυμάστε πάντα: boyun eğme».

Τα στελέχη

O Πέτρος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο OPEN, ανέφερε: «Ο Κασσελάκης κάλεσε τον Τσίπρα να υπερασπιστεί το κόμμα. Να αφήσουμε όλοι τα παιχνίδια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το νοσηρό κλίμα».

Ο Γιάννης Βουλγαράκης, συντονιστής του οργανωτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη της Κεντρικής Επιτροπής θα προχωρήσει ενωμένος και με αδιαμφισβήτητο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη».

Την ίδια ώρα επικριτικά απέναντι στην πρόσκληση-πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη στέκονται στελέχη της ομάδας των 87.

Ο Διονύσης Καλαματιανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επισήμανε: «Δεν αμφισβητούμε τον πρόεδρο. Είναι δυνατόν να τα λέμε αυτά για τον Αλέξη Τσίπρα;».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος του Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Σκάι, δήλωσε ότι ήταν χυδαιότητα το θέμα των διαρροών είτε το έπραξε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, είτε στενοί του συνεργάτες, καθώς και ότι υπάρχει πλούσιο λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί η ενέργεια αυτή.

O Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ Radio, σχολίασε πως: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη. Φοβάμαι ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν λείπουν πάντως οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, δήλωσε: «Δεν θέλω να γίνω νεροκουβαλητής στον μύλο της εσωστρέφειας».

Το θερμόμετρο στο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δείχνει θερμοκρασίες καύσωνα τουλάχιστον μέχρι την Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη Κυριακή.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom