Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Φουντώνουν οι διεργασίες στο εσωτερικό της Ν.Δ.


Τα εσωκομματικά στρατόπεδα που συγκροτούνται ετοιμάζονται για τη μάχη ώστε να βρεθούν σε καλύτερο σημείο διαπραγμάτευσης, όταν κλειδώσει ο νέος συσχετισμός.

Oι εχθροπραξίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τελείωσαν, όμως ο πόλεμος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μόλις άρχισε. Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός και αυτό έχει ανοίξει την όρεξη σε όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα που συγκροτούνται και είναι έτοιμα για τη μάχη, ώστε να βρεθούν σε καλύτερο σημείο διαπραγμάτευσης όταν κλειδώσει ο νέος συσχετισμός εντός της «γαλάζιας» παράταξης.

Οι διεργασίες στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης μπορεί να είναι πιο έντονες από ποτέ, ωστόσο αυτό φαίνεται πως δεν ανησυχεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είτε λόγω της άρνησής του να προσγειωθεί από τον θρίαμβο του 41% στην ήττα του 28% είτε λόγω έμφυτης αδυναμίας αντίληψης μιας αρνητικής κατάστασης ή λόγω της αλαζονείας που προκαλεί η παραμονή στο Μαξίμου, ο ίδιος εμφανίζεται απόλυτα καθησυχασμένος.

Μόνο τυχαίο δεν είναι πως λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο ίδιος έδινε μάχη στο… τερέν του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, αποδεικνύοντας τις αθλητικές αρετές του αλλά και την απροθυμία του να πάρει στα σοβαρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις. 

Οι σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία» δεδομένα θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, γιατί γίνεται αντιληπτό ακόμα μια φορά πως ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τους εκλεγμένους βουλευτές ως υπηκόους του παρά ως συνεργάτες του και αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας διαφαίνεται ο σχηματισμός τριών διαφορετικών ομάδων που διεκδικούν ρόλο, θέσεις και κυρίως πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στη μια άκρη βρίσκεται η ομάδα των δυσαρεστημένων, η οποία σε πρώτη φάση έκανε την εμφάνισή της δηλώνοντας ορισμένες διαφωνίες, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει την απόφαση να μετατραπεί σε αντάρτικη ομάδα. 

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η ομάδα των υποστηρικτών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ετερόκλητη ομάδα και μακριά από ιδεολογικές αναφορές και πρόγραμμα, βασίζονται πάνω στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού αλλά και στην ανάγκη διατήρησης της εξουσίας.

Ενας τρίτος, ωστόσο, πόλος που σχηματίζεται έχει να κάνει με μια σειρά νεότερων στελεχών η οποία ομαδοποιείται πάνω στο ηλικιακό αλλά και στην ανάγκη να ακουστεί σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα γεμάτη παλαιούς, σοφούς και κομματάρχες. 

Οι ίδιοι στηρίζουν τον πρωθυπουργό, αλλά για πρώτη φορά εξετάζουν τα σενάρια για την οργάνωσή τους. Crash test για την επόμενη περίοδο θα είναι, ωστόσο, η εκλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται προσώρας πως η Δεξιά έχει πάρει τα ηνία, αλλά χωρίς το «πασοκιστάν» να έχει πει την τελευταία λέξη.

Γλείψιμο Αδωνη σε Καραμανλή – Σαμαρά

Ο μεγαλύτερος υβριστής των πρωθυπουργών της Νέας Δημοκρατίας και πρωταθλητής των πολιτικών κυβιστήσεων Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή να αποθεώνει τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας μάλιστα πως θα πλήρωνε και εισιτήριο για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. 

Ο υπουργός Υγείας έχει αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων πως δεν έχει δισταγμούς να προσαρμοστεί στις συνθήκες, να χειροκροτήσει τον εκάστοτε αρχηγό και, φυσικά, να υπηρετήσει όποια γραμμή αποφασιστεί από όποιον έχει τα κομματικά γκέμια.

Πολλοί που ξεχνούν την πολιτική σταδιοδρομία του υπουργού αναρωτιούνται πώς θα αντιδράσει ο καθηγητής των σεμιναρίων για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όταν θα ακούει τον Αντώνη Σαμαρά να «πυροβολεί» την κυβέρνηση. Δεν τον γνωρίζουν, γι’ αυτό δεν ξέρουν πως θα χειροκροτεί με το ίδιο πάθος που τραμπούκιζε βουλευτές στα σεμινάρια. 

Αλλοι αναρωτιούνται τι θα κάνει όταν ακούσει τον Καραμανλή να αποδομεί την ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν γνωρίζουν, γι’ αυτό δεν ξέρουν πως ο ίδιος θα επικροτεί με το ίδιο πάθος που χειροκρούσε τον πρωθυπουργό όταν κήρυσσε τον πόλεμο στη Ρωσία. Ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν έχει τέτοια θέματα και ποτέ δεν είχε, αρκεί να είναι κοντά στην πηγή της εξουσίας.

Κυριάκος: Θα επαναφέρω την πρόταση για την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική

Αφήνοντας πίσω του τα τραύματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε χθες τη φανέλα της… Εθνικής Ελλάδας και μετέβη στις Βρυξέλλες για τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις δηλώσεις που έκανε πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των τριών «πολιτικών οικογενειών», του ΕΛΚ, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάγια Κάλας για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έμεινε στα ονόματα, αλλά μίλησε και για την ουσία της πολιτικής στην Ε.Ε. αναφέροντας τα εξής:

«Το επόμενο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει θα είναι η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την Ε.Ε. Και εκεί χαίρομαι, διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία, με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας. Ενα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για την ευρωπαϊκή επιτροπή για την επόμενη πενταετία».

Ο πρωθυπουργός όμως έκανε ειδική μνεία στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, μιλώντας για την κοινή πρωτοβουλία που έχει με τον Ντόναλντ Τουσκ. «Θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας, όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση την οποία έχω διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας ως ενός έργου “φάρου”, θα έλεγα, το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία σε μια εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα».

δημοκρατία 28/6/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom