- Με εκρηκτική αύξηση 42% σε σχέση με το 2023 κλείνει το 2024
- Kαταχρηστικές πρακτικές των servicers απέναντι στους δανειολήπτες
Συγκριτικά στοιχεία από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών |
Αύξηση και στις κατασχέσεις
Τον πολλαπλασιασμό των πλειστηριασμών από την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Ν.Δ. κατέγραψε και η ΕΛΣΤΑΤ αξιοποιώντας στοιχεία από τις εργασίες των συμβολαιογράφων, οι οποίοι καταχωρίζουν μόνο τα ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατακόρυφα, κατά 172%, όπως επίσης οι κατασχέσεις, κατά 117%.
Ειδικότερα, το 2020 οι πλειστηριασμοί ανήλθαν σε 2.683, το 2021 μειώθηκαν ελαφρώς σε 2.393, το 2022 ανέβηκαν σε 5.760 και το 2023 εκτοξεύτηκαν σε 7.291. Οι κατασχέσεις σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερα σε μέγεθος νούμερα, αφού το 2020 πραγματοποιήθηκαν 6.846, το 2021 υποχώρησαν στις 6.199, το 2022 εκτοξεύτηκαν στις 14.939 ενώ το 2023 μειώθηκαν ελαφρώς στις 14.821.
Τα ρεκόρ επιβεβαιώνουν
Τα παραπάνω απανωτά ρεκόρ συμφωνούν τρόπον τινά με τη σωρεία καταγγελιών από δανειολήπτες σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές με στόχο την «αρπαγή» ακινήτων αντί για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυθαίρετη διαμόρφωση των επιτοκίων, πιέσεις στον βαθμό απειλών και αξιώσεις για υπέρογκες προκαταβολές, ορισμένες από τις στρατηγικές μεθοδεύσεις.
Πάγιο παραμένει δε το πρόβλημα της ανεπαρκούς ενημέρωσης για την αποπληρωμή των οφειλών, με δικηγόρους να έχουν αναδείξει τη δυσκολία ή την αδυναμία επικοινωνίας για εξυπηρέτηση, ακόμα και μετά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2021/2167 με την έγκριση του νομοσχεδίου για «διαφάνεια, ανταγωνισμό, προστασία των ευάλωτων», που όμως πρόσθεσε το 2024 άλλο ένα «όπλο» στη φαρέτρα των servicers: τη νομιμοποίηση καταβολής ποσού 10% επί του δανείου για την αναστολή του πλειστηριασμού.
Λένα Κυριακίδη
Kαταχρηστικές πρακτικές των servicers απέναντι στους δανειολήπτες
του Πάνου Κοσμά
Τα business plans που ενσωμάτωναν προβλέψεις για πολύ υψηλά ποσοστά ανάκτησης και τα «ζόρια» των μητρικών εταιρειών
Από τα μέσα του 2023 και μέχρι σήμερα, οι καταγγελίες δανειοληπτών για εις βάρος τους αθέμιτες πρακτικές των servicers (εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων) πυκνώνουν διαρκώς. Δεδομένου ότι οι servicers έχουν αποκτήσει τα ακίνητα σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές (στο 15%-25% της αξίας τους) και ότι επομένως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ρυθμίσεις αποκομίζοντας εύκολα ένα σεβαστό κέρδος, γεννάται το εύλογο ερώτημα γιατί να καταφεύγουν στον πλειστηριασμό και μάλιστα πολλές φορές (όπως έχει καταγγελθεί δημοσίως) να τον επιδιώκουν, συχνά δε αρνούμενοι επικερδείς για τους ίδιους ρυθμίσεις. Η απάντηση έχει δύο πλευρές, με πρώτη τα business plans των servicers.
Η πρώτη κυβέρνηση της Ν.Δ. για να στηρίξει το αφήγημα ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής» για την άρση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών δεν θα έχει επιπτώσεις για το Δημόσιο (καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου που θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος), ενέκρινε business plans των servicers που ενσωμάτωναν προβλέψεις για πολύ υψηλά ποσοστά ανάκτησης, πάνω από 70% και σε μερικές περιπτώσεις πάνω από 80%! Αυτό σημαίνει ότι για να υλοποιηθούν αυτά τα business plans οι servicers δεν μπορούν να αρκεστούν σε επωφελείς συμφωνίες (του τύπου «αγόρασα το δάνειο στο 20% της αξίας του, ανακτώ το 40% και κερδίζω 20%»), αλλά υποχρεώνονται να είναι πιο «φιλόδοξοι». Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές δεν αρκούνται σε επωφελείς ρυθμίσεις με αποκόμιση αξιόλογου κέρδους.
Ρόλο έχουν και οι ανάγκες των… μητρικών εταιρειών των servicers: Η περίπτωση της Intrum είναι χαρακτηριστική. Η Intrum Hellas είναι θυγατρική της πολυεθνικής Intrum, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας χρεών στην Ευρώπη. Οι υπόλοιπες θυγατρικές της στην Ευρώπη έχουν κλείσει τον πρώτο κύκλο «αξιοποίησης» κόκκινων ακινήτων με τα εύκολα κέρδη και τώρα πρέπει να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις των business plans, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Intrum αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τον περασμένο Οκτώβριο: Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της (αίτηση πτώχευσης), μπήκε σε δύσκολη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους της, την έχουν «περιλάβει» οι οίκοι αξιολόγησης με έναν χορό υποβαθμίσεων που την κατατάσσουν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και σχεδιάζει αναδιάρθρωση του Ομίλου.
Σε αυτές τις συνθήκες, η θυγατρική της στην Ελλάδα, η Intrum Hellas, πρέπει να «βάλει πλάτη» στη μητρική εκβιάζοντας μεγαλύτερα έσοδα-κέρδη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου