Στον αέρα βρίσκονται από σήμερα τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων το ιατρικό προσωπικό με επιστολή του προς την διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε από χθες πως είναι αδύνατον να καλυφθούν οι εφημερίες του Οκτωβρίου από τις 25 του μήνα και έτσι από σήμερα αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία. Με αφορμή τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτήρισε «αναμενόμενη» τη διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει «έμειναν 7 αναισθησιολόγοι από το 2020 την ώρα που το νοσοκομείο έχει 27 συνολικά οργανικές θέσεις».
Aκόμη, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά περιμένουν δύο χρόνια σε λίστα αναμονής, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει προσδιορίσει το χειρουργείο τους σε επικαιροποιημένες χειρουργικές λίστες αναμονής.
«Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές στα νοσοκομεία της χώρας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Νοσοκομεία με επικαιροποιημένες λίστες έχουν ασθενείς στο περίμενε τρία χρόνια. Άλλα νοσοκομεία δεν μπήκαν στο κόπο να επικαιροποιήσουν τις λίστες και εμφανίζονται ασθενείς από το 2015 που κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν», αναφέρει συγκεκριμένα.
Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει τα εξής: «Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43. Το Παπανικολάου δεν είναι το μόνο νοσοκομείο που ανέστειλε τα τακτικά χειρουργεία. Το ίδιο έπραξε και το νοσοκομείο ΕΔΕΣΣΑΣ για το μήνα ΟΚΤΩΜΒΡΗ καθότι έμειναν μόνο 2 αναισθησιολόγοι από 4».
Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νοσοκομείο «Αττικόν» στο οποία σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει: «Λειτουργούν οι 7 χειρουργικές αίθουσες από τις 14. Υπάρχουν λίστες αναμονής από το 2016 μη επικαιροποιημένες. Ασθενείς με καρκίνο περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν. Στα νησιά έχουμε διαλυμένους τους χειρουργικούς τομείς λόγω ελλείψεων σναισθησιολογων, χειρουργών και άλλων ειδικοτήτων γιατρών.
Τα νοσοκομεία καλύπτονται από έναν ή κανέναν αναισθησιολόγο.. Κατάντησαν Κέντρα διακομιδών. Η κατάσταση δεν διορθώνεται με διοικητικά μέτρα. Θέλει άμεσα προσλήψεις προσωπικού και ανακοπή του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών», επισημαίνει μεταξύ άλλων και στη συνέχεια ο ίδιος προτείνει ως λύσεις τα εξής: «Για να συμβεί αυτό θέλει αύξηση μισθών, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κίνητρα, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ. Είναι διατεθειμένο το κράτος να τα κάνει; Όχι. Ως εκ τούτω η δεινή κατάσταση για ασθενείς και προσωπικό συνεχίζεται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου