Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Το Ισραήλ «στραγγαλίζει» τη Γάζα - Ύψωσε σημαία σε κτίρια (βίντεο)


Κλιμακώνει τον «στραγγαλισμό» της Γάζας το Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν οι ρουκέτες στο Τελ Αβίβ. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αυξάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, προειδοποιώντας για ένα ακόμη εφιαλτικό «χτύπημα».

Νωρίτερα την Κυριακή (29.10.23) το Ισραήλ διεμήνυσε πως «έχουμε μπει στη δεύτερη φάση του πολέμου» και κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας με επείγουσα ανακοίνωση «να κατευθυνθούν στο νότο, καθώς η περιοχή που βρίσκονται είναι πεδίο μαχών». Στη συνέχεια, έδωσε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις έδωσαν και ένα βίντεο στη δημοσιότητα, με ισραηλινούς στρατιώτες να υψώνουν την ισραηλινή σημαία σε κάποιο κτίριο της Γάζας.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών του που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε.

Το Ιράν απειλεί με εμπλοκή στον πόλεμο

Πάντως, οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή ολοένα και εντείνονται, με το Ιράν να έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη.

«Το Ισραήλ έχει περάσει τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση», έγραψε ο πρόεδρος του Ιράν σε ανάρτησή του στο Twitter την Κυριακή (29.10.23).

«Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης αλλά έλαβαν σαφή απάντηση στο πεδίο της μάχης», τόνισε. 

Ως «άξονας αντίστασης» αναφέρεται σε ένα δίκτυο δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, μέρος του οποίου είναι η Χαμάς.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μείνουν έξω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, καθώς επιθυμούν να σταματήσουν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου φονική του επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Σε αντίποινα το Ισραήλ βομβαρδίζει έκτοτε αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.

«Όλο και πιο απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα»

Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται «όλο και πιο απελπιστική», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ «ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» εκεί.

«Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική από ώρα σε ώρα. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις», σημείωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

«Επιδρομή» στις αποθήκες του ΟΗΕ για αλεύρι και βασικά προϊόντα

Στο μεταξύ, χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και «βασικά είδη επιβίωσης», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών.

«Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

«Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από τις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη αποκλεισμό» στη Γάζα, αποκόπτωντας τις προμήθειες σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο συνωστίζονται 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι και ο οποίος τελούσε ήδη υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007. Μόνον 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν μπορέσει να φτάσουν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου από τις 21 Οκτωβρίου.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom