Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Γάζα: Εντολή για εκκένωση νοσοκομείου με 14.000 ανθρώπους - Ερυθρά Ημισέληνος: «Τους σκοτώνετε»


Δραματικές είναι οι ώρες που περνούν οι άμαχοι στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιδρομές στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ φαίνεται ότι επιμένει στην εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κούντς στην βόρεια Γάζα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μπασάμ Μουράντ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι έχει λάβει πολλές προειδοποιήσεις για εκκένωση του κτιρίου.

«Η πρώτη ήταν μέσω τηλεφώνημα από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο την οποία κάλεσε ο ισραηλινός στρατός για να απαιτήσει την απομάκρυνση όλων των ασθενών και των εργαζομένων, καθώς και όσων διαμένουν στο νοσοκομείο» είπε ο Μπασάμ Μουράντ.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Γάζα – Πάνω από 20.000 οι τραυματίες

Και συνέχισε: «Ανέφεραν ότι αυτή η περιοχή θα γίνει στρατιωτική ζώνη, ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και η περιοχή θα είναι επικίνδυνη και ότι πρέπει να εκκενώσουμε γρήγορα». Σύμφωνα με εκτίμηση του διευθυντή, στο νοσοκομείο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 12.000 με 14.000 άμαχοι.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο το πρωί οι επιδρομές των Ισραηλινών ήταν πολύ κοντά στο νοσοκομείο, καθώς μαχητές της Χαμάς βρίσκονταν σε εκείνη την περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να προσπάθησε να αποκόψει την πρόσβαση των μαχητών στο σημείο με αποτέλεσμα οι τραυματίες να μην μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά την δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για την Γάζα

Ερυθρά Ημισέληνος: Εκκένωση σημαίνει ότι σκοτώνουμε τους ασθενείς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι δεν έχει τα μέσα να εκκενώσει το νοσοκομείο. «Έχουμε πάνω από 400 ασθενείς που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, πολλοί από αυτούς στην εντατική. Εάν τους εκκενώσουμε αυτό σημαίνει ότι τους σκοτώνουμε. Γι’ αυτό αρνούμαστε την εντολή εκκένωσης», λέει εκπρόσωπος της ομάδας.

Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει την προφανή εντολή εκκένωσης. Τόσο ο Ερυθρός Σταυρός όσο και η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσαν την βαθιά ανησυχία τους για την εντολή εκκένωσης.

Μια δήλωση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την οργάνωση-ομπρέλα τόνισε: «Τα νοσοκομεία είναι τόποι βοήθειας και καταφυγίου· πρέπει να προστατεύονται με κάθε κόστος».

Η εκκένωση ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία, με υποστήριξη ζωής και μωρών σε θερμοκοιτίδες, είναι σχεδόν αδύνατη, ανέφεραν οι οργανώσεις. Τέλος σημείωσαν ότι το ιατρικό προσωπικό δεν πρέπει «ποτέ να τίθεται ενώπιον του αδύνατο διλήμματος να αφήσουν πίσω τους ασθενείς ή να ρισκάρουν τη ζωή τους παραμένοντας στο νοσοκομείο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι οι αναφορές για εντολή εκκένωσης είναι «πολύ ανησυχητικές». «Η αναφορά της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για απειλές εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα είναι πολύ ανησυχητική», έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην πλατφόρμα X.

«Επαναλαμβάνουμε: Είναι αδύνατο να εκκενωθούν νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς χωρίς οι ζωές τους να τεθούν σε κίνδυνο. Υπό το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει πάντα να προστατεύεται», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom