Σήμερα, Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου η Αγία Εκκλησία μας γιορτάζει τα Χριστούγεννα, το μεγάλο και ανερμήνευτο γεγονός της κατά σάρκα γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού από την Υπεραγία Θεοτόκο. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:
- Βηθλεέμ, Γκασπάρ, Γκάσπαρος, Γάσπαρης,
- Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος,
- Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι,
- Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Έμμυλι, Μανουέλα, Μανωλία*,
- Μελχιώρ, Μελχιόρ,
- Μπαλταζάρ, Μπαλτασάρ,
- Χρήστος, Χρίστος, Χριστίνα, Χριστιάνα,
- Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη,
- Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα,
- Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία*.
Εκείνη την εποχή, βασιλιάς της Ιουδαίας ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας, ηγεμόνας της Συρίας ο Κυρήνιος και αυτοκράτορας της Ρώμης ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο οποίος είχε διατάξει απογραφή πληθυσμού των υπηκόων του. Γι’ αυτό και ο Ιωσήφ πήρε την ετοιμόγεννη Μαρία και μετέβησαν στη Βηθλεέμ από τη Ναζαρέτ, όπου διέμεναν.
Μετά τη γέννηση του Ιησού, ένας άγγελος εμφανίσθηκε στους ποιμένες της περιοχής, αγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός, ενώ πλήθος άλλων αγγέλων έψαλλαν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».
Ενώ συνέβαιναν αυτά, άστρο φωτεινό εξ Ανατολής οδήγησε τρεις Μάγους (Μελχιόρ, Γάσπαρ, Βαλτάσαρ) στη Βηθλεέμ, όπου μαζί με τους βοσκούς προσκύνησαν τον Θεάνθρωπο, προσφέροντάς του χρυσό, λίβανο και σμύρνα.
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έλαβε καθολική μορφή στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ, πρώτα στη Δύση και μετά στην Ανατολή. Μέχρι τότε η Γέννηση του Ιησού εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη Βάπτιση κατά την εορτή των Θεοφανείων.
Η Αρμενική Εκκλησία δεν δέχθηκε την αλλαγή και διατήρησε την παλαιότερη παράδοση, την οποία ακολουθούν σήμερα όσες Εκκλησίες ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν ως αργία με τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (529/534).
*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
https://www.ertnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου