Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Διαδήλωσαν για σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο (φωτο & βίντεο)

ΠΟΛΥ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Την Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τίμησαν με την πολύ μαζική τους απεργιακή συγκέντρωση χιλιάδες απεργοί στην Αθήνα.

Εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους και χώρους δουλειάς, αλλά και φοιτητές, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι και γυναίκες από νωρίς συναντήθηκαν στις προσυγκεντρώσεις και πορεύτηκαν στο Σύνταγμα διατρανώνοντας «Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα εργατιά» και «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική».

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

Θερμό χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε, σε τηλεφωνική σύνδεση με τη Ραμάλα, ο Μοχάμεντ Αρούρι εκπρόσωπος της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών, ενώ χαιρέτισε ο πρέσβης της Παλαιστίνης  Γιούσεφ Ντόρκχομ.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους ήρωες της τάξης μας. Συνεχίζουμε για να γίνουν πραγματικότητα όσα ονειρευόμαστε!», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού τους. 

Απαίτησαν καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία. Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις. 

Υπογράμμισαν ότι δεν συμβιβάζονται με τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας. Στο ερώτημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απάντησαν: Με τις ζωές μας, με τις ανάγκες των πολλών. Τόνισαν ότι θα συνεχίσουν για να γίνουν πραγματικότητα όσα ονειρεύονται, για το μέλλον που έχουν ανάγκη.

Στην απεργιακή συγκέντρωση εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, ενώ καταγγέλθηκε και το όργιο καταστολής της αστυνομίας στους φοιτητές των ΗΠΑ.

Ακόμη καταγγέλθηκε ιδιαίτερα η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, απαιτώντας να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις, καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών, να επιστρέψουν οι φρεγάτες και οι ελληνικές αποστολές στη χώρα. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom