Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Αρχίζει τη μεθεπόμενη Πέμπτη 16/5/24 στο Κιέριον το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας (φωτο)

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

Αρχίζει την μεθεπόμενη Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 στις 8.30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο ¨Κιέριον¨ με σημαντικές και καταπληκτικές χορωδίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, το 42ο Διεθνές Χορωδιακό φεστιβάλ Καρδίτσας.

Το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας Θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ένας κορυφαίος ιστορικός χορωδιακός θεσμός του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ της Ελλάδος, που θα υλοποιηθεί και για πρώτη φορά φέτος για δύο μέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων και στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ¨Ναϊάδες¨ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο λαμβάνουν μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, αποτελεί κάθε χρόνο κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός και υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Πάνω από 150 χορωδίες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ, μαέστροι, συνθέτες συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, αναδεικνύοντας το Νομό μας ως ένα διεθνές μουσικό-χορωδιακό κέντρο.

Το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στο κορυφαίο Χορωδιακό έργο «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, αθάνατο έργο του μεγάλου Συνθέτη, που γράφτηκε το 1824 και συμπληρώνονται φέτος διακόσια (200) χρόνια από τη σύνθεση της 9ης Συμφωνίας.

Επίσης, το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον Τσέχο συνθέτη Bedřich Smetana για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (1824- 1884), στον Giacomo Puccini (1858-1924) για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του, στον Luigi Nono (1924-1990) για τα εκατό (100) χρόνια από τη γέννησή του, στον Αυστριακό συνθέτη Anton Bruckner (1824-1896) για τα διακόσια (200) χρόνια από τη γέννησή του και στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Δροσίτη (1957).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες συναυλιών των ξενοδοχείων Κιέριον της Καρδίτσας, Mouzaki Palace Hotel του Μουζακίου, Ναϊάδες της Λίμνης Πλαστήρα, Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου.


Στο τέλος της κάθε βραδιάς παρουσιάζεται ως Κοινό Έργο η «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, ύστερα από Χορωδιακό Εργαστήρι που έχει πραγματοποιηθεί και το οποίο θα διευθύνει ένας διακεκριμένος Έλληνας ή ξένος Μαέστρος, μέλος της Διεθνούς Καλλιτεχνικής- Κριτικής Επιτροπής.

Επιπλέον διαθέτει ένα κανονισμό μοναδικό ίσως σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες βοηθώντας έτσι την σύγχρονη δημιουργία. Ακόμη εξασφαλίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκτελεστών, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της οικουμένης.

Θεωρείται το σημαντικότερο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με πολύ μεγάλη συμμετοχή ξένων χορωδιών. Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελεί μία σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, την Τέχνη και τη Μουσική.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετέχουν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.

Μια άλλη δυνατότητα των χορωδιών είναι να εκτελούν έργα του 15ου και 16ου αιώνα που δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, μπορούν να εκτελούν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στη διάρκεια όλης της χρονιάς με πολλές εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους και σε διαφορετικές περιοχές, προκειμένου να γίνουν Κοινωνοί της Μουσικής ευρύτερα στρώματα περιοχής.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα παρουσιάζει ο κορυφαίος ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ.

Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συνδιοργανώτρια), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, ο Δήμος Σοφάδων, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η καρδιά της Χορωδιακής Μουσικής θα χτυπήσει πάλι για δέκα (10) μέρες στην καρδιά της Καρδίτσας.

Πάνω από 7500 εκτελεστές-μουσικοί-χορωδοί εκτός από τους γονείς και συγγενείς επισκέπτονται κάθε χρόνο το νομό Καρδίτσας, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη και στην στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Για σαράντα δύο (42) χρόνια ο θεσμός πραγματοποιεί ουσιαστική παρέμβαση δια μέσου του Πολιτισμού, της Τέχνης και στης Μουσικής, στην προβολή του τόπου μας πανελλαδικά και παγκοσμίως και στην οικονομική, τουριστική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής μας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom