Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το lock down και την κατάσταση στην οποία έχει εγκλωβίσει τους εργαζόμενους για να περνά χωρίς αντίσταση αντεργατικά νομοσχέδια. Όπως δήλωσε ο υπουργός εργασίας Βρούτσης «το εργατικό δίκαιο γράφεται από την αρχή». Αυτή τη φορά, με πρόσχημα την πανδημία απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία συνολικά στο εμπόριο.
Ξημερώματα Παρασκευής και με διαδικασίες fast track σε ένα πολυνομοσχέδιο 160 άρθρων με «κατεπείγουσες διατάξεις» τροποποιεί νόμο του 1966 και καταργεί την κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και τις φαρμακαποθήκες, εντάσσοντάς τους στις εξαιρέσεις.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 72, στις κατηγορίες όπου επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία εντάσσονται πλέον και οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες και «κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεων».
Και για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία, στην συνέχεια εξηγεί πως λόγω της κατάστασης με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω του click away, ως «κέντρο διανομής» θεωρείται οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης. Το νομοσχέδιο αυτό ήταν να ψηφιστεί Δευτέρα 21/12/2020.
Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη των Jumbo που ζητούσε 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων και 12 ώρες εργασία, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων έρχεται να πραγματοποιήσει όλους τους διακαείς πόθους των εργοδοτών σε βάρος των εργατών.
Αποδεδειγμένα, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή ευνόησε της μεγάλες επιχειρήσεις ενώ κατέστρεψε τις μικρές. Οι εργαζόμενοι χάνουν την ανάπαυση της Κυριακής, με σημαντικότατες επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
Η θεσμοθέτηση της 7ήμερης εργασίας σε συνδυασμό με την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή του 10ωρου, μας πάνε κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω. Για τους εργαζόμενους, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μας εισάγει σε μια νέα πραγματικότητα, όπου ή θα δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα, 10 ώρες την ημέρα, χωρίς ρεπό, με απλήρωτες υπερωρίες, ή θα βρισκόμαστε άνεργοι, σε αναστολή σύμβασης χωρίς το δικαίωμα να απεργούμε η να διαδηλώνουμε. Δεν είναι μια δυστοπική κοινωνία που φοβόμαστε, είναι αυτά που έχει ήδη ψηφίσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όμως, όσο παντοδύναμοι και να φαίνονται, οι εργαζόμενοι με συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες μπορούμε να τους σταματήσουμε. Ο νικηφόρος αγώνας των εργατών στην Γαλλία και στην Χιλή μας δείχνει τον δρόμο. Τίποτα ποτέ δεν μας χαρίστηκε. Οι εργαζόμενοι και οι νέοι με αγώνες κατακτήσαμε τα δικαιώματά μας. Έτσι και τώρα, με αγώνες πρέπει να τα υπερασπιστούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου