Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

«Λαγός» για 7ημερη και 12ωρη εργασία ο κύριος Jumbo!


O κύριος Jumbo, Απόστολος Βακάκης, εν μέσω πανδημίας, έρχεται να προτείνει απασχόληση των εργαζομένων, όχι πια και τις Κυριακές όπως είχε κάνει παλιότερα, αλλά επτά ημέρες την εβδομάδα… ασταμάτητα.

Σε συνέντευξη του στο euro2day.gr, αφού στέλνει μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση («η παρούσα διακυβέρνηση, με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά της, αποτελεί ασφαλές λιμάνι για όλους τους Έλληνες, αδύνατους και ισχυρούς. Μόνο ευγνωμοσύνη πρέπει να εισπράττει. Οτιδήποτε άλλο είναι αγνωμοσύνη»!) ρίχνει στο τραπέζι τη λεγόμενη απελευθέρωση ωραρίου και το 7ημερο

Το αφεντικό των Jumbo υποστηρίζει: 

  • «Εάν τα μέτρα του lockdown αρθούν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως, φυσικά για όσους το θελήσουν και για χρονική περίοδο που θα καλύψει και τη ζήτηση του Πάσχα.
  • Εάν το lockdown παραταθεί, θα πρέπει όλος ο κλάδος της λιανικής πώλησης να λειτουργήσει εναλλάξ. Είτε τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν θα πρέπει να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή), το δε υπόλοιπο λιανεμπόριο που δεν λειτουργεί σήμερα, να είναι ανοιχτό Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή όλη την ημέρα (12 ώρες), είτε τα σήμερα λειτουργούντα καταστήματα να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την πρώτη εβδομάδα έναντι 3 ημερών για τα υπόλοιπα, σήμερα μη λειτουργούντα καταστήματα, αντίστροφα την επόμενη εβδομάδα, κ.ο.κ».

Κι όλα αυτά γιατί; Μήπως γιατί υπάρχει… κοινωνική ευαισθησία να καλυφθεί η χαμένη ζήτηση των καταναλωτών ή διότι υπάρχει ενδιαφέρον οι εργαζόμενοι να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς την οικονομική ασφυξία; Προφανώς και όχι. Πάνω στις πλάτες των εργαζομένων θέλουν να βγάλουν πολλαπλάσια τα κέρδη που δήθεν απαρνούνται στο όνομα του κοινωνικού συνόλου. «Ζούμε μια περίοδο κατά την οποία τα κέρδη πρέπει να υποχωρήσουν σε δεύτερη μοίρα και όλοι δημιουργικά να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για συνοχή και επιβίωση», ισχυρίστηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Απ. Βακάκης. 

Παρά λοιπόν τα… συγκινητικά περί κερδών «σε δεύτερη μοίρα» αυτό που προτείνεται η εξαντλητική δουλειά των εργαζομένων. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα Jumbo:

  •  Κέρδιζαν και θα συνεχίζουν να κερδίζουν από τις online πωλήσεις. Όπως είπε ο ίδιος ο Απ. Βακάκης «η προ πανδημίας συμμετοχή των online πωλήσεων στον ετήσιο τζίρο μας ήταν 2,5%. Στο διάλειμμα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι online πωλήσεις ανέβηκαν στο 4,5% του τζίρου». Όπως εξήγησε δε, ο λόγος που τα Jumbo σταμάτησαν τις onlines πωλήσεις ήταν ο μεγάλος αριθμός παραγγελιών στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε, πως πρόθεση είναι να ξεκινήσει ξανά στις 17 Δεκεμβρίου. Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι παραγγελίες θα είναι πολλαπλάσιες των 2.800 που μπορούμε να εκτελέσουμε ημερησίως, με αποτέλεσμα να κλείνει το e-shop καθημερινά μόλις συμπληρωθεί το ανωτέρω νούμερο, το οποίο συνήθως παίρνει μερικά λεπτά».
  • Όσον αφορά την κρατική στήριξη, τελικά, ο κύριος Jumbo κάνει πίσω από τη… φιλοσοφία του: «Η φιλοσοφία μου, την οποία έχω προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσω και στον όμιλο Jumbο, ήταν και είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε στήριξη από το κράτος. Το καθολικό κλείσιμο, όμως, των καταστημάτων όλον τον Νοέμβριο και όλον τον Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται το 1/3 του συνολικού τζίρου της εταιρείας, θα καταστήσει αυτή τη φιλοσοφία μια πολυτέλεια».
  • Τέλος ο ιδιοκτήτης των Jumbo έχει απαλλαχθεί από την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών μεγάλου μέρους των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή αφού πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι ο… φιλόσοφος της αγοράς, κύριος Jumbo, είναι αυτός που είχε μπει μπροστά για να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Το είχε ανακοινώσει για τα τα καταστήματα σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Είχε, δε, μάλιστα και το εργοδοτικό θράσος να πουλήσει και πνεύμα, τότε, μόλις έναν χρόνο πριν: «Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες».

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom