Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Περιζήτητο προϊόν ο φτωχός Έλληνας

Η Παγκόσμια Τράπεζα μπαίνει στην Ελλάδα μέσω ΜΚΟ και επενδύσεων "ανάπτυξης"-Σπρώχνουν προς την ιδιωτική ασφάλιση


Την Παγκόσμια Τράπεζα είχαμε να την ακούσουμε πολύ καιρό και έκανε την εμφάνισή της με κρότο δύο ημέρες πριν το 15Αύγουστο με λίστα που παρέδωσε στο υπουργείο Εργασίας "συμβουλεύοντας" ότι για να εξοικονομηθούν χρήματα θα πρέπει να κοπούν μαχαίρι περισσότερες από εκατό παροχές που δίνονται σε ανέργους και ασφαλισμένους είτε πρόκειται για χρήμα είτε πρόκειται για είδος.  

Ανάμεσα στις "συμβουλές" η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά την περικοπή στις εκπτώσεις φόρων από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 100-120 εκατ. ευρώ αλλά και μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης, την κάρτα σίτισης, επίδομα ενοικίου και ό,τι έχει σχέση με τον ανθρωπιστικό προφίλ της κυβέρνησης που κάνει κόντρα με τις παροχές της βασίλισσας Φρειδερίκης. 

Έρχεται η ιδιωτική συνταξιοδότηση και ασφάλιση
Καθόλου τυχαίο το χτύπημα αυτό αν κανείς διαβάσει τις θέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Το χωρίζει σε τρεις πυλώνες:
α. Βασική, υποχρεωτική, δημόσια διευθυνόμενη σύνταξη (προκαθορισμένων παροχών) διανεμητικού χαρακτήρα .
β.Υποχρεωτική, ιδιωτικά διευθυνόμενη σύνταξη (καθορισμένηςεισφοράς) κεφαλαιοποιητικής βάσης.
γ. Συμπληρωματική, προαιρετική και ιδιωτική σύνταξη κεφαλαιοποιητικού τύπου.
Με τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία να έχουν φτάσει στο σημείο να δανείζονται συνεχώς για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, η Παγκόσμια Τράπεζα περίμενε αρκετό καιρό μέχρι να κάνει την εμφάνισή της και να σπρώξει αναγκαστικά πλέον της ασφάλεια των Ελλήνων σε ιδιωτικά χέρια. 

Μέσα στις επίσημες θέσεις της ως οργανισμός αν εξαιρέσει κάποιος τις παραγράφους για μάχες που πρέπει να δοθούν για την ισονομία και την εξάλειψη της φτώχειας βρίσκει και την εξής πρόταση: "Μείωση των παρεμβάσεων της πολιτικής και των πολιτικών στη διατύπωση των συνταξιοδοτικών ζητημάτων". Δηλαδή, το συνταξιοδοτικό θέμα δεν πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτικών δηλαδή στα χέρια των εκπροσώπων του λαού. Τόσο απλά. Άλλος θα εργάζεται και θα πληρώνει τις εισφορές και άλλος θα κάνει κουμάντο διότι οι κυβερνήσεις κυριολεκτικά τα αποθεματικά των ταμείων τα έπαιξαν σε τζόγο, τα χάρισαν σε τράπεζες ή ταξίδεψαν μυστηριωδώς για άλλους παραδείσους. 

Για όσους δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν ή να εργαστούν για να έχουν ασφάλεια και σύνταξη τότε πολύ απλά θα τους σώζει η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες μέσω πακέτων για την "ανθρωπιστική κρίση" ανάλογα με τα πακέτα εκατοντάδων εκατομμυρίων που δίνονται για την "προσφυγική κρίση" που θα τα διαχειρίζονται βεβαίως μόνο ΜΚΟ όπως και αυτά που στέλνονται για τους πρόσφυγες. 

Απαιτούν αυτά που συμφώνησαν
Η Παγκόσμια Τράπεζα επί κυβέρνησης Σαμαρά έκανε την επίσημη εμφάνισή της στην Ελλάδα και κράτησε ένα χαμηλού προφίλ χαρακτήρα για δύο χρόνια. Μπήκε στο παιχνίδι της σωτηρίας της χώρας λόγω της "οικονομικής κρίσης" και "επένδυσε" 450 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αποκλειστικά στην χρηματική ενίσχυση ιδιωτών που είδαν φως και μπήκαν σε μια εσκεμμένα κατεστραμμένη χώρα. Ενώ "το ΔΝΤ δεν συνδέει το δανεισμό με κοινωνικές προϋποθέσεις και όρους η Παγκόσμια Τράπεζα το κάνει δίνοντας έμφαση στο ελάχιστο δίχτυ ασφάλειας και την προστασία των κοινοτήτων". (Σακελαρόπουλος Θ. 2003, Υπερεθνικές Κοινωνικές Πολιτικές)

Εντελώς "συμπτωματικά" η κουβέντα κατέληξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τα 900 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης αλλά και για τα προγράμματα βοήθειας των αναξιοπαθούντων για το 2017 την στιγμή  που η  Παγκόσμια Τράπεζα "συμβούλεψε" για περικοπές επιδομάτων "ανθρωπιστικού χαρακτήρα". Είναι το δίχτυ ασφαλείας της Παγκόσμιας Τράπεζας προς τους φτωχούς όσο οι επενδυτές θα γεμίζουν το σακούλι τους με το πλιάτσικο που γίνεται στην Ελλάδα επικουρούμενο εκτός των άλλων και από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν είναι όμως κάτι που δεν ήταν γνωστό διότι τον Οκτώβριο του 2015 η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παρουσίασε τον κεντρικό πυρήνα της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας σε κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρισκόταν στην Ελλάδα και ήταν γνωστό ότι λόγω των περιορισμών που επέβαλλε το Μνημόνιο 3 μόνο το 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ.) θα πρέπει να δαπανηθούν για τους "φτωχούς" Έλληνες. 

Ήταν γνωστό από τότε ότι μέρος από τα χρήματα που απαιτούνται θα αναζητηθούν από τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές σε χρήμα και είδος, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων φορολογικών πλεονεκτημάτων που παρέχονται σε συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και των παροχών ασφάλισης, όπως είναι το ΕΚΑΣ, και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι ιδιώτες θα μάς σώζουν σφάζοντας
Η Παγκόσμια Τράπεζα θύμισε τώρα στην κυβέρνηση αυτά που η υπουργός είχε παρουσιάσει πριν 10 μήνες και βέβαια για να βάλει μπροστά επιτέλους το τελικό σχέδιο "βοήθειας" προς την Ελλάδα που είναι η ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς βέβαια το δικαίωμα η Βουλή να έχει λόγο περί του συνταξιοδοτικών ζητημάτων και βέβαια να αναπτύξει το σχέδιο "ανθρωπιστική βοήθεια" καταρχάς σε όλους τους δήμους με το κατάπτυστο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, με την Κάρτα Σίτισης για ανασφάλιστους και χαμηλοσυνταξιούχους και βέβαια για τις Κοινωνικές Κατοικίες Αστέγων στηριζόμενες και από ΜΚΟ για τις οποίες η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει επισήμως ως  "ιδιωτικούς οργανισμούς που ασκούν δραστηριότητα για να απαλύνουν τον πόνο, να προωθήσουν τα συμφέροντα των φτωχών, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ή αναλαμβάνουν την ανάπτυξη της κοινότητας"....χρηματοδοτούμενες πάντα από αυτούς που δημιουργούν πόνο και καταστροφή στις κοινότητες πολλές δεκαετίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο τώρα και στην Ελλάδα της "ανθρωπιστικής κρίσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom