Νέα περιστατικά από τη δράση της συμμορίας των εκβιαστών ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στα νότια προάστια αποκαλύπτει το enikos.gr.
του Μίλτου Σακελλάρη
Στους αστυνομικούς κατέθεσε ένα από τα θύματα της συμμορίας. Όπως είπε, βρισκόταν μέρα μεσημέρι μέσα στο κατάστημά του στις 17 Σεπτεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με την περιγραφή του, ξαφνικά είδε πολλά άτομα να μπαίνουν μέσα στο μαγαζί.
«Δύο από αυτούς ανέμεναν στην πόρτα του καταστήματος, επιτηρώντας τον χώρο και απωθώντας τους υπόλοιπους παρευρισκομένους, ενώ οι άλλοι, δίχως να τους αντιληφθεί, άρχισαν να τον ξυλοκοπούν, χτυπώντας τον αλλεπάλληλα με γροθιές, λακτίσματα και καρέκλες στο κεφάλι και στα πλευρά με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Μετά την αποχώρηση των δραστών, ο…. διαπίστωσε ότι, βρισκόταν μέσα σε μια «λίμνη αίματος», νιώθοντας αφόρητους πόνους και ζαλάδα και με τη βοήθεια των υπαλλήλων του εξήλθε από το κατάστημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία της υπόθεσης.
Ο ίδιος στην κατάθεσή του ανέφερε πως σύμφωνα με τις περιγραφές των υπαλλήλων του πέντε άνδρες αυξημένης σωματικής διάπλασης, φορώντας μαύρα ρούχα, του προκάλεσαν τις σωματικές βλάβες, ενώ προκάλεσαν και φθορές (έσπασαν πιάτα και ποτήρια και αναποδογύρισαν καρέκλες) στο εσωτερικό του καταστήματος.
Ακόμη προκάλεσαν σωματικές βλάβες και στον διανομέα του καταστήματος, ο οποίος επιχείρησε να επέμβει, αλλά και αυτός δέχθηκε σφοδρή επίθεση με γροθιές, κλωτσιές και καρέκλες στο κεφάλι.
Είναι χαρακτηριστικό πως το θύμα είπε στους αστυνομικούς ότι ουδέποτε είχε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του καταστήματος, ενώ ανέφερε ότι, για την αποκατάσταση της υγείας του έχει ήδη δαπανήσει το χρηματικό ποσό των 22.000 ευρώ και όπως του αναφέρθηκε από τους θεράποντες Ιατρούς, ο χρόνος που απαιτούνταν για την ανάρρωσή του ήταν περίπου έξι μήνες.
«Το κατάστημα δεν πάει καλά, δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει προστασία…»
Ακόμη ένα θύμα περιέγραψε στους αστυνομικούς την επίθεση που δέχτηκε στις 13 Φεβρουαρίου, στη 01.50 τα ξημερώματα, όταν περίπου δέκα άτομα εισήλθαν στο κατάστημά του, φορώντας μαύρα ρούχα.
Ο ένας εξ αυτών προσέγγισε την υπάλληλο που βρισκόταν στο μπαρ και της ζήτησε τον υπεύθυνο.
Η υπάλληλος υπέδειξε τον (…) και τότε αυτός πλησίασε τον άγνωστο άνδρα, ο οποίος απευθυνόμενος στον… , είπε: «τι θα κάνω εγώ με σένα;».
Τότε, το θύμα που τυγχάνει ιδιοκτήτης νυχτερινών καταστημάτων 33 χρόνια, κατάλαβε ότι πρόκειται για «μπράβους» και απάντησε ότι, «το κατάστημα δεν πάει καλά και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για προστασία», σχολιάζοντας μάλιστα ότι «δεν έπρεπε να πάει με τόσα άτομα στο κατάστημά του».
Το αποτέλεσμα; Το άλλο μέλος της συμμορίας άρχισε να τον χτυπάει στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα. Οι δράστες κατάφεραν να φύγουν από το σημείο με μία… Πόρσε.
Πώς και από πότε δρούσε η συμμορία
«Από την ενδελεχή Προανακριτική Έρευνα για τις ανωτέρω πράξεις και ιδίως από την αξιοποίηση βιντεοληπτικών υλικών των εργαστηριακών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, των αποτελεσμάτων των άρσεων απορρήτου και την αξιοποίηση του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού τουλάχιστον οι… οργανώθηκαν και συνέστησαν ομάδα που συγκροτήθηκε σε απροσδιόριστο παρελθόντα χρόνο αλλά εξακριβώθηκε πως δρούσε συντονισμένα και συγκροτημένα, τουλάχιστον από την 24 Μαΐου του 2022 με σκοπό την τέλεση κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων και δραστηριοποιούνταν παρανόμως στην εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να τους καταβάλλουν χρηματικά ποσά με το πρόσχημα παροχής προστασίας στα καταστήματά τους καθώς και στην κατά παραγγελία και έναντι αμοιβής πρόκληση επικίνδυνων και βαρέων σωματικών βλαβών σε άτομα, σύμφωνα με τον κάθε φορά εντολοδόχο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας.
«Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν κυρίως σε περιοχές της Νότιας Αθήνας και της Νοτιοανατολικής Αττικής, δηλ. σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άγιος Δημήτριος, Δάφνη, Άλιμος, Γλυφάδα, καθώς και στον Βύρωνα, το Παγκράτι αλλά και στο Κέντρο των Αθηνών, στο Γκάζι και τον Κεραμεικό», τονίζεται στα σχετικά έγγραφα της ΕΛΑΣ.
Ως προς την προσέγγιση των καταστημάτων που επεδίωκε η Ομάδα να θέσει υπό την «προστασία» της, τα μέλη ενώνονταν προγενέστερα, σε διαφορετικό σημείο, επιβιβάζονταν σε οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως επιχειρησιακά, των οποίων κάλυπταν τους αριθμούς κυκλοφορίας και εμφανίζονταν με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με οργανωμένο/στρατιωτικού τύπου σχηματισμό, όπου στη θέα τους και μόνο προκαλούσαν φόβο και τρόμο, τόσο στον ιδιοκτήτη, όσο και στους λοιπούς παρευρισκόμενους στο κατάστημα. Αφού εισέρχονταν στο κατάστημα, αναζητούσαν τον ιδιοκτήτη και απαιτούσαν από αυτόν, μεταχειριζόμενοι βία ή απειλή βίας, να τους καταβάλει ποσά, για την «προστασία» του καταστήματος του.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λειτουργούσαν και στην περίπτωση που αναλάμβαναν να απειλήσουν ή/και να ξυλοκοπήσουν έτερα πρόσωπα κατά παραγγελία, προς επίλυση οικονομικών διαφορών που είχαν οι παθόντες με τον παραγγελιοδόχο/εντολέα της Εγκληματικής Οργάνωσης.
Επίσης, η Ομάδα τοποθετούσε μέλη της σε ορισμένα καταστήματα ως «φύλακες», προκειμένου να έχουν άμεση επέμβαση σε τυχόν προκληθείσες «φασαρίες» και λοιπά «προβλήματα».
Με βάση όλο το εύρος της εγκληματικής δράσης της επίδικης Εγκληματικής Οργάνωσης, καθίσταται σαφές ότι, τα μέλη της επεδίωκαν σταθερά και αποφασιστικά, την αντικατάσταση του κοινωνικού ρόλου και των υπηρεσιακών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, με προφανή στόχο και σκοπό, οι πάσης φύσεως καταστηματάρχες και λοιποί ενδιαφερόμενοι, να αποτείνονται στην Εγκληματική Οργάνωση «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» και όχι στην Ελληνική Αστυνομία, ως Δημόσιο Οργανισμό της Ελληνικής Πολιτείας.
Οι εισπράξεις των χρηματικών ποσών, πραγματοποιούνταν είτε από τα άτομα που αναλάμβαναν «πόστο» στα καταστήματα, είτε σε συγκεκριμένα προκαθορισμένα σημεία, χωρίς να υπάρχει σταθερή συχνότητα καταβολής ή σταθερός εισπράκτορας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου