«Πάμε για λουκουμάδες στο Ελβετικόν;». Πόσες φορές οι Αγρινιώτες έχουν ακούσει αυτή τη φράση; Ένα από τα πιο διάσημα και πιο παλιά γαλακτοπωλεία-ζαχαροπλαστεία όχι μόνο της πόλης, αλλά όλης της Ελλάδας, το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Ζυγούρη, περνάει πλέον στην ιστορία. Από χθες, οι πόρτες του έκλεισαν και το ζαχαροπλαστείο θα υπάρχει πλέον μόνο στις αναμνήσεις μας. Εχοντας μια ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, το ζαχαροπλαστείο, ήταν σημείο αναφοράς για το Αγρινίου, ειδικότερα την περίοδο των δεκαετιών ’50 και ’60. Εκατοντάδες συνοικέσια έγιναν στους χώρους του, όπως και πολλοί μαθητές έβγαιναν κρυφά ραντεβουδάκια με συμμαθήτριές τους, για μια πάστα, στο μικρό παταράκι που υπήρχε στο εσωτερικό του καταστήματος…
Ηρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και η οικογένεια Ζυγούρη, λόγω συνταξιοδότησης και αφού δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση, αποφάσισε το κλείσιμο του.
Λειτουργούσε από το 1908 στην ίδια πάντα θέση με τη σημερινή και ο πρώτος γνωστός ιδιοκτήτης του, κάπου εκεί στο 1923-1924, ήταν ο καπνέμπορος Κέντρος, ο οποίος μη θέλοντας να συνεχίσει το εμπόριο καπνού με το οποίο καταπιανόταν -κατ’ εξοχήν με την Ελβετία-, έρχεται μόνιμα στο Αγρίνιο, αγοράζει την επιχείρηση και της δίνει το όνομα Ελβετικόν.
Στην Κατοχή, όταν ιδιοκτήτης ήταν ο Χρήστος Λούζεβιτς, το Ελβετικόν έγινε ένα από τα πρώτα σημεία στην Ελλάδα που έφτιαξε τους περίφημους σιροπιαστούς μπολσεβίκους.
Το 1951, ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, Θεόδωρος, κτηνοτρόφος και τυροκόμος, κατέβηκε από τα χωριά της Άρτας στο Αγρίνιο, μαζί με τα δύο του αδέλφια, για να αγοράσει το γαλακτοπωλείο από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του.
«Δραστήριος και πρωτοπόρος, έβγαλε δύο τρίκυκλα μηχανάκια με ψυγεία πάγου γεμάτα παγωτά.Τα καλοκαίρια, το ένα έφτανε μέχρι την παραλία Τουρλίδα στο Μεσολόγγι και το άλλο μέχρι το παραθαλάσσιο Μενίδι στον Αμβρακικό. Ξεπουλούσαν, ξαναγέμιζαν και πάλι το ίδιο», λένε.
Το κατάστημα μέχρι και χθες, τελευταία μέρα λειτουργίας του έφτασε στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας. Πλέον, κατατάσσεται στην ιστορία της πόλης ως ένα από τα πιο γλυκά, σε γεύσεις κι αναμνήσεις κεφάλαιά της…
Με πληροφορίες από gastronomos.grαπό https://www.agriniopress.gr/
Με πληροφορίες από gastronomos.grαπό https://www.agriniopress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου