Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Πέθανε ο Ίβιτσα Όσιμ - Το “αντίο” του Παναθηναϊκού και η ατάκα που έμεινε στην ιστορία


Θρήνος στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Ίβιτσα Όσιμ πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Όπως έγινε γνωστό, απεβίωσε την Κυριακή (1/5) στο σπίτι του στο Γκρατς, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε με τη φανέλα της Ζελιέζνιτσαρ το 1959. Ο Ίβιτσα Όσιμ έγινε ονομαστός για τις πολύ καλές ντρίπλες του και παρέμεινε στη Γιουγκοσλαβία ως το 1970. Αργότερα αγωνίστηκε σε ομάδες στη Γαλλία, όπως η Βαλανσιέν και η Στρασμπούργκ.

Στην εθνική ομάδα

Αγωνίστηκε σε 16 αγώνες με τη φανέλα της εθνικής Γιουγκοσλαβίας και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968, όπου η Γιουγκοσλαβία έφτασε μεν στον τελικό, ηττήθηκε όμως από την Ιταλία.

Ως παίκτης αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1968 (χωρίς να μετάσχει στον τελικό και τον επαναληπτικό του με τη γηπεδούχο Ιταλία) και αναδεικνυόμενος 6ος ολυμπιονίκης το 1964 στην Ιαπωνία (σημείωσε 4 γκολ στο ολυμπιακό τουρνουά).

Ίβιτσα Όσιμ

Ως προπονητής

Ως βοηθός προπονητή της εθνικής, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στις ΗΠΑ, Επίσης, κατάφερε να οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990, όπου αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι από την Αργεντινή (ο Μαραντόνα αστόχησε, το ίδιο όμως και τρεις Γιουγκοσλάβοι).

Στον πάγκο του «τριφυλλιού» κάθισε για δύο χρόνια (1992-1994). Κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1993, αλλά και του Super Cup την ίδια χρονιά.

Προσωπική ζωή

Έχει έναν γιο, τον Αμάρ, ο οποίος είναι επίσης προπονητής ποδοσφαίρου. Στις 16 Νοεμβρίου 2007 ο Όσιμ είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ βρισκόταν στην Ιαπωνία.

Το “αντίο” του Παναθηναϊκού και η ατάκα που έμεινε στην ιστορία


Ο γεννηθείς στις 6/05/1941 στο Σαράγεβο, Ίβιτσα Όσιμ, υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στον χώρο του ποδοσφαίρου, τόσο ως παίκτης, αλλά κυρίως ως τεχνικός. Ως παίκτης αγωνίστηκε για 18 χρόνια σε αρκετές ομάδες, όπως η Σεντάν, η Βαλανσιέν και η Στρασμπούρ, ενώ χρίστηκε διεθνής με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας 16 φορές, πετυχαίνοντας και 8 γκολ.

Ως προπονητής άφησε σπουδαίο έργο και όλοι στον χώρο του ποδοσφαίρου μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τις ικανότητές του. Συνεργάστηκε με την Ζελέσνιτσαρ, την Παρτιζάν,  την Στουρμ Γκρατς, ενώ διετέλεσε και ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας και της Ιαπωνίας.

Ο Ίβιτσα Όσιμ ήταν από τους πλέον αγαπητούς στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, ιδιαίτερα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Το 1982 διαδέχθηκε στον πάγκο του «τριφυλλιού» τον Βασίλη Δανιήλ και έμεινε στο πόστο αυτό για περίπου δύο χρόνια. Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο την σεζόν 1992-1993 επικρατώντας στον τελικό με 1-0 του Ολυμπιακού.

Μετά την αποχώρησή του από την ελληνική ομάδα ανέλαβε την αυστριακή Στουρμ Γκρατς, στην οποία έμεινε 8 χρόνια (1994-2002). Στη συνέχεια, από το 2003 έως το 2006 συνέχισε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Τσίμπα Γιουνάιτεντ, ενώ τη σεζόν 2006-2007 συνεργάστηκε με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Γκρατς της Αυστρίας.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον Βόσνιο προπονητή. 

“Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποχαιρετάει με οδύνη τον Ίβιτσα Όσιμ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο εκλιπών διατέλεσε προπονητής του Τριφυλλιού από το καλοκαίρι του 1992 έως τα μέσα Μαρτίου του 1994. Υπό την καθοδήγηση του Όσιμ, ο Παναθηναϊκός κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 1992-1993 και το Σούπερ Καπ Ελλάδας τον Αύγουστο του 1993. Ένας σπουδαίος άνθρωπος του ποδοσφαίρου με γνώσεις, ο οποίος άφησε το στίγμα του στον Παναθηναϊκό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει” αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ατάκα που έμεινε στην ιστορία

Ο Ίβιτσα Όσιμ είχε πει μια από τις πιο ιστορικές ατάκες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται από πολλούς.

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1993, όταν ο Παναθηναϊκός -παρότι είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0 επικράτησε με 3-2 του Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο.  

Μετά τη λήξη εκείνου του αγώνα, ο Όσιμ χαρακτήρισε τη μπάλα «πόρνη», λέγοντας: «Ο Ηρακλής έχασε ένα παιχνίδι που είχε στην τσέπη του. Είχε την ευκαιρία να νικήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν φταίει ο προπονητής των αντιπάλων μας. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Είναι σαν την π…, που έχει μεταπτώσεις”.

Έπειτα από αρκετά χρόνια, σε συνέντευξή του, ο Οσιμ είχε αποκαλύψει πως το «alter ego» του στην Ελλάδα, ο μεταφραστής Δημήτρης Παναγιωτάκης, είχε αλλάξει… λίγο τα λεγόμενά του.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η φράση που εγώ χρησιμοποίησα ήταν ‘η μπάλα είναι π@@να ολκής», αλλά ο Δημήτρης Παναγιωτάκης το μετέφρασε ως «η μπάλα είναι πόρνη», γιατί όπως μου εξήγησε το θεώρησε λίγο τραβηγμένο. Εγώ πάντως επιμένω ότι μόνο μια «πουτ…να ολκής» μπορεί να κάνει τέτοια τερτίπια», είχε πει.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom