Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανέφερε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις, ισχυριζόμενη ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, ισχυρίστηκε.
Συνεχίζονται οι μάχες σε όλη τη χώρα
Η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ ισχυρίστηκε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία. Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα, χωρίς όμως να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν επίσης πυρ στις εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας «Neutron Source» στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από άλλες πλευρές.
Μάχες επίσης σημειώνονται στο χωριό Όσκιλ στην περιοχή Ιζιούμ, στη Ρούμπιζνε, στην Νοβοσέλοβα την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις και τη Σεβεροντονέτσκ.
Ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία κατέστρεψαν διάφορους στρατιωτικούς στόχους στην Λβιβ και περιοχές του Κιέβου, ανακοίνωσε επίσης το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Στην περιφέρεια Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, αποθήκη καυσίμων καταστράφηκε επίσης από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα το Σάββατο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Η καταστροφή που προκλήθηκε στην πόλη Ντούμπνο ήταν εκτεταμένη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης.
Συνολικά 67 στρατιωτικοί στόχοι καταστράφηκαν σε ένα 24ωρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη στη βόρεια Ουκρανία.
Ο δήμαρχός της Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη έχει «εντελώς καταστραφεί» από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.
Κατηγορίες του Κρεμλίνου για βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο καταγγέλλει βασανισμό Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο Χάρκοβο, δημοσιεύοντας και σχετικά βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντιμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι Ρώσοι ερευνητές θα εξετάσουν το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποστηρίζεται ότι δείχνει Ουκρανούς να να πυροβολούν στα πόδια Ρώσους αιχμαλώτους.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι το βίντεο περιέχει «τερατώδεις εικόνες», που πρέπει να αξιολογηθούν νομικά ώστε όσοι συμμετείχαν σε αυτό να καταστούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Η Μόσχα αποδίδει τα βασανιστήρια σε τάγματα ναζιστών.
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του σέβονται τους διεθνείς κανόνες και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατασκευάζει τέτοια βίντεο για να δυσφημήσει τους Ουκρανούς στρατιώτες.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.
Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ, κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς, είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από τη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ.
«Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επισήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης, σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο. «Επιθεώρησαν την πόλη, σήμερα ολοκλήρωσαν το έργο τους και αποχώρησαν. Δεν υπάρχει κανένας (Ρώσος στρατιώτης) στην πόλη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παβλιούκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.
Το Κίεβο ζητά αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα «Ουκράινσκα Πράβντα».
«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», ισχυρίστηκε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. «Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.
Η Ιρ. Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο και ότι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε χθες την κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς αμετάβλητη.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, «Reuters», DPA)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου