Σε άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα και στην ευρύτερη περιοχή… Οι μετανάστες εργάτες κυμαίνονται από 2.000 - 3.000 έως και 7.000 σε περίοδο συγκομιδής. Πολλοί από αυτούς μένουν εκεί 5-10 χρόνια, κάποιοι και παραπάνω.
Σε ένα χωράφι στη μέση του πουθενά υπάρχουν ατέλειωτα θερμοκήπια, δεμένα σφιχτά, να μην αφήνουν χαραμάδες και το νάιλον αντί για άσπρο στα περισσότερα είναι μαύρο. Αυτά είναι «σπίτια». Ένας ποτιστικός σωλήνας φέρνει νερό σε ένα μεγάλο πλαστικό κιβώτιο. Νερό που είναι για τα χωράφια, γίνεται η βασική παροχή ύδρευσης για τόσο κόσμο.
Πριν τη δεύτερη σειρά σπιτιών-θερμοκηπίων, μια κατασκευή από τσίγκο, το μόνο στέρεο κατασκεύασμα στον χώρο, είναι η αυτοσχέδια τουαλέτα για σχεδόν 100 άτομα. Και για αυτή τη «φιλοξενία» υπάρχει «ενοίκιο»!!! 20 ευρώ το κεφάλι για να μείνεις σε θερμοκήπιο, 30-40 ευρώ αν είναι αποθήκη ή στάβλος, χωρίς ρεύμα, χωρίς πόσιμο νερό.
«Είμαστε άνθρωποι, δουλεύουμε, αλλά δείτε πώς ζούμε, πού μένουμε!», σημειώνουν οι εργάτες, οι οποίοι παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωποι και με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς οι αρχές έχουν αφήσει να περάσει σχεδόν ένας χρόνος χωρίς να εμβολιάσουν χιλιάδες άτομα που το ζήτησαν.
Οι μετανάστες εργάτες σε κάθε καταυλισμό με περηφάνια έχουν φτιάξει το χώρο τους για να διατηρούν την επαφή με τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά και για τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Μέσα στη λάσπη και τη βρώμα, με απίστευτη υπομονή και μεράκι ξεχωρίζουν και διατηρούν πεντακάθαρους τέτοιους μικρούς χώρους.
Αυτοί οι χώροι είναι και η δική τους απάντηση στην επίθεση που δέχονται και από τις τοπικές αρχές. Τις ίδιες αρχές και φορείς που τους αφήνουν να ζουν μέσα στη βρώμα και τα σκουπίδια και τους πετάνε την «ατομική ευθύνη» για την καθαριότητα των χώρων.
Εκτός από τα πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που υπάρχουν, τα εργατικά ατυχήματα, την έλλειψη περίθαλψης κλπ., την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναδεικνύει ως προτεραιότητα τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, από τους χιλιάδες μετανάστες που παρουσιάστηκαν και ζήτησαν να εμβολιαστούν, εμβόλιο έγινε μόλις σε 150!
Με δικαιολογίες(;) την έλλειψη εγγράφων των μεταναστών ή ακόμη και την έλλειψη εμβολίων(!) οι αρχές έχουν αφήσει να περάσει σχεδόν ένας χρόνος χωρίς να εμβολιάσουν χιλιάδες άτομα που το ζήτησαν.
Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Νοέμβρη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας, Πατρών και της Ομοσπονδίας Τροφίμων περιόδευσε στις φυτείες που εργάζονται και στις παραγκουπόλεις που ζουν οι μετανάστες εργάτες.
Με επισκέψεις σε δεκάδες χωράφια, καταυλισμούς και παράγκες κάλεσαν τους μετανάστες εργάτες σε οργάνωση και κοινό αγώνα για τα δικαιώματά τους. Σε όλο τον κάμπο, σε όλες τις γλώσσες ακούστηκε το σύνθημα «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».
Την Κυριακή 21 Νοέμβρη, στη Νέα Μανωλάδα, στο χώρο που «άγνωστοι» είχαν κάψει παλαιότερα εκδικητικά τις παράγκες των μεταναστών και μαζί με αυτές και τα χαρτιά που με κόπο είχαν αποκτήσει, πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση των εργατών γης, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και των Συνδικάτων.
Έλληνες, Μπαγκλαντέζοι, Πακιστανοί και άλλοι, ελληνικά, αγγλικά, μπάγκλα, ουρντού. Όλοι μαζί, ανάμεσα στις στάχτες, μπροστά από τα θερμοκήπια και ξαφνικά ησυχία. Η συνέλευση ξεκινά. Τα προβλήματα γνωστά σε όλους. Τα αιτήματα κοινά. Φωνές, συνθήματα και χειροκροτήματα. Μια ζωντανή, αγωνιστική διαδικασία. Στο τέλος καλούνται να μιλήσουν οι Έλληνες. Λίγες κουβέντες, απλές και καθαρές.
«Είμαστε μαζί σας. Και εμείς έχουμε αφεντικά που μας εκμεταλλεύονται. Και για τον Έλληνα εργάτη η Υγεία είναι αίτημα, η ασφάλιση, ο μισθός είναι αίτημα. Εσάς σας εκμεταλλεύονται πιο πολύ, αλλά μπορούμε να το αντιπαλέψουμε. Με οργάνωση, με αλληλεγγύη. Έχουμε ένα σύνθημα: “Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι”».
Οι δυσκολίες της μετάφρασης ξεπερνιούνται. Οι προτάσεις συγκεντρώνονται και καταγράφονται. Διαβάζεται το σχέδιο ψηφίσματος και η πρόταση για συγκρότηση επιτροπής των ίδιων των μεταναστών. Διαβάζεται στα ελληνικά, στα μπάγκλα, στα ούρντου. 3 φορές γίνεται ψηφοφορία. Μια σε κάθε γλώσσα. Και στις 3 όλοι ψηφίζουν υπέρ. Ένα παρατεταμένο χειροκρότημα κλείνει τη συνέλευση. Και δυο λόγια… «Ντονομπάτ. Ευχαριστώ …ΠΑΜΕ σημαίνει προχωράμε. Μαζί. Ενωμένοι».
«Χιλιάδες εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες χώρες γίνονται έρμαια της πιο άθλιας εκμετάλλευσης από τους μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής για τις “φράουλες της οργής”» τονίζει το ΠΑΜΕ .
«Οι εργάτες γης παραμένουν έρμαια των μεγαλοτσιφλικάδων και των πρεσβειών. Δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα έγγραφα παρά το ότι κάποιοι εργάζονται ακόμη και 10-15 χρόνια στην Ελλάδα δημιουργώντας τεράστια κέρδη για τους μεγαλοϊδιοκτήτες», επισημαίνει και προσθέτει ότι «η έλλειψη εγγράφων αξιοποιείται για να τους κρατά ομήρους σε μια απάνθρωπη κατάσταση και επικίνδυνες συνθήκες», σημειώνει το ΠΑΜΕ και επισημαίνει ότι «έχουν τεράστια ευθύνη τόσο οι τοπικές αρχές, όσο και η κυβέρνηση που επιτρέπει στους φραουλάδες της περιοχής να δημιουργούν φαβέλες στην Ελλάδα».
Το ΠΑΜΕ σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή. «Με οργάνωση, αλληλεγγύη και μαζική αγωνιστική δράση μπορούμε να δώσουμε απάντηση στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Καλούμε τα Συνδικάτα να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό για σύγχρονα δικαιώματα στον μισθό, στη ζωή, στην υγεία. Ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που οδηγεί τους σύγχρονους Κροίσους στο φεγγάρι και την εργατική τάξη στον Μεσαίωνα και την εξαθλίωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου