Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

SOS ειδικών: Βαλτώνουν οι εμβολιασμοί - Ανησυχία για τον υψηλό αριθμό θανάτων


Με την πορεία των εμβολιασμών να μην είναι η επιθυμητή, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χειμώνα που έχει ξεκινήσει, κάνοντας λόγο για 2.500 με 3.000 νέα θύματα του κορωνοϊού μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «Είχαμε ξεκινήσει με τις κινητές μονάδες εδώ και πολύ καιρό. Αυτή τη φορά επικεντρωθήκαμε σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Βρίσκουμε κάποια άτομα που είναι διστακτικά, μιλούν με τους υγειονομικούς, και καταφέραμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αυτό θα συνεχιστεί. Οι νεότερες ηλικίες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».

«Δε συμμερίζομαι τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσες φορές έχουμε τολμήσει προβλέψεις, είναι πολύ δύσκολο, είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αν συγκρίνουμε το τι γινόταν πέρυσι σε σχέση με φέτος, ο εμβολιασμός έχει μεγάλη επίδραση στην πανδημία και στην κοινωνική μας ζωή. Και στην τρίτη δόση έχουμε καλή συμμετοχή», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με τις δυσοίωνες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, όπως αυτές εκφράζονται από μερίδα επιστημόνων.

«Αν χρειαστεί θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι»

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στους ανεμβολίαστους, ώστε να πεισθούν, ο ίδιος είπε ότι «Και η ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να αλλάξει και τα κίνητρα. Κάνουμε όλες τις δράσεις ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».

Καμπανάκι και από Παγώνη

Την ανησυχία της για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορωνοϊό εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε τα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι. «Οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, ωστόσο σημείωσε ότι στα παιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.

Βαλτώνει η «Ελευθερία» στη Βόρεια Ελλάδα

Παράλληλα, η κ. Παγώνη έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι».

Μάλιστα, εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες. «Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν και καταλήγουν και ανέρχεται περίπου στο 10% τονίζοντας ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα που δεν είναι ρυθμισμένα.

Υπό πίεση το σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα

«Πιέζεται σημαντικά το Σύστημα Υγείας, περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, τονίζοντας ότι είναι αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη και την διασπορά του κοροναϊού η στασιμότητα που παρατηρείται στους εμβολιασμούς των πολιτών.

Όπως επεσήμανε, «πρέπει να εμβολιαστούν και άλλοι πολίτες για να φτάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας που επιθυμούμε».

Ο κ.Γώγος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο το πρωί ότι «οι νεότερες ηλικίες είναι εκείνες που είναι λιγότερο εμβολιασμένες, ωστόσο ανησυχητικό είναι και το ποσοστό 25% των ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν, νοσηλεύονται και διασωληνώνονται, πιέζοντας και το σύστημα υγείας», λέγοντας ότι οι ασθενείς με κοροναϊό πιέζουν αρνητικά το Σύστημα Υγείας σε ότι αφορά και την αντιμετώπιση των ασθενών με άλλες παθήσεις.

Ερωτηθείς για τις παρελάσεις, ο κ. Γώγος είπε ότι «αν γίνουν με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και με μάσκες, δεν αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων. Ο προβληματισμός αφορά τώρα τους κλειστούς χώρους, που δεν γίνεται έλεγχος», καθώς η μη τήρηση εκεί των μέτρων, μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Σαρηγιάννης: πάνω από 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν…

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας είπε πως «όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου».

Σημείωσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, «αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000».

https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom