Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Εμβολιασμός: Το δεύτερο κύμα προνομίων και το στοίχημα των 60 ημερών


Ανοίγει τη «βεντάλια» των μέτρων με φόντο τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού η κυβέρνηση, διευρύνοντας τα προνόμια προς τους εμβολιασμένους και εντείνοντας ταυτόχρονα τους «αποκλεισμούς» προς του ανεμβολίαστους πολίτες.

Επί της ουσίας, ο στόχος είναι σαφής: με δεδομένη και την διαφαινόμενη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα – που ανεβάζει αυτόματα τον πήχυ του τείχους ανοσίας – η κυβέρνηση πατάει «γκάζι» στην παροχή κινήτρων για αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού τους μήνες του καλοκαιριού και ενόψει ενός φθινοπώρου στο οποίο η νέα παραλλαγή είναι πιθανό να φέρει ένα νέο πανδημικό κύμα προ των πυλών της χώρας.

Άλλωστε, τα παραπάνω σηματοδοτούν και οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών: αφενός, οι διαρκείς εκκλήσεις προς τους ανεμβολίαστους πολίτες να κλείσουν τα ραντεβού τους, καθώς, όπως διαμηνύεται, ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα θα τους αφορά σχεδόν αποκλειστικά · αφετέρου, το διπλό μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά χείλη, ότι δεν πρόκειται ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα, ενώ ταυτόχρονα οι δυνατότητες των κρατικών ταμείων για νέες ενισχύσεις είναι πεπερασμένες.

Tι αλλάζει στις μετακινήσεις προς τα νησιά

Στο παραπάνω πλαίσιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το νέο πλαίσιο μέτρων για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας:

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου θα απαιτούνται από όλους τους ενήλικες:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού 
  • είτε πιστοποιητικό νόσησης 
  • είτε (σε περίπτωση μίας δόσης ή ανεμβολίαστων) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για τους ενήλικες δεν θα γίνονται δεκτά τα self test στα ταξίδια, ενώ όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι ισχύει για ανηλίκους

Παράλληλα, για τους ανηλίκους θα ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Για τους 12-17 ετών γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. 
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. 
  • Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται 

Από τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται:

  • Η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα 
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει. 
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Αμιγείς και μεικτοί χώροι

Πρόκειται επί της ουσίας για το δεύτερο βήμα προνομίων προς τους εμβολιασμένους πολίτες, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης και διασκέδασης, σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Σε αυτό πλαίσιο νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση δια στόματος και του Νίκου Χαρδαλιά και επιχειρώντας να «ξεθολώσει» το τοπίο γύρω από το νέο καθεστώς στα καταστήματα από τις 15 Ιουλίου, παρέθεσε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο πλαίσιο. 

«Καμπανάκι» για Δέλτα και νέους

Ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, διπλό «καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και προς τις νεαρές ηλικιακές ομάδες, έκρουσαν οι καθηγητές Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα η κ. Παπαευαγγέλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό τόξο (18-34) καταγράφεται το 60% των νέων κρουσμάτων, όπως ανέφερε.

Σχετικά με τη νέα παραλλαγή, είπε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν και 40% από τη βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί επιπλέον 25 νέα κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής στη χώρα, φτάνοντας συνολικά τα 54 περιστατικά σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου την περασμένο Δευτέρα, η διαφαινόμενη επικράτηση της «Δέλτα» ανεβάζει το απαιτούμενο ποσοστό για επίτευξη του τείχους ανοσίας, από το 70% στο 80%.

Αγώνας δρόμου 60 ημερών

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της κυβέρνησης για τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται ως επί το πλείστον, με το βλέμμα στο φθινόπωρο, κάτι που αναδεικνύει σε μέγιστη προτεραιότητα την αύξηση των εμβολιαστικών δεικτών τις επόμενες 60 ημέρες.

«Πρακτικά έχουμε τους επόμενους δύο μήνες μπροστά μας για να πιάσουμε το τείχος ανοσίας και να μπούμε στο φθινόπωρο όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι απέναντι στις μεταλλάξεις», είχε αναφέρει σχετικά σε χθεσινή του συνέντευξη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

Όπως προαναφέρθηκε, άλλωστε, το μήνυμα που εκπέμπεται με σαφήνεια από το Μαξίμου είναι ότι ακόμη κι αν υπάρξει τέταρτο κύμα, η χώρα δεν πρόκειται να κατεβάσει εκ νέου ρολά, οδηγούμενη σε ένα ακόμη καθολικό lockdown.

Επιπλέον, ο κ. Σκέρτσος έθεσε στο κάδρο και το ζήτημα του οικονομικού αντίκτυπου που θα είχε ένα νέο ολικό λουκέτο. ««Λεφτά προφανώς δεν τρέχουν από τις τσέπες μας, έχουμε δώσει 41 δισ. ευρώ το τελευταίο 14μηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πιο εμφατική ήταν και προγενέστερη τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας πως «έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom