Το μήνυμα «Όχι στη 10ωρη δουλειά, κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα, μέτρα για την υγεία του λαού» ακούστηκε δυνατά από τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις ανανέωσαν το ραντεβού τους για την πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Μάη στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Άρεως για την οργάνωση και την κλιμάκωση της πάλης, με κεντρικό αίτημα να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα και να ξηλωθεί όλο το προηγούμενο αντεργατικό οπλοστάσιο.
Με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα εργατιά», «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, είναι η απάντηση των εργατών», εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες τίμησαν τους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης και τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος. Έκαναν ξεκάθαρο ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ανειρήνευτη πάλη με το κεφάλαιο.
Με τη μαζική τους παρουσία τόνισαν ότι το 2021 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μειωμένο ωράριο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Για μισθούς, συντάξεις και σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκών μας. Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα Συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου.
Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε και έκανε δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το Σύνταγμα και τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τόνισε:
«Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων.»
«Συνεχίζουμε τον αγώνα κάθε μέρα από σήμερα κιόλας, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδια της εργοδοσίας για να μη γίνουμε σκλάβοι, για να ξηλώσουμε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έστησαν τα προηγούμενα χρόνια. Εμπρός για σταθερό ημερήσιο χρόνο, εμπρός για 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, τέλος στα ωράρια-λάστιχο, θέλουμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει» τόνισε στην ομιλία του ο Βάλσαμος Συρίγος γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Στεφανάκης, εργαζόμενος στην «e-food» και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Αττικής, η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και ο Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Speedex. (Διαβάστε εδώ)
Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα διαβάστηκε μήνυμα από τον Χοακίν Ρομέρο, πρόεδρο του Συνδικάτου Φούντρα Ενερχάτικα Κολομβίας, αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιελάμβανε τραγούδια που έχουν συντροφεύσει τους αγώνες των εργατών, αλλά και ένα καινούριο τραγούδι εμπνευσμένο από τη σημερινή μέρα από την Πολυξένη Καράκογλου.
Ο Δημήτρης Κανέλλος ευχόμενος καλή δύναμη και καλούς αγώνες ερμήνευσε το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά» και τη «Δραπετσώνα» των Μίκη Θεοδωράκη και Τάσου Λειβαδίτη. Η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τις γροθιές υψωμένες και τον ύμνο της «Διεθνούς».
Τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα που 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο προσπέρασαν τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ και τίμησαν αγωνιστικά, με απεργία τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος και την παγκόσμια μέρα αγώνα της τάξης μας κάτω από τα μπλοκ των Σωματείων με το σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής» χαιρετίζει η ΕΓ του ΠΑΜΕ, τονίζοντας: «Παίρνουμε στα χέρια μας την κατάσταση! Tο αντεργατικό νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά! Η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες, στην οργάνωση των εργαζομένων, στη σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, με τα τμήματά τους μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα».
Όλα ήταν έτοιμα από νωρίς στο Σύνταγμα
Η πλάτη στην εξέδρα είχε το σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής», ενώ στις κολόνες είχαν αναρτηθεί πανό τα οποία έγραφαν: «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, αγώνας τώρα για άλλη κοινωνία», «Αγώνες ταξικοί, αγώνες διαρκείας στα μέτρα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας», «Κρίση - πόλεμοι - ξεριζωμός αυτός είναι ο καπιταλισμός», «135 χρόνια αγώνας. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο. Όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 7ωρο - 35ωρο - πενθήμερο» και «Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».
«135 χρόνια αγώνας κάτω τα χέρια από το οκτάωρο - Όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης 7ωρο - πενθήμερο - 35ωρο» και το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αναγραφόταν σε δύο γιγαντοπανό.
Με ένα πρωτότυπο άρμα των εργαζομένων στους ΟΤΑ απεικονίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι πετάνε στον σκουπιδοτενεκέ το 8ωρο και την Υγεία, στηλιτεύοντας την πολιτική των δύο κομμάτων αλλά και του ΚΙΝΑΛ.
Δυναμικό και μαζικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, το Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι της Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα, ενώ ξεχωριστή παρουσία ήταν οι ομάδες παιδιών, φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» από διάφορες γειτονιές της Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου