Το απόγευμα της 4ης Απριλίου 2019, ομάδα δέκα ατόμων της ΠΟΔΙΝ μετέβη στο κτίριο στη συμβολή των οδών Ερεσού και Θεμιστοκλέους, όπου κατάσχεσε ναρκωτικά και συνέλαβε δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο εσωτερικό.
Κατά την έξοδο από το κατειλημμένο κτίριο, περικυκλώθηκαν από ενόπλους και ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίοι τους χτύπησαν, τους τραυμάτισαν, ενώ κατάφεραν να απελευθερώσουν τη μία από τις συλληφθείσες (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Συνεχίζει να προκαλεί παρενέργειες η προ διετίας επεισοδιακή επιχείρηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά για ναρκωτικά σε υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας έκανε δεκτή την προσφυγή του υπευθύνου της επιχείρησης κατά της παλαιότερης απόφασης για παραπομπή του στο ναυτοδικείο για έκθεση των υφισταμένων του σε κίνδυνο. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια υπόθεση με πλούσιο παρασκήνιο που εκτυλίσσεται την τελευταία διετία.
Ολα ξεκίνησαν το απόγευμα της 4ης Απριλίου 2019, όταν τα στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αποφάσισαν, έπειτα από κατάσχεση ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά, να διεξαγάγουν έρευνα σε σπίτι στα Εξάρχεια. Διέθεταν πληροφορίες ότι στο εσωτερικό του υπήρχαν αποθηκευμένες σημαντικές ποσότητες ινδικής κάνναβης.
Δίχως, αρχικά τουλάχιστον, να ενημερωθεί η αστυνομία, ομάδα δέκα ατόμων της ΠΟΔΙΝ μετέβη στο κτίριο στη συμβολή των οδών Ερεσού και Θεμιστοκλέους, κατάσχεσε ναρκωτικά και συνέλαβε δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο εσωτερικό. Κατά την έξοδο από το κατειλημμένο κτίριο, ωστόσο, περικυκλώθηκαν από ενόπλους και ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίοι τους χτύπησαν, τους τραυμάτισαν, ενώ κατάφεραν να απελευθερώσουν τη μία από τις συλληφθείσες.
Ενα από τα στελέχη του Λιμενικού που είχε πάρει μέρος στην έρευνα είχε περιγράψει ως εξής τα γεγονότα: «Βγαίνοντας έξω είδα στη συμβολή Μεθώνης και Θεμιστοκλέους τέσσερα άτομα να μας σημαδεύουν με πιστόλια φωνάζοντας “πέστε κάτω ρε!”. Στην αρχή θεώρησα ότι ήταν αστυνομικοί και τους φώναξα “παιδιά, είμαστε συνάδελφοι!”. Συνέχισαν να με σημαδεύουν λέγοντάς μου “τι συνάδελφοι ρε, πέστε κάτω”. Τότε κατάλαβα ότι δεν ήταν αστυνομικοί και προτάσσοντας το όπλο μου για να προστατευθώ, κατευθύνθηκα με γρήγορα βήματα προς το αυτοκίνητο».
Στο κλητήριο θέσπισμα με το οποίο ο προϊστάμενος της ΠΟΔΙΝ παραπέμφθηκε στο ναυτοδικείο, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο εν λόγω αξιωματικός ενέκρινε την οργάνωση της επιχείρησης χωρίς να λάβει υπόψη την επικινδυνότητα της περιοχής των Εξαρχείων, λόγω της παρουσίας και δράσης ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και του «απόλυτου ελέγχου της περιοχής» από άτομα και ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου.
Την 25η Ιανουαρίου, ο προϊστάμενος της ομάδας δίωξης ναρκωτικών άσκησε προσφυγή κατά της παραπομπής του. Υποστήριξε ότι έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενημερώνοντας τους προϊσταμένους του και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Είπε ακόμη ότι «οι συνθήκες ήταν τέτοιες που απαιτούσαν άμεση δράση, καθώς και διασφάλιση της μυστικότητας της επιχείρησης».
Στη 13σέλιδη διάταξή του, ο εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής του» για τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις. Την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης εξέφρασε ο συνήγορος του αξιωματικού του Λιμενικού, Παναγιώτης Κάσσης.
Γιάννης Σουλιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου