Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Καθιστική διαμαρτυρία κάνουν οι καθαρίστριες στο Υπ. Οικονομικών (βίντεο)


Καθιστική διαμαρτυρία κάνουν από το πρωί σήμερα οι καθαρίστριες στο Υπ. Οικονομικών για να μην απολυθούν από τον κύριο Σταϊκούρα,ο οποίος επικαλείται νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από 8 χρόνια ξανά στον «δρόμο» βγήκαν οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών για να σώσουν την εργασία τους καθώς αποκλείστηκαν από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Δείτε τι λένε οι ίδιες στο ρεπορτάζ της πρωινής εκπομπής του ΟΡΕΝ:
 

Η κα Τζένη Μπάλλα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, μιλώντας στο OPEN είπε ότι "ο κ. Σταϊκούρας έβγαλε ανακοίνωση για διαγωνισμό. Δεν ξέρουμε με ποια κριτήρια έγινε αυτό το ΑΣΕΠ, βρεθήκαμε όλοι να είμαστε εκτός, πέρασε μόνο το 5% από τα 150 άτομα που είμαστε εδώ. Δεν είναι μόνο ότι απολυόμαστε εν καιρώ πανδημίας".

"Πώς θα βρούμε δουλειά σε ηλικία 55 ετών και άνω; Δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε έπειτα από τόσα χρόνια δουλειάς. Εμείς θα είμαστε εδώ κάθε μέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών και ζητάμε μια λύση. Θέλει να δώσει μια εξάμηνη παράταση μέχρι να δώσει μια οριστική λύση; Θα το δεχτούμε κι αυτό. Μοριοδότηση δεν έχουμε λάβει. Τη δουλειά μας την κάναμε άριστα". Η καθαρίστρια που καθαρίζει το γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα είπε μιλώντας στο OPEN ότι, "δουλεύω από το 2009. Λέμε ένα "γεια' με τον υπουργό και θεωρώ ότι την κάνω καλά τη δουλειά μου" πρόσθεσε.

Χωρίς δουλειά μένουν δεκάδες καθαρίστριες της ΑΑΔΕ, οι περισσότερες με προϋπηρεσία μέχρι και 18 χρόνων σε εφορίες, τελωνεία και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα σε χώρους αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ, που δουλεύουν με ανανεούμενες εδώ και χρόνια συμβάσεις ορισμένου χρόνου 12 έως 18 μηνών, διαπίστωσαν ότι έμειναν εκτός πρόσληψης στον διαγωνισμό για 100 θέσεις που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ μέσω ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον κλάδο καθαριότητας, ενώ ανάλογη τύχη αναμένεται να έχουν περίπου 60 εργαζόμενες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Περίπου 1.300 αιτήσεις υποβλήθηκαν για την κάλυψη των 100 θέσεων - και από αυτές μόνο δέκα ήδη εργαζόμενες συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια. Ετσι η ταλαιπωρία για τις συνολικά 120 καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ξεκίνησε το 2012, όταν απολύθηκαν -επί υπουργίας Μητσοτάκη στο τότε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- μαζί με τις 595 μόνιμες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζεται, καθώς οι μεν μόνιμες επέστρεψαν στις θέσεις τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αυτές ωστόσο επανήλθαν, αλλά παρέμειναν στο γκρίζο και οριακής νομιμότητας καθεστώς των συμβάσεων έργου αρχικά και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στη συνέχεια.

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων έργου, προωθήθηκε ως ενδιάμεση λύση η προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους, ώστε αφενός να παρακαμφθεί η απαγόρευση της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αφετέρου να εξασφαλίζεται η επιλογή της πλειοψηφίας, αν όχι και όλων των καθαριστριών που ήδη εργάζονταν.

Σημειωτέον ότι οι περισσότερες είναι ηλικίας άνω των 50 και ορισμένες ελάχιστα χρόνια ή και μήνες πριν από τη σύνταξη. Ο πρώτος διαγωνισμός για 18μηνες συμβάσεις έγινε το 2018 και αφού μεσολάβησαν ολιγόμηνες παρατάσεις, πραγματοποιήθηκε νέος διαγωνισμός για 18μηνες συμβάσεις ξανά, αλλά με αλλαγές στη μοριοδότηση που οδήγησε στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των καθαριστριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom