Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμη και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο σεισμός σε τμήμα της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ. χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη. Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες αξιοποιώντας τις εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1 κατά την τροχιά του γύρω από τη γη.
"Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση" λέει στα "ΝΕΑ" ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του, Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.
"Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα" προσθέτει. "Η μέγιστη τιμή καθίζησης που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται και στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο.
Ο ισχυρός σεισμός, το μέγεθος του οποίου τα ξένα σεισμολογικά κέντρα υπολογίζουν στα 6,3 Ρίχτερ, προκάλεσε εδαφικές μετατοπίσεις ακόμη και σε μακρινή απόσταση από το επίκεντρό του. Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρ Γκανά, "η μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, Συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χλμ. από το επίκεντρο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου