Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ετοιμάζει το χτύπημα το Ιράν: Η Βουλή ορκίστηκε "θάνατο στις ΗΠΑ" και ανακοίνωσε 13 σενάρια εκδίκησης


13 σενάρια εκδίκησης εξετάζει το Ιράν για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή του κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί. Αυτό ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ο γραμματέας
του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ το ιρανικό κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό των Φρουρών της Επανάστασης μέχρι το τέλος του Περσικού Έτους, στις 20 Μαρτίου.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί στο συμβούλιο 13 σενάρια εκδίκησης και, αν υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ακόμη και του ηπιότερου σεναρίου, θα είναι ιστορικός εφιάλτης για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Στο μεταξύ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Φρουρών της Επανάστασης με το ισόποσο των 225 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έπραξε το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την υλοποίηση του σχεδίου «σκληρής εκδίκησης» εναντίον των ΗΠΑ για τον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διευκρίνισε ο Λαριτζανί.


Επιπλέον το ιρανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους τους διοικητές του Πενταγώνου που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, όπως και το σύνολο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μετέδωσε το IRNA.
Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους φώναξαν «Θάνατος στις ΗΠΑ».

Μια επιστολή προκάλεσε σύγχυση στο Ιράκ

Στο μεταξύ διάφορα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Δευτέρα (06.01.2020) ότι ο αμερικανικός στρατός έστειλε επιστολή σε Ιρακινούς αξιωματούχους με την οποία τους ενημέρωνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μετακινηθούν ενόψει των προετοιμασιών για την αποχώρησή τους από τη χώρα, με το Πεντάγωνο να σπεύδει να διαψεύσει την είδηση.
«Δεν υπάρχει καμία απόφαση να αποχωρήσουμε από το Ιράκ», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Δεν γνωρίζω τι είναι αυτή η επιστολή».

5.200 στρατιώτες στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ διέθεταν μέχρι πρότινος 5.200 στρατιώτες στο Ιράκ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πολλές εκατοντάδες ακόμη αναπτύχθηκαν για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.
Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση της χώρας «να τερματίσει την παρουσία των ξένων στρατιωτών».
Όμως το ψήφισμα του κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε από τους 168 βουλευτές που ήταν παρόντες, σε σύνολο 329, δεν είναι δεσμευτικό και η ιρακινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει συνέχεια.
Ο Έσπερ αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ψηφοφορίας αυτής. «Κανένας από τους Κούρδους δεν συμμετείχε, σχεδόν όλοι οι σουνίτες δεν συμμετείχαν και πολλοί σιίτες συμμετείχαν έπειτα από απειλές», επεσήμανε.
«Οι Ιρακινοί δεν θέλουν να φύγουμε», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι εκεί για να τους βοηθήσουν να γίνουν κυρίαρχη χώρα, ανεξάρτητη και ευημερούσα. Το Ιράν δεν έχει την ίδια πρόθεση», υπογράμμισε.

Καταγγελίες για κράτηση και ανάκριση Ιρανών στις ΗΠΑ!

Την ίδια ώρα δεκάδες Ιρανοί πολίτες ή πολίτες που είχαν και την ιρανική και την αμερικανική υπηκοότητα κατήγγειλαν ότι τους σταμάτησαν στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και τους ανέκριναν επί ώρες!
Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, ανακοίνωσε ότι βοήθησε περισσότερους από 60 ταξιδιώτες που συνελήφθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στα σύνορα μεταξύ Καναδά και της αμερικανικής πολιτείας Ουάσινγκτον και ανακρίθηκαν επί ώρες σχετικά με τις πολιτικές τους απόψεις.

Σε πολλούς εξ αυτών απαγορεύθηκε η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος.
Μία 24χρονη γυναίκα, την οποία αναφέρει το CAIR, διηγήθηκε ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε μαζί με την οικογένειά της επί περισσότερες από 10 ώρες στο Μπλέιν στην πολιτεία Ουάσινγκτον, προτού τελικά την αφήσουν ελεύθερη την Κυριακή το πρωί.
Σύμφωνα με την ίδια, όταν η οικογένειά της ζήτησε εξηγήσεις, τα μέλη της αστυνομίας συνόρων της απάντησε: «Απλώς δεν είναι μια καλή περίοδος για εσάς».
«Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πιθανόν να αποτελούν περιπτώσεις παράνομης κράτησης Αμερικανών πολιτών», εκτίμησε ο Μάσιχ Φουλάντι διευθυντής του CAIR στην πολιτεία Ουάσινγκτον.
Αξιωματούχοι της υπηρεσίας τελωνείων και συνόρων (CBP) διέψευσαν ωστόσο τις πληροφορίες αυτές, διαβεβαιώνοντας ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στα σημεία εισόδου της χώρας οφείλονταν στην αυξημένη κίνηση λόγω των γιορτών και στην έλλειψη προσωπικού. Τόνισαν εξάλλου ότι οι πράκτορές τους δεν κάνουν διακρίσεις βάσει της θρησκείας, της φυλής ή της καταγωγής.

Διαψεύδει η CBP

Εκπρόσωπος της CBP διέψευσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην υπηρεσία να απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε Αμερικανούς που έχουν και ιρανική υπηκοότητα.
Ωστόσο πολλοί πολιτικοί κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι υπερβαίνει τις εξουσίες του, ανάμεσά τους ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι.
Κάτοικοι της πολιτείας «που είναι Ιρανοαμερικανοί κρατήθηκαν στα σύνορα μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ (…) για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο την καταγωγή τους», καταγγέλλει σε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «συνταγματικά και ηθικά προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom