Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Τα μυστικά του «Μαζί» μέσα από επτά ερωτήσεις και απαντήσεις


Το μοντέλο του επιτελικού κράτους, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάστηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, εγκαινιάζει μια νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης που βασίζεται σε ένα μείγμα του γερμανικού μοντέλου της καγκελαρίας και του βρετανικού cabinet office.

Βασίζεται στη συνεχή επικοινωνία της κυβέρνησης με τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς για την επίτευξη των στόχων, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού παρακολούθησης και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.



1. Τι είναι το «Μαζί»;

Είναι το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Σε αυτό θα καταγράφονται όλα τα έργα, οι ενέργειες, οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή ορατά τόσο στον αρμόδιο υπουργό, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ένα κοινό σύστημα που θα συνδέει όλα τα υπουργεία με την κυβέρνηση.

Σε αυτό κάθε υπουργείο θα εισάγει τα δεδομένα που αφορούν το δικό του έργο (π.χ. ενέργειες που απαιτούνται για να προχωρήσει μια δράση, έκδοση υπουργικών αποφάσεων, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κλπ.), αφού προηγουμένως έχουν τεθεί οι στρατηγικοί στόχοι και οι προτεραιότητες σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

2. Ποιος θα έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα;

Κάθε υπουργείο θα έχει πρόσβαση στο σύστημα σε πραγματικό χρόνο σε ό,τι αφορά το δικό του έργο, ενώ όπου υπάρχει συναρμοδιότητα με άλλα υπουργεία θα μπορεί να βλέπει και τις δράσεις που αφορούν τη συνέργεια. Ο «επισπεύδων» του έργου ή της δράσης θα έχει προνομιακότερη πρόσβαση στο πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος και οι αρμόδιες ομάδες εργασίας θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα. Πρακτικά ο κάθε υπουργός θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξετάσει πού βρίσκεται μια δράση ή ένα έργο, να οργανώνει καλύτερα τη δουλειά του και να μπορεί να προλάβει χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

Από την πλευρά της, η Προεδρία της κυβέρνησης θα εντοπίζει συναρμοδιότητες και πολιτικές επιπλοκές, οι οποίες θα αναδεικνύονται στο σύστημα, όπως και η παραγωγή νομοθετικού έργου. Μέσω του συστήματος θα συντάσσονται εβδομαδιαίες και μηνιαίες εκθέσεις για τον πρωθυπουργό.

3. Ποιοι το έφτιαξαν;

Η Ομάδα Πληροφορικής της Νέας Δημοκρατίας.

4. Ποιοι θα το «τρέχουν»;

Οι τρεις γραμματείες υπό τον υφυπουργό Συντονισμού κυβερνητικού έργου (Ακη Σκέρτσο): Γραμματεία Εσωτερικών Πολιτικών, Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών και ο ίδιος ο κ. Σκέρτσος με μια ομάδα εργασίας.
Σε κάθε υπουργείο θα υπάρχουν δύο πρόσωπα/σύνδεσμοι με το Μαξίμου (Προεδρία της κυβέρνησης) για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου (στην ουσία οι «κεραίες» του Μαξίμου σε κάθε υπουργείο): Ενα πρόσωπο (σύνδεσμος υποστήριξης) που θα συνδιαμορφώνει τη στρατηγική και τους στόχους του υπουργείου (από 1/1/2020 θα υπάρχει ετήσιο στρατηγικό σχέδιο για κάθε υπουργείο). Και ένας υπεύθυνος διαχείρισης προγράμματος που θα εισάγει καθημερινά δεδομένα στο σύστημα (π.χ. έκδοση υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται και πού βρίσκονται) σε συνεννόηση με τον υπουργό. Κάθε δράση που θα υλοποιείται θα «ξεκοκκινίζει» (σε όλες τις απαιτούμενες δράσεις θα υπάρχει σημαιάκι προειδοποίησης).

5. Πώς θα φαίνονται οι καθυστερήσεις;

Οταν ένα έργο βρίσκεται κοντά στην τελική προθεσμία, θα υπάρχει προειδοποίηση με κίτρινο χρώμα. Οταν πλέον φθάνει η λήξη της προθεσμίας υλοποίησης, το σημαιάκι θα γίνεται κόκκινο. Για παράδειγμα, αν η ΕΛ.ΑΣ. χρειάζεται τρία ελικόπτερα, στο σύστημα θα υπάρχουν οι προδιαγραφές, η προκήρυξη του διαγωνισμού, η εκδήλωση ενδιαφέροντος και όλα τα απαιτούμενα στάδια. Ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να παρακολουθεί όλα τα στάδια στα οποία βρίσκεται ένα έργο. Οταν ένα σημαιάκι γίνει κόκκινο, θα παρεμβαίνει το Μαξίμου.

6. Πότε θα τεθεί σε λειτουργία;

Εκτιμάται ότι θα μπορεί να λειτουργήσει περί τις αρχές Αυγούστου, αφού προηγηθεί σχετική εκπαίδευση στα υπουργεία και μια δοκιμαστική περίοδος.

7. Πώς θα οργανωθεί ο συντονισμός των υπουργείων σε επίπεδο Μαξίμου; (Προεδρίας της κυβέρνησης;)

Ο συντονισμός θα ομαδοποιείται σε ομοιογενείς δράσεις. Από τις τρεις γραμματείες που βρίσκονται υπό τον υφυπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου: Στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών (Θανάσης Κοντογιώργης) θα υπαχθούν τα υπουργεία Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας επί θεσμικών θεμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας, Υγείας. Η δεύτερη γραμματεία (νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων) υπό τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Στέλιο Κουτνατζή θα έχει το νομοθετικό βάρος. Στην τρίτη γραμματεία, Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών (θα την αναλάβει η Βίκυ Λοΐζου), θα υπαχθούν τα παραγωγικά υπουργεία, όπως και το Εργασίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Υποδομών.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom