Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Το Δημόσιο παραμένει οχυρωμένο στη γραφειοκρατία


Αλήθεια, πως γίνονται οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό Δημόσιο; Το αποκάλυψε –μετά γνώσεως– ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης σε εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου –τομέας που
βρέθηκε στο επίκεντρο των μνημονιακών δεσμεύσεων– λέγοντας ότι είχε αναγκασθεί να πει ψέματα (!) στον πολιτικό του προϊστάμενο υπουργό Οικονομικών για να καταφέρει να μην ξανατυπωθούν τα «περίφημα» αυτοκόλλητα των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά και να μετατραπεί η πληρωμή και η καταχώρισή τους σε μια αμιγώς ψηφιακή λειτουργία. «Του είπα ότι δεν είχαμε καιρό να κάνουμε διαγωνισμό», τόνισε ο κ. Θεοχάρης μπροστά στο (εν μέρει) έκπληκτο ακροατήριο.

Στην τελευταία αξιολόγηση των δανειστών λίγες μέρες πριν, η τρόικα έδωσε «καλούς και κακούς βαθμούς» στη χώρα μας για το πιο φιλόδοξο θεσμικό σχέδιο στην πορεία προσαρμογής, δηλαδή τον απογαλακτισμό της δημόσιας διοίκησης από το πελατειακό κράτος. Ενώ γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αυτά χαρακτηρίζονται από «δισταγμό και έλλειψη συμμετοχής από όλους τους υπαλλήλους και προσπάθεια κάποιων υπουργών της κυβέρνησης να επαναλάβουν μερικές από τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος».

Η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε να προχωρήσει σε «αυτοματισμό» της διαδικασίας για την επιλογή των τομεακών γραμματέων, των γενικών διευθυντών και των επικεφαλής των μονάδων της διοίκησης.

Δεν εξηγεί, ωστόσο, στην «έκθεση συμμόρφωσης» η Ε.Ε. γιατί το υπουργείο δεν καθόρισε ομοιόμορφα κριτήρια επιλογής ώστε να μην συντάσσει ανάλογα κριτήρια κάθε υπουργείο ξεχωριστά (κάτι που και η ίδια η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη αναγνωρίζει ως «αχίλλειο πτέρνα» της διαδικασίας).

Υπουργεία, όπως εκείνο των Υποδομών (υπουργός ο Χρήστος Σπίρτζης) ή το Οικονομίας και Οικονομικών (υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος), εμφάνισαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα «ευκταία» σχετικά με την «αποκομματικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης, όχι διότι στάθμιζαν λιγότερο προσόντα, αλλά επειδή απέδιδαν εξαιρετικό βάρος στην προϋπηρεσία στο Δημόσιο.

Αποτέλεσμα; Να μην καταλήγουν οι επιλογές στον/στην καλύτερο/καλύτερη, αλλά στον παλαιότερο/παλαιότερη. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σκόνταψε το ζήτημα της προκήρυξης για τους 22 –από τους συνολικά 69– διοικητικούς γραμματείς, που πρέπει να επιλεγούν σε διαδικασίες που θα «τρέξουν» μέσα στον Ιούλιο του 2018.

Οι προκηρύξεις για άλλες 223 θέσεις διευθυντών είναι σε εξέλιξη, ενώ το φθινόπωρο θα προκηρυχθούν οι θέσεις των επικεφαλής μονάδων. Πάντως επαΐοντες στη δημόσια διοίκηση, όπως ο κ. Θόδωρος Καρούνος, θεωρούν ότι οι 190 γραμματείς με τους αναπληρωτές τους είναι «πολύ περισσότεροι από όσους μπορεί να αντέξει η χώρα» –που έχει τους διπλάσιους σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.– «χωρίς διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία για τους προϊσταμένους...».

Καθυστερήσεις

Καρδιά των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση στην 4η αξιολόγηση είναι το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων της δημόσιας διοίκησης (HRMS). Αυτή περιλαμβάνει την κινητικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι το παρόν μοντέλο κινητικότητας είναι «περισσότερο διαφανές» και «αποτελεσματικό» από το προηγούμενο (2012-2014).

Παρ’ όλα αυτά, στο πρώτο «κύμα» των συνολικά 800 θέσεων μόλις 234 από τις 456 κενές θέσεις έχουν καλυφθεί, είτε επειδή «οι οργανισμοί που υποδέχονται τους μετακινούμενους δεν είναι ικανοποιημένοι από τα προσόντα των υποψηφίων» είτε επειδή οι υποψήφιοι αλλάζουν την τελευταία στιγμή γνώμη.

Εντός του Ιουλίου πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τους προϊσταμένους, ενώ στη σχετική βάση δεδομένων είχαν εγγραφεί 161.000 από τους 230.000 υπαλλήλους. Η κυβέρνηση απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στα τμήματα προσωπικού, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα της διοίκησης θα χρησιμοποιήσει τη «χάρτινη αξιολόγηση» αντί της ηλεκτρονικής.

Πάντως, στο θέμα της αξιολόγησης των στελεχών της εκπαίδευσης η Ε.Ε. κρίνει επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την «αποπολιτικοποίηση της διοίκησης», παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας, σε αντίθεση με το υπουργείο Υγείας, κατάφερε να παραμείνει η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού κυρίως στα δικά του χέρια σε συνδιαχείριση με τους συνδικαλιστές...

Ο πιο «ανεπίδεκτος» τομέας αξιολόγησης, πάντως, ήταν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη έδειχνε να αντιλαμβάνεται τις αντιρρήσεις των δημοτικών αρχόντων: «Αρνούνταν να το κάνουν γιατί φοβούνταν την κινητικότητα», είπε με πάσα ειλικρίνεια, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διοίκησης...
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom