Ρουκέτα που θα βρει στόχο τις συντάξεις ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την κυοφορούμενη απόφασή του, η οποία, κατά τις
πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως την περασμένη εβδομάδα, ακυρώνει τα χαράτσια των εισφορών για επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
Η απόφαση προοιωνίζεται μια νέα βάση υπολογισμού εισφορών χαμηλότερων από τις σημερινές, που αυτομάτως θα έχει αντίκτυπο στις συντάξεις.
Δεν θα αλλάξει η ελάχιστη εισφορά, δηλαδή τα 167 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα 100 ευρώ το μήνα που δίνουν οι αγρότες, τα 220 ευρώ το μήνα που καταβάλλουν οι μηχανικοί και δικηγόροι και τα 200 ευρώ που πληρώνουν γιατροί και φαρμακοποιοί, αλλά θα επανεξεταστούν οι εισφορές για εισοδήματα από 22.000 έως 70.000 ευρώ, κατά τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο. Το σχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο είναι οι φόροι και οι εισφορές να φτάνουν έως το 55% του εισοδήματος, ενώ σήμερα αγγίζουν το 75% λόγω των εξοντωτικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος 4387/2016, γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου».
Το τι θα σημάνει μια μείωση εισφορών το αποκάλυψε ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος, που είχε και την «πατρότητα» των διατάξεων: «Μείωση εισφορών σημαίνει και μείωση συντάξεων και όποιος λέει ότι θα μειώσει τις εισφορές και ταυτόχρονα αποκρύπτει ότι αυτό θα έχει συνέπεια να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις, απλά δεν λέει την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στο κανάλι Epsilon.
Με τις κυοφορούμενες αλλαγές θα μειωθούν αναπόφευκτα οι εισφορές για τα υψηλά εισοδήματα και μοιραία θα αλλάξει και το μίγμα των μειώσεων στις συντάξεις που καθορίστηκαν μεν με όριο το 18% αλλά είναι αμφίβολο αν θα μείνει σε αυτό το ποσοστό και δεν ανέβει στο 20%, λόγω μείωσης εισφορών και εσόδων.
Η απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το ΣτΕ, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, θα την «αναμορφώσει» με νέα διάσκεψη της Ολομέλειάς του σύντομα. Στη νέα διάσκεψη θα αποτυπωθεί το πλήρες σκεπτικό, για τις διατάξεις που κρίνονται τελικώς αντισυνταγματικές στις εισφορές των μη μισθωτών, ενώ θα εξεταστεί να μην υπάρξει αναδρομική εφαρμογή της απόφασης.
Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που πληρώθηκαν και οφείλονται στον ΕΦΚΑ για το 2017 και από 1/1/2018 «τρέχουν» κανονικά μέχρι να εξοφληθούν. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ οι εισφορές δεν θα έχουν νομιμοποιητική βάση και θα πρέπει να αλλάξουν.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
«Πληρώνω ή δεν πληρώνω τον ΕΦΚΑ;»
Το δίλημμα από την επερχόμενη βόμβα του ΣτΕ είναι αν «πρέπει να πληρώνω ή όχι στον ΕΦΚΑ». Απαντήσεις δίνουν στο καίριο αυτό ζήτημα δύο ειδικοί, ο Δημήτρης Μπούρλος και ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, που μιλούν σήμερα στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Δημήτρης Μπούρλος (δικηγόρος-εργατολόγος): «Το ποιες από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου θα κριθούν τελικά αντισυνταγματικές είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το πώς θα δομηθεί το σύστημα εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρχει προφανώς υποχρέωση καταβολής εισφορών, κάποιου ύψους, που ενδεχομένως να μεταβληθεί για κάποιες κατηγορίες, ανεξαρτήτως της σύνδεσης ή μη με το εισόδημα. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ ότι μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα των αλλαγών, θα πρέπει να συνεχισθεί η καταβολή εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ., ιδίως αυτών που κατέβαλαν την ελάχιστη εισφορά. Για τους λοιπούς, που η ασφαλιστική υποχρέωση είναι μεσαία ή υψηλή, υπενθυμίζω ότι υπάρχει η νομοθετημένη δυνατότητα της έναντι της οφειλής καταβολής, η οποία στο μεσοδιάστημα μπορεί να αξιοποιηθεί».
Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος (δικηγόρος, σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ειδικός σε εργατοασφαλιστικά θέματα): «Μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ ισχύουν όλες οι υπουργικές αποφάσεις και αντίστοιχα παραμένει η υποχρέωση καταβολής των εισφορών.
Μετά τη δημοσίευσή της και εφόσον διαγνωστεί αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου και ακυρωθεί το σύστημα υπολογισμού εισφορών θα πρέπει να δημοσιευτεί νέος νόμος.
Μέχρι την αλλαγή του νομικού πλαισίου θα υπάρχει μία γκρίζα περίοδος όπου οι υπηρεσίες θα αναζητούν τις εισφορές με το παλιό σύστημα και θα επιβάλλουν προσαυξήσεις ή και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ οι ασφαλισμένοι των οποίων οι αιτήσεις ακύρωσης γίνουν τυχόν δεκτές θα απαιτούν την απαλλαγή τους από την υποχρέωση αυτή.
Προς αποφυγήν άσκοπων αντιδικιών και ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων πιστεύω ότι μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να τυγχάνει αμέσου εφαρμογής για την αποκατάσταση της νομιμότητας αλλά και της βλάβης όλων εκείνων που έχουν πληγεί από τις αντισυνταγματικές διατάξεις».
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 15/4/18
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου