Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Σταμάτησε η διερμηνεία στα σύνορα


Η πρωτομηνιά έφερε σύννεφα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της χώρας, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω, στη Λέρο και στην Ορεστιάδα. Οπως φημολογείτο από καιρό, από προχθες σταμάτησε η παροχή διερμηνείας στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η σχετική χρηματοδότηση στη ΜΕΤΑδραση, που παρείχε τη διερμηνεία, έχει λήξει από τα τέλη του 2017 και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωσή της. Η ΜΕΤΑδραση κάλυπτε τις ανάγκες σε διερμηνεία με εκπαιδευμένους διερμηνείς σε 38 γλώσσες και διαλέκτους, πολλές εκ των οποίων είναι σπάνιες, όπως κιρμαντζί, σορανί, μπενγκάλι, ουρντού και πλήθος αφρικανικών διαλέκτων.

«Χωρίς σωστή διερμηνεία, παρακωλύεται όλη η διαδικασία της καταγραφής των εισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών», αναφέρει στην «Κ» εργαζόμενος στο πεδίο, «δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε σε αίτηση ασύλου ούτε στην παραλαβή της cash card από την Υπατη Αρμοστεία, που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους».

Κατά κοινή ομολογία, συνεννόηση μόνο με αγγλικά είναι αδύνατη. Η καταγραφή αποτελεί το πρώτο στάδιο άπαξ και οι πρόσφυγες πατήσουν το πόδι τους επί ελληνικού εδάφους και συνεπώς αφορά το σύνολο των αφίξεων. Επονται ο ιατρικός έλεγχος, ο εντοπισμός των ευάλωτων ομάδων, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η κατάθεση αίτησης ασύλου κ.ά.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καλύψαμε το κόστος με ίδιους πόρους και με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να βρεθεί αρμοδίως κάποια λύση», απάντησε στην «Κ» η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά, που διευκρίνισε ότι η οργάνωση συνεχίζει όπως και πριν να παρέχει διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου, στα νοσοκομεία των νησιών όπου διακομίζονται πολλοί πρόσφυγες και σε άλλους φορείς.

Το χρηματοδοτικό μοντέλο που ίσχυε τα τελευταία χρόνια, λόγω του κατεπείγοντος, ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγούσε απευθείας την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Το εν λόγω σχήμα είχε ενεργοποιηθεί επειδή η χώρα μας έως πέρυσι δεν διέθετε διαχειριστική αρχή, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για το προσφυγικό που είχαν προβλεφθεί για την Ελλάδα.

Από τις αρχές του 2017 η Ελλάδα όρισε μεν διαχειριστική αρχή, η οποία όμως φαίνεται ότι δεν μερίμνησε για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών διερμηνείας στα σύνορα.

Τι μέλλει γενέσθαι ουδείς μπορεί να ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όσο οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, τόσο οι αφίξεις από την Εγγύς Ανατολή θα αυξάνονται.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom