Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Η διερευνητική επίσκεψη Μουζάλα στην Αγκυρα - Γιατί πήγε Χριστουγεννιάτικα στη Μόρια

Μήνυμα προς Ευρώπη:«Η πολιτεία δεν έχει μαγικά ραβδιά»

Τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τους οποίους οι αιτούντες άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, χωρίς να καταπέσει η κοινή
δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, προσπάθησε να διερευνήσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια διήμερης ανεπίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αγκυρα από την Τετάρτη έως και την Πέμπτη, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο των επαφών του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του για το συγκεκριμένο θέμα. Οι δύο συζήτησαν τεχνικές λεπτομέρειες για τη βελτίωση της υλοποίησης της κοινής δήλωσης σε συνέχεια όσων ετέθησαν στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν στην «Κ» ότι συζητήθηκαν επίσης και θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά το προσφυγικό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τη λύση της μεταφοράς των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά στην ενδοχώρα, που έως τώρα δεν προκρινόταν παρά τις πιέσεις των νησιωτών, κινείται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης άμεσης λύσης για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, εφόσον οι ροές συνεχίζονται παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Η αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο είναι έτοιμη όσον αφορά το νομικό κείμενο. Η σχετική τροπολογία που προετοιμάζεται από το καλοκαίρι, έτσι ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και να ανοίξει ο δρόμος για τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, όπως άλλωστε προβλέπεται στην κοινή δήλωση, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και το σχετικό κείμενο μοιράστηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σφοδρότατες αντιδράσεις πολλών βουλευτών είναι ο κύριος λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει να «περάσουν οι γιορτές» πριν προχωρήσει στην κατάθεσή της.

Δεν είναι, όμως, μόνο η εσωκομματική αντιπολίτευση εναντίον των αλλαγών που δρομολογούνται αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη που επισήμως αναφέρει «ότι τόσο σοβαρά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με τροπολογίες». Ανεπισήμως, στελέχη της μιλούν για «άθλια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να περάσουν».

Ομως, την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες, κάποιοι για περισσότερο από ένα χρόνο, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να συμβεί το μοιραίο. Τα επεισόδια στο hotspot στη Μόρια είναι καθημερινότητα, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι εντός της εγκατάστασης.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένας διαπληκτισμός μεταξύ αραβόφωνων και φαρσόφωνων εξελίχθηκε σε γενικευμένη σύρραξη, με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να τραυματιστούν και να καούν σκηνές και υποδομές από φωτιές που οι μετανάστες έβαλαν στους κάδους απορριμμάτων. Επειτα από ώρες, τα επεισόδια σταμάτησαν με την επέμβαση των ΜΑΤ εντός του καταυλισμού, όπου διαμένουν πολλά μικρά παιδιά.

Παρέκκλιση

Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον δεν μπορούν άμεσα να επιστρέψουν στην Τουρκία όσοι παραμένουν στα νησιά, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κερδίσει επιπλέον χρόνο, βρίσκοντας ένα τρόπο να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα εντός του πλαισίου της κοινής δήλωσης Ευρώπης - Τουρκίας (που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016).

Το σχέδιο είναι να μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές στην Τουρκία και από την ενδοχώρα με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι όσοι θα έρθουν από τα νησιά θα φιλοξενηθούν σε συγκεκριμένο χώρο υπό περιορισμό.

Πρόκειται ασφαλώς για σαφή παρέκκλιση στα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. για το προσφυγικό που, ακόμα και αν γίνει αποδεκτή, το πιθανότερο είναι ότι στο μέλλον θα διογκώσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα δίνει σήμα στους λαθροδιακινητές ότι ο παράνομος δρόμος προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχει κλείσει ερμητικά...
http://www.kathimerini.gr/

Μουζάλας στη Μόρια: «Η πολιτεία δεν έχει μαγικά ραβδιά»

Ανήμερα Χριστούγεννα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός συναντήθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους στη Μόρια για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό.

«Στη Μόρια υπήρξε περίοδος που ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα καταβάλουμε μια τεράστια προσπάθεια βελτίωσης. Η σημερινή κατάσταση απέχει βέβαια από αυτό που θέλουμε, πιστεύουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η κατάσταση στη Μόρια θα είναι και πάλι μια κατάσταση η οποία θα τείνει προς το κανονικό. Και λέω ότι θα τείνει προς το κανονικό γιατί όλα εξαρτώνται από τις ροές. Σήμερα ημέρα Χριστουγέννων έκανε καλό καιρό και από το πρωί είχαμε αφίξεις 175 ανθρώπων στη Λέσβο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού και ιδιαίτερα του καταυλισμού στη Μόριας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «αυτούς που είναι ευάλωτοι και βάσει της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας μπορούν να μεταφερθούν, μεταφέρονται στην Αθήνα, στην ενδοχώρα. Θα συνεχίσουμε έτσι, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε έτσι και ότι θα καταφέρουμε».

Για τις υποδομές

Σχετικά με τα έργα βελτίωσης των συνθηκών στον καταυλισμό ο υπουργός είπε πως «εδώ έξω υπήρχαν ατομικές σκηνές, έχουν φύγει επειδή ακριβώς φέραμε σπιτάκια. Θα φέρουμε κι άλλα σπιτάκια. Ελπίζω να μην έχουμε τις ίδιες ανόητες και εμπαθείς αντιδράσεις. Θα φέρουμε καινούργιες χημικές τουαλέτες. Το πρωί οι τουαλέτες είναι καθαρές. Αλλά με όλον αυτόν τον υπερπληθυσμό πόση ώρα μπορούν να διατηρηθούν καθαρές; Δημιουργούμε συνέχεια καινούργιες υποδομές ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες».

Απαντώντας στο ερώτημα για τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης σχετικά με την συνεχή εγκατάσταση οικίσκων και κατά πόσο αυτές είναι δικαιολογημένες αφού μεταφράζονται σε παγιοποίηση της κατάστασης των εφτά - οκτώ χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «τα καινούργια σπιτάκια άδειασαν τις σκηνές».

«Δεν φέραμε καινούργιους ανθρώπους στο νησί. Στις σκηνές υπήρχαν 500 άνθρωποι, αυτοί μπήκαν σε σπιτάκια. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δεν μιλάμε για επέκταση του καταυλισμού, μιλάμε για βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί που υποκριτικά μέχρι σήμερα μιλάγανε για βελτίωση των συνθηκών ζωής σε πολλές κινήσεις που κάνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στέκονται αντίθετοι. Η αποσυμφόρηση θα συνεχίσει μέσα στα όρια της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας. Ειδάλλως δεν έχει κανείς παρά να πει καθαρά να μην υπάρχει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι η Μυτιλήνη θα γυρίσει στο 2015 με αφίξεις εφτά χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά», πρόσθεσε.

Σχετικά με το γιατί οι οικίσκοι δεν ήρθαν νωρίτερα αλλά μεταφέρθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο ξανά ο υπουργός είπε πως «οι οικίσκοι για να παραγγελθούν θέλουν χρόνο. Οι οικίσκοι για να συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν χρόνο. Για να μεταφερθούν θέλουν χρόνο. Όμως για να σαμποταριστεί η μεταφορά τους δεν θέλουν καθόλου χρόνο. Κι έχουμε κι άλλους οικίσκους που θα φέρουμε, αλλά πρέπει να ρίξεις βάσεις για να τοποθετηθούν. Δεν φέρνεις τους οικίσκους σαν να είναι λέγκο και τους παρατάς. Επίσης πρέπει να βγάλεις κόσμο από τις σκηνές και πρέπει κάπου να τους έχεις μέχρι να βάλεις τους οικίσκους. Το έχω πει, ταχυδακτυλουργοί δεν υπάρχουν, υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά, υπάρχει πολύς κόπος, πολύ μεγάλη προσπάθεια με αποτυχίες και επιτυχίες».

Μήνυμα προς Ευρώπη

«Η Μόρια στην Ευρώπη, κυρίως των Ευρωπαίων δημοσιογράφων που επισκέπτονται τον καταυλισμό βοηθούντων έχει γίνει συνώνυμο ενός σύγχρονου κολαστηρίου. Μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα; Είναι δυνατόν ένα σύγχρονο κολαστήριο να εποπτεύεται από έναν πρώην ακτιβιστή όπως εσείς;» ρωτήσαμε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και ο κ. Μουζάλας απάντησε υποστηρίζοντας ότι «οι χαρακτηρισμοί υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Στην Μόρια και στην οποιαδήποτε Μόρια, σας θυμίζω την Ειδομένη πριν καιρό, υπάρχουν φάσεις που οι συνθήκες μπορεί να γίνουν πάρα πολύ σκληρές και πάρα πολύ δύσκολες. Αυτό δεν εξαρτάται από την πολιτεία. Εξαρτάται από τις ροές. Η πολιτεία δεν έχει μαγικά ραβδιά επειδή αυξήθηκαν οι ροές ξαφνικά. Η πολιτεία προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά κι αυτός είναι ο λόγος που με ξανακάνει εμένα ακτιβιστή. Προσπαθούμε πάρα πολύ σκληρά μια κατάσταση πάρα πολύ κακή που δημιουργήθηκε χωρίς να φταίει η πολιτεία γιατί αυξήθηκαν ξαφνικά οι ροές και διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε ο κόσμος στους καταυλισμούς να την αποσυμφορήσουμε και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής. Επομένως εγώ δεν βλέπω καμία αντίθεση».

Ιδιαίτερα έντονος ήταν όμως ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στα όσα γράφονται και λέγονται στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Όπως σημείωσε «Πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη την υποκρισία της. Εγώ θα σας πω για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Εδώ πέρα στη Μόρια έχουμε ένα πρόβλημα με ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες. Ζητάμε να πάρει η Ευρώπη μέρος από αυτά τα παιδιά. Δεν παίρνει. Το να κάνει κανείς τον εισαγγελέα είναι πάρα πολύ εύκολο. Το να αντιμετωπίζει την κατάσταση σε όφελος των προσφύγων και μεταναστών και όχι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών είναι το δύσκολο. Και αυτό καλούμαστε να κάνουμε εμείς. Δεν έχει νόημα να κουνάει κανείς το δάκτυλο. Αυτό που έχει νόημα είναι να κουνάει κανείς τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για να βελτιώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα. Η Εισαγγελική άποψη για κάποιους στην Ευρώπη είναι μια εύκολη άποψη. Είναι αυτή όμως δεν βλέπει ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες. Είναι αυτή που προτιμάει το εύκολο δάκρυ για μια κακή κατάσταση και όχι να δείξει μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών».
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom