Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Η ΠΟΕΣΥ και η κομπίνα της εργοδοσίας για την... επανέκδοση της "Μακεδονίας"

Ψήφισμα της ΠΟΕΣΥ για την εφημερίδα «Μακεδονία» μιλά για κομπίνα με το... νέο σχήμα της ΚΟΙΝΣΕΠ

Στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ υιοθετήθηκε ένα ψήφισμα για την «εφημερίδα Μακεδονία» και τις εξελίξεις γύρω από την ΚΟΙΝΣΕΠ, που δημιουργείται με στόχο, όπως δηλώνετε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να επανεκδώσουν τις εφημερίδες.

Αυτό το νέο σχήμα λοιπόν της ΚΟΙΝΣΕΠ, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 20 από τους 70 εργαζόμενους της «Μ», ευελπιστεί να εκμεταλλευτεί συνεταιριστικά τους τίτλους της «Μακεδονίας» και «Θεσσαλονίκης», αφού τους νοικιάσει για 10 - 15 χρόνια από τον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος της «Μακεδονίας» Γιάννη Ρήγα, ο οποίος να μη ξεχνάμε χρωστά στους εργαζόμενους 18 ολόκληρους μισθούς.

Δηλαδή την ώρα που οι εργαζόμενοι απαιτούν από τον «παραδείσιο» εκδότη και οφειλέτη Γιάννη Ρήγα περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε δεδουλευμένα, κάποιοι είχαν την ιδέα της συναλλαγής μαζί του επικαλούμενοι τον στόχο της επανακυκλοφορίας των εφημερίδων.

Η «Μ» και η «Θ» έχουν αποσυρθεί από τα περίπτερα από τις 4 Οκτωβρίου, μετά την επιλογή της πλειοψηφίας των εργαζομένων να προχωρήσουν, όχι σε απεργιακό αγώνα, αλλά σε επίσχεση εργασίας.

Το αντίτιμο της ενοικίασης των τίτλων, το μίσθωμα δηλαδή, θα είναι κάποιοι εκ των οφειλόμενων μισθών οι οποίοι θα πρέπει να δηλωθούν ως εισπρακτέοι ενώ θα πρέπει και να καταβληθεί κι ο αντίστοιχος φόρος.

Δηλαδή ο Ρήγας όχι μόνο δεν θα πληρώσει τίποτα από τα οφειλόμενα, όχι μόνο θα αποφύγει τις πιέσεις και τον ντόρο, διότι μεταξύ συναλλασσόμενων δεν συνηθίζονται οι καυγάδες, αλλά θα γλιτώσει και από δεδουλευμένα που θα διαγράψει. Το σχέδιο βέβαια επικροτεί και στηρίζει η επιτετραμμένη του εκδότη Ρήγα, η δικηγόρος και διαχειρίστρια του συγκροτήματος Β. Σουλοπούλου.

Το σχέδιο της Βίκυς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδέα της ΚΟΙΝΣΕΠ ήταν δική της, την οποία παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι σε σύσκεψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δικηγόρος από το γραφείο της είχε προταθεί για να αναλάβει να συντάξει το καταστατικό και να συντονίσει τις ενέργειες δημιουργίας της ΚΟΙΝΣΕΠ.

Επίσης ακούστηκε πως μετά την απροθυμία της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων να συμπράξουν στην ΚΟΙΝΣΕΠ η ίδια η Σουλοπούλου ανέλαβε δράση προσωπικά και προσπάθησε να μεταπείσει κάποιους δύσπιστους, να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να ενταχθούν στην ΚΟΙΝΣΕΠ… των εκδοτών, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι εκ των διαφωνούντων.

Ήδη η συναλλαγή με τον Ρήγα έχει φέρει αποτελέσματα: η φιλεργοδοτική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ στηρίζει το εγχείρημα με το νέο σχήμα και έχει ξεχάσει την διαμάχη με τον μπαταχτσή έκδοτη.

Απο τις 4 Οκτωβρίου που οι εργαζόμενοι της «Μ» βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας η ΕΣΗΕΜΘ έχει αρκεστεί σε μία απλή ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους και καταγγελίας της εργοδοσίας. Ούτε διαμαρτυρίες, ούτε φωνές, ούτε κινητοποιήσεις, ούτε παρεμβάσεις για ένα γεγονός που έχει αφήσει την Θεσσαλονίκη χωρίς ημερήσιο φύλλο.

Το ψήφισμα

«Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του μιντιακού χώρου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με ένα καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μηντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η διακοπή κυκλοφορίας των εφημερίδων του συγκροτήματος «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και προηγουμένως «Σπορ του Βορρά» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι- με την εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλομένων με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος» που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα (ΔΟΛ, Πήγασος).

Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Όπως είδαμε και στις τελευταίες ανακαλύψεις των Paradise Papers, όπου περιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου.

Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση – αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. Δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, μετά την αλλαγή διοίκησης της, ψάχνει να βρει τα 96 εκατ. Ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.

Τώρα οι διοικούντες την εφημερίδα απεργάζονται νέα σχέδια: να πτωχεύσουν την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία offshore και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα νέο σχήμα.

Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ζητάει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα αναδειχθεί να παρακολουθήσει το θέμα και να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα να απαλλαγεί η επιχείρηση με την όποια διάδοχη κατάσταση από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της».

syntaktologio
http://anasigrotisi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom