Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς φυτρώνουν συνεχώς νέα μέτωπα τα οποία απειλούν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που έχει συμφωνήσει και υπογράψει η κυβέρνηση

Δεν έχουν τελειωμό οι περιπέτειες της επένδυσης στο Ελληνικό που σαν άλλο Γεφύρι της Αρτας συναντά συνεχώς νέα εμπόδια, κινείται πλέον δίχως χρονοδιαγράμματα και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Η υπόθεση παίρνει νέα τροπή μετά την προσφυγή δύο οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση να μην κηρυχθεί τελικά δασική η έκταση των 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω καθυστέρηση, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα ξεπηδούν σαν τη λερναία ύδρα, μόλις κλείνει το ένα μέτωπο, ξεφυτρώνουν άλλα τόσα, ενώ σήμερα συνεδριάζει για μία ακόμη φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Κακοι οιωνοί. Χθες έγινε μια συνάντηση, αλλά σε αρνητικό κλίμα, όπως λένε οι πληροφορίες, ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, εν προκειμένω τη γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη και προεδρεύουσα του ΚΑΣ, και σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή, δηλαδή της Lamda Development.

Η συνάντηση δεν κατέληξε κάπου. Δείγμα ωστόσο του κλίματος που επικράτησε σε αυτήν είναι ότι η Μαρία Βλαζάκη ρώτησε, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τους εκπροσώπους του επενδυτή κατά πόσο θα τους ενοχλούσε να κηρυχθεί μόνο ένα τμήμα της έκτασης ως αρχαιολογικός χώρος.

Η απάντηση που εισέπραξε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ ήταν πως η θέση της κοινοπραξίας δεν έχει τροποποιηθεί και παραμένει η ίδια εδώ και μήνες. Δηλαδή ότι το επενδυτικό σχήμα θεωρεί πως ακριβώς για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να τηρηθούν όσο το δυνατόν πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα, υπεγράφη τον Μάιο σχετικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικόν ΑΕ.

Το μνημόνιο, το οποίο η κυβέρνηση σκέφτεται μάλιστα να θωρακίσει νομικά ψηφίζοντάς το ως νόμο στη Βουλή, προβλέπει σφιχτές διορίες ως προς την εκτέλεση των αρχαιολογικών ερευνών στο Ελληνικό καθ' όλη τη διάρκεια των 15 ή και παραπάνω ετών που θα διαρκέσουν οι εργασίες.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΑΣ. Η χθεσινή συνάντηση απέβη άκαρπη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του ότι σήμερα θα γίνουμε μάρτυρες σε μία ακόμη συνεδρίαση-θρίλερ του ΚΑΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μαρία Βλαζάκη, ακριβώς επειδή αναζητά τρόπο απεμπλοκής από το καυτό θέμα του Ελληνικού, έχει ζητήσει από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων να της στείλει νέα πρόταση, διαφοροποιημένη από την αρχική, με μικρότερο χώρο κήρυξης ως αρχαιολογικό της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Ενώ δηλαδή η αρχική πρόταση μιλούσε για κήρυξη του συνόλου της έκτασης, τώρα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί να εμφανίσει στο σημερινό ΚΑΣ μια πρόταση για κήρυξη τμημάτων μόνο ως αρχαιολογικών ζωνών, προκειμένου δηλαδή να φανεί ότι κάνει πίσω από την αρχική άκαμπτη θέση της.

Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα 17 μέλη του ΚΑΣ, αρκετά από τα οποία μπορεί και να μη δεχθούν την πρόταση Βλαζάκη και να διαφωνήσουν μαζί της.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ. Και ενώ τα αρχαία είναι το κύριο πιάτο στο σημερινό μενού του Ελληνικού, στη χθεσινή ατζέντα κυριάρχησε το «δασικό». Η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων απεφάνθη με οριακή πλειοψηφία 3-2 (σ.σ.: υπήρξε ισοβαθμία, αλλά η ψήφος του προέδρου μετρά διπλή) ότι τα περίφημα 37 στρέμματα στο Ελληνικό δεν είναι «δάσος».

Στην πράξη, η Επιτροπή φαίνεται ότι έκανε δεκτή την ένσταση της Ελληνικόν ΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για το περίφημο «δάσος» του Ελληνικού, έκτασης 37 στρεμμάτων.

Το σκεπτικό της απόφασης που αναμένεται να καθαρογραφεί σήμερα αναφέρει ότι με βάση την ανάλυση και την αυτοψία στον χώρο τα επίμαχα 37 στρέμματα αφορούν τεχνητές φυτεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο του νόμου. Επισημαίνει επιπλέον ότι υπάρχουν διοικητικές πράξεις πριν από το Σύνταγμα του 1975 που επιβεβαιώνουν τον προορισμό και τη χρήση του ακινήτου, το γεγονός δηλαδή ότι αυτό βρισκόταν από παλαιά σε εντός σχεδίου περιοχή, καθώς και ότι χρησιμοποιούνταν ως αεροδρόμιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Επιτροπή δέχθηκε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία είχε παραγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με την οποία τα 37 στρέμματα προέρχονται από «τεχνητή φύτευση», άρα δεν συνιστούν δασική έκταση.

Αναφορικά με την προσφυγή των δύο οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ, σε κάθε περίπτωση όσο εκκρεμεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, δεν θα μπορεί να προχωρήσει η σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό, κάτι που υποτίθεται ότι θα συνέβαινε τον Νοέμβριο.

Εκτός πάντως των προσφυγών των δύο οικολογικών οργανώσεων, στη Δικαιοσύνη, και εν προκειμένω στο Εφετείο, πρόκειται να προσφύγει και η Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό προκειμένου να μπλοκάρει την υπόθεση, ευελπιστώντας ότι όσο εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες οι μετοχές της Ελληνικόν ΑΕ δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν στον επενδυτή.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom