Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση: 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν κακό το deal στο Eurogroup

Κρατείστε κάπου αυτή την εικόνα,δεν υπάρχει περίπτωση να τους ξαναδείτε όλους αυτούς μαζί

Την… πλάτη στα επικοινωνιακά αφηγήματα που στήνει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, στοχεύοντας να πλάσει ένα περιβάλλον θετικού προσήμου και εξόδου της χώρας από την επιτροπεία μετά το Eurogroup, γυρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Παρά το γεγονός πως Μέγαρο Μαξίμου και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησαν να… βαφτίσουν τη συμφωνία-μέγκενη ως κομμένη και ραμμένη στους πολιτικούς στόχους του κυβερνητικού στρατοπέδου, προκειμένου να της δώσουν… άρωμα επιτυχίας, ακόμα και οι ψηφοφόροι της Κουμουνδούρου δεν πείθονται, καθώς το 55% αυτών κάνει λόγο για ένα «κακό ή μάλλον κακό» deal.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Prorata (για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών») σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό της τάξης του 47%) χαρακτηρίζει «κακή» τη συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με την αξιολόγηση και το χρέος.

Παράλληλα, το 20% των ερωτηθέντων τη χαρακτηρίζει «μάλλον κακή», το 13% «μάλλον καλή» και μόλις το 6% «καλή». Ράπισμα και μάλιστα ηχηρό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι του στο ίδιο καυτό ερώτημα. Το 32% κάνει λόγο για μια «κακή συμφωνία», το 23% για μια «μάλλον κακή συμφωνία» και μόλις το 30% όσων τοποθετήθηκαν υπέρ της Κουμουνδούρου στις τελευταίες εκλογές χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «καλό ή μάλλον καλό».

Μαύρη τρύπα για τη συγκυβέρνηση είναι και η απάντηση που δίνουν οι πολίτες στην ερώτηση «τι σας προκαλεί η συμφωνία». Το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει «απογοήτευση», το 16% «αδιαφορία», το 15% «άγχος» και το 12% «θυμό». Ταυτόχρονα, στην ερώτηση «εάν μετά την απόφαση του Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από τα Μνημόνια», το 75% των πολιτών τονίζει πως «διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί».

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σαρωτικό, καθώς η γαλάζια παράταξη κερδίζει έξι μονάδες από τον Μάιο και συγκεντρώνει ποσοστό 36% έναντι ενός στάσιμου στο 20% ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται στο 14%, το ΚΚΕ στο 13%, το Ποτάμι στο 9%, η Χρυσή Αυγή στο 9% και η Ενωση Κεντρώων στο 8%.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής, έμεινε σταθερός στην πεπατημένη περί ανοίγματος του δρόμου για έξοδο από την κρίση, ελέω της συμφωνίας συγκυβέρνησης-δανειστών.

«Εχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον, ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις ημέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα που δημοσίευσε χτες η Εφ. των Συντακτών

«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης


Λίγες μέρες μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι δείχνουν να μην πείθονται από το νέο αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από την επιτροπεία και αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.
Αυτό αποτυπώνεται αφενός στις αρνητικές εκτιμήσεις για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αφετέρου στην εκτίμηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής. Ετσι, το 67% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τη συμφωνία σχετικά με την αξιολόγηση και το χρέος «μάλλον κακή και κακή», μόνο το 19% τη θεωρεί «μάλλον καλή και καλή», ενώ το 14% λέει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Στην κοινή γνώμη μάλλον «μέτρησαν» τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή και όχι η επιτυχία του κλεισίματος της αξιολόγησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο η ψαλίδα φαίνεται να ανοίγει εκ νέου, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής 36% (από 30% τον Μάιο) και τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στάσιμος στο 20%.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται στο 14% (11%), το ΚΚΕ στο 13% (9%), το Ποτάμι στο 9% (7%), η Χρυσή Αυγή στο 9% (9%), η Ενωση Κεντρώων στο 8% (8%), η Λαϊκή Ενότητα στο 4% (2%), η Πλεύση Ελευθερίας στο 4% (4%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στο 2% (5%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 6% (5%). Σημειώνουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση εκλογικής επιρροής (βλ. πλαίσιο στο κάτω μέρος του σχετικού πίνακα).
Ενδεικτικό του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος είναι το γεγονός ότι «κακή και μάλλον κακή» χαρακτηρίζει τη συμφωνία το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έναντι 30% που τη θεωρεί «καλή και μάλλον καλή». Οσον αφορά τα συναισθήματα που γέννησε η συμφωνία, το 35% δηλώνει «απογοήτευση», το 16% «αδιαφορία», το 15% «άγχος» και το 12% «θυμό», ενώ μόνο το 10% εκφράζει «ανακούφιση» και το 4% «αισιοδοξία».
Αξίζει προσοχής ότι επανέρχεται η ηλικιακή διαίρεση του εκλογικού σώματος, καθώς οι μεγάλοι νιώθουν κατά πλειοψηφία «ανακουφισμένοι», ενώ οι νέοι κατά πλειοψηφία «ανήσυχοι».
Ενδιαφέρον έχει η στάση του εκλογικού σώματος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δείχνει να στηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα σαφώς περισσότερο σε σχέση με το σύνολο των ψηφοφόρων (έξοδος από τα μνημόνια, έξοδος στις αγορές, αναπτυξιακή τράπεζα κ.λπ.). Ωστόσο, όταν οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού ερωτώνται ευθέως για την κυβέρνηση, οι απαντήσεις τους ταυτίζονται με εκείνες των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Δηλαδή, ενώ το κεντροαριστερό εκλογικό σώμα «ακούει» το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται «απέναντι» από το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο θέμα της επιτυχίας της κυβέρνησης στο Eurogroup, το 58% εκτιμά ότι αυτή «πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει», ενώ το αντίθετο λέει το 22%. «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» λέει το 10%. Αρνητική θέση έχει και το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Οσον αφορά το εάν «η απόφαση του Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια» το 75% δηλώνει ότι «μάλλον διαφωνεί και διαφωνεί» και το 19% ότι «συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί». Στους τελευταίους το 26% είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και 22% ψηφοφόροι του Ποταμιού.
Το 72% δηλώνει ότι διαφωνεί με το ότι «η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το καλοκαίρι του 2018 χωρίς πρόβλημα». Το 20% πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 8% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α.». Και εδώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε ποσοστό 24% και του Ποταμιού 22%. Στο θέμα της αναπτυξιακής τράπεζας και στη θετική συμβολή της στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το 43% διαφωνεί και το 37% συμφωνεί.
Τέλος, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, το 52% απαντά «όχι», το 39% «ναι» και το 9% «Δ.Ξ/Δ.Α.».
H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Prorata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 19-20 Ιουνίου 2017 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom