Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό

Ενώ ο Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε ότι έχει «κλείσει» το θέμα...

Θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου και αποτελεί «κλειδί για τη δεύτερη αξιολόγηση» - «Το ασφαλιστικό έχει κλείσει οριστικά» επιμένει ο Κατρούγκαλος - Επιστολή αποκαλύπτει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, στις 7 Νοεμβρίου, επανέρχεται το ασφαλιστικό, παρά τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές.

Σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ασφαλιστικό αποτελεί «κλειδί» για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης θέματα προϋπολογισμού αλλά και ιδιωτικοποιήσεων.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14 - 21 Νοέμβρίου.

Σε ότι αφορά την β΄ αξιολόγηση μιλά για «ευρύ φάσμα μέτρων». Σε αυτά περιλαμβάνει τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. πιθανά εννοώντας το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και της αγοράς εργασίας που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής.

Μέτρα λαμβάνονται επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, η νομοθεσία σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα, και την εκπαίδευση.

Σημειώνει τέλος ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης.

Τι αναφέρει η επιστολή για το χρέος
Γίνεται σαφές στην επιστολή ότι μετά την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και την μείωση των οφειλών προς ιδιώτες ο ESM ενέκρινε την καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ, και έτσι «ολοκληρώθηκε επισήμως η πρώτη επικαιροποίηση του προγράμματος και αυτό ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών παρεμβάσεων στο χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Και εξηγεί ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις «συνεπάγονται αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, αλλά και παρεμβάσεις για να περιοριστεί ο επιτοκιακός κίνδυνος παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο».

Γίνεται σαφές ότι «ο ESM εξακολουθεί να εργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και εργάζεται σε μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών».


http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom