«Πόντιοι πιλάτοι» δηλώνουν πλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τις Διατλαντικές Συμφωνίες (CETA-TTIP) που οι ίδιοι έχουν κατήγγειλαν …πριν μερικούς μήνες!
Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ«Αφήνουμε την τελική απόφαση στην κυβέρνηση και θα την υποστηρίξουμε»!
Σε αυτή την …σαφέστατη θέση καταλήγει η επίσημη τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Καναδά, (CETA). Με αυτό το καταληκτικό συμπέρασμα κατατέθηκε στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες, αναφορικά το ερώτημα περί υπογραφής ή όχι της CETA, που χαρακτηρίζεται από τους πάντες (ακόμη και από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς) ως προπομπός και «Δούρειος Ίππος» για την TTIP.
Για όσους δεν γνωρίζουν η TTIP που έχει αποκληθεί και «Σύνταγμα των Πολυεθνικών» προβλέπει – μεταξύ πολλών άλλων επαχθών όρων- την δημιουργία σταθερού επενδυτικού κλίματος για πολυεθνικές επενδύσεις. Ανάμεσα στις προβλέψεις τους βρίσκεται και η πρόθεση για ένα σύστημα διαιτησίας προσφυγών πολυεθνικών εναντίον κρατών (ISDS) με βάση το οποίο τα εθνικά κράτη θα καλούνται να αποζημιώσουν τις εταιρίες εφόσον υπάρξουν αλλαγές στα δεδομένα της αρχικής επένδυσης.
Ως τέτοιες αλλαγές θα θεωρούνται π.χ αυξήσεις σε μισθούς, ενίσχυση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων, ενίσχυση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ακόμη και οι …απεργιακές κινητοποιήσεις ή οι συλλογικές αντιδράσεις απέναντι σε κάποιο επιχειρηματικό εγχείρημα.
Στο ίδιο το κείμενο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε επισημαίνεται πως «τόσο η CETA όσο και η TTIP έχουν ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από την κοινωνία των πολιτών, πολιτικά κόμματα και φορείς, εργατικά συνδικάτα και οικολογικές οργανώσεις. Η κύρια κριτική αφορά στο ότι θα αλλάξουν τη θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των πολυεθνικών εταιριών και ότι ως εμπόδια στο εμπόριο αντιμετωπίζονται οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών στα εργασιακά δικαιώματα, τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, τους κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κ.λπ.»
Αναγνωρίζεται επίσης ευθέως η σύνδεση της TTIP με την CETA. Ενδεικτικά αναφέρεται πως «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και λιγότερο αυτές με τον Καναδά εγείρει εύλογες ανησυχίες ως προς τη διαφάνεια και τη δημοκρατική τους νομιμοποίηση. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με πλήρη αδιαφάνεια και με μηδενική ή ελάχιστη ενημέρωση και συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών των εθνικών Κοινοβουλίων, όπως και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Επίσης σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν για την CETA ελάχιστα πράγματα άλλαξαν από τις αφετηριακές θέσεις μια και «οι διαπραγματεύσεις αυτές είχαν περιορισμένο αντικείμενο, κυρίως γύρω από νομικές/νομοτεχνικές διατυπώσεις του συμφωνημένου τελικού κειμένου (legalscrambling)» Ειδικά μάλιστα για τα ISDS επισημαίνεται πως η «αντικατάσταση του αρχικά προβλεπόμενου «Μηχανισμού επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους» (ISDS) από ένα «Διεθνές Δικαστικό Σύστημα» (ICS) που θα διασφαλίζει τις αρχές του κράτους δικαίου αποτελεί εκ πρώτης όψης σημαντική βελτίωση της συμφωνίας CETA.
Εντούτοις, έχουν διατυπωθεί σοβαρές νομικές επιφυλάξεις ως προς την ενδεχόμενη υπονόμευση της ενωσιακής νομικής τάξης και των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και υπ’ αυτούς τους όρους». Δηλαδή η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά το σε ποια κατεύθυνση κινείται η συμφωνία και το μόνο «ελαφρυντικό» που παραθέτει είναι η πώς η έγκριση της CETA «αποκλείει από άμεση εφαρμογή διατάξεις οι οποίες δημιουργούν εύλογες ανησυχίες (όπως είναι η επίλυση διαφορών ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος)».
Ας δούμε όμως μερικές χαρακτηριστικές δηλώσεις που έχουν κάνει πρόσφατα κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
Νίκος Βούτσης : Μίλησε στις 15 Ιουνίου, για «επί θύραις συνεννοήσεις που γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω για την ΤTIP και για τη CETA, που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της, δημιουργούν ένα πλαίσιο διακινδύνευσης και επικινδυνότητας για τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας»
Κ. Χρυσόγονος: Σε συνέντευξή του για τις συμφωνίες: «Αν οι σχεδιασμοί τους υλοποιηθούν, η κατάληξη θα είναι η περαιτέρω πτωχοποίηση μεγάλης μερίδας των ευρωπαϊκών ιδίως κοινωνιών και η εκ προοιμίου απαξίωση των μελλοντικών εκλογικών αποτελεσμάτων, αφού οι όποιοι αιρετοί θα είναι δεσμευμένοι από την αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται). Οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν όσο είναι ακόμα καιρός προκειμένου να ματαιώσουν με δημοκρατικά μέσα τα εφιαλτικά αυτά σενάρια».
Γ. Δημαράς: «Θεωρούμε ιδιαίτερα αρνητικό το ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα είναι έτοιμες να υπογράψουν τη διατλαντική εμπορική συμφωνία CETA στη σύνοδο κορυφής στις 27.10.2016. Η CETA όπως και η επερχόμενη συμφωνία TTIP, είναι έξω από τις αρχές της πολιτικής οικολογίας γιατί επιταχύνουν τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που υπονομεύει τις κοινωνίες και τον πλανήτη. Ειδικά για τη χώρα μας, η συμφωνία CETA θα αυξήσει την εξάρτησή της από τις μεγαλύτερες χώρες και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, θα καταστρέψει τα μικρομεσαία στρώματα και τους έλληνες αγρότες».
Χαρά Καφαντάρη: «Εδώ και καιρό μαζί με ομάδες ενεργών πολιτών απ΄ όλη την Ευρώπη και Β. Αμερική, έχουμε εκφράσει την διαφωνία μας ενάντια στις συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» TTIP, TTP, CETA και TISA, που απειλούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, την επισιτιστική μας δυνατότητα, τις θέσεις εργασίας και το περιβάλλον».
Τα σχόλια, προφανώς, περιττεύουν.
Όσον για την …πολιτική στροφή είναι μάλλον «επιτόπια, με χειρόφρενο»!
(Σημείωση: Τελικά η προώθηση και η υπογραφή των διατλαντικών συμφωνιών, μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να ναυαγήσει. Αυτό όμως θα οφείλεται καταρχήν στις συγκρούσεις των μεγάλων οικονομικών κέντρων και των τεράστιων συμφερόντων που εκπροσωπούν και κατά δεύτερον στις έντονες αντιδράσεις σε όλη τη Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να καταγραφεί η «προσαρμοστικότητα» που επέδειξε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ).
http://www.imerodromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου