■ Συνναλαγές άνω των 500.000€
■ Εκτείνονται οι εισαγγελικές έρευνες για τα «Panama Papers» και τη «λίστα Μπόργιανς»
■ Στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών κρατικοί λειτουργοί, νομικά γραφεία και εταιρίες για μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδας, ακόμα και μετά τα capital controls
Εντείνονται τώρα οι εισαγγελικές έρευνες για τα Panama Papers και τη «λίστα Μπόργιανς»! Στο μικροσκόπιο συναλλαγές άνω των 500.000 €
Σφίγγει ο κλοιός για τα 1.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αγορές ξένων ομολόγων (επί capital controls), στα γνωστά Panama Papers και στη «λίστα Μπόργιανς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν δώσει ρητές εντολές στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου προκειμένου να ανοίξουν άμεσα όλους τους φακέλους, στους οποίους εμφανίζονται ονόματα κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων, δικηγόρων, μεγάλων ονομάτων της επιχειρηματικής ελίτ και αθλητών.
Το πρώτο μέτωπο των οικονομικών εισαγγελέων είναι οι 800 Ελληνες πολίτες που έκαναν αγορές ξένων ομολόγων την περίοδο 2014-2015. Πρόκειται για συναλλαγές άνω των 500.000 ευρώ (έκαστη), οι οποίες εικάζεται ότι έγιναν προκειμένου να συγκαλύψουν μεταφορές κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται ιδιαίτερα η περίοδος των capital controls, καθώς το πρώτο διάστημα παρέμεινε ορθάνοιχτο το παράθυρο που επέτρεπε το σπάσιμο ομολόγων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να διαφύγουν τεράστια ποσά.
Το παράθυρο έκλεισε στις 25 Ιουλίου, όταν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μπήκε φρένο στις μεταφορές κεφαλαίων μέσω του σπασίματος ομολόγων ή της μεταβίβασης μετοχών. Ανάμεσα στις 800 περιπτώσεις που θα ελεγχθούν, θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που είχαν περιληφθεί και σε άλλες ύποπτες λίστες.
Το δεύτερο μέτωπο που άνοιξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι η υπόθεση των Panama Papers. Πρόκειται για τον εγκληματικό, φορολογικό παράδεισο που χρησιμοποιούσαν χιλιάδες επιφανή πρόσωπα από όλο τον κόσμο, με σκοπό -πολλοί εξ αυτών- να αποκρύπτουν την περιουσία τους, να φοροδιαφεύγουν, ακόμη και να ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα.
Για τα Panama Papers, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ήδη στοχεύσει σε 800 άτομα και νομικά πρόσωπα. Πέραν των δικηγόρων (και των γραφείων τους που, συχνά, εκπροσωπούσαν επιχειρηματίες), των δημοσιογράφων, των υπεράκτιων εταιριών και των κρατικών λειτουργών, ελέγχονται και 350 «ορφανές» επιχειρήσεις - δηλαδή επιχειρήσεις όπου ο πραγματικός ιδιοκτήτης (ακόμη) αναζητείται.
Η τελευταία μεγάλη υπόθεση που επιχειρούν να διερευνήσουν σε βάθος οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι η γνωστή «λίστα Μπόργιανς». Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται τουλάχιστον 100 ονόματα. Η περίπτωση αυτή συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αφορά κινήσεις -από Ελλάδα σε εξωτερικό και αντιστρόφως- ποσών μεγαλύτερων των 3.000.000 ευρώ.
Η πρώτη εντολή που έχουν δώσει οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι να χτενιστούν οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ελεγχομένων από το 2006 έως και το 2015. Ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τις συγκεκριμένες συναλλαγές θεωρείται το διάστημα από το 2006 έως το 2008, οπότε κάποια κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Από τους ελεγχομένους υπενθυμίζεται ότι περίπου 30 άτομα είναι μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS και εκδήλωσαν ήδη στις Αρχές την πρόθεσή τους να πληρώσουν, καθώς προτίμησαν, αντί να βρεθούν αντιμέτωποι με την άσκηση ποινικής δίωξης, να ρυθμίσουν τους λογαριασμούς τους με το κράτος και όσα φορολογικά ζητήματα προκύπτουν από την αποκάλυψη των καταθέσεών τους στο εξωτερικό.
Οι ενεργές έρευνες για τη «λίστα Μπόργιανς», σήμερα, εστιάζονται σε 70 πρόσωπα.
Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου