Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Οι χώρες του Βίσεγκραντ


του Δημήτρη Καμπουράκη
Ο Τζώνης είχε απλώσει πάνω στο γραφείο του τον χάρτη της Ευρώπης και κουνούσε το δάχτυλό του πάνω-κάτω, ψάχνοντας στο κέντρο της ηπείρου. Ο Κατάλευκος, που οι χάρτες και η γεωγραφία ήταν το χόμπι του, τον κοίταζε γεμάτος ενδιαφέρον:

-«Πες μου, νεαρέ, τι ψάχνεις για να σε βοηθήσω, διότι η γενιά σου είναι ντιπ αγεωγράφητη».
-«Ψάχνω να δω πού ακριβώς βρίσκονται αυτοί οι καραγκιόζηδες που θέλουν να σηκώσουν φράχτες παντού και απαιτούν να φύγει η Ελλάδα από τη Συνθήκη Σένγκεν. Να δω πού βρίσκονται, μπας και καταλάβω τι καπνό φουμάρουν».
-«Τις χώρες του Βίσεγκραντ ψάχνεις, δηλαδή?».
-«Ακριβώς, αρχηγέ. Μία, μία ξέρω πάνω-κάτω πού πέφτουν, αλλά θέλω να τις δω και όλες μαζί. Συνορεύουν μεταξύ τους, έτσι;».
-«Συνορεύουν, Τζώνη. Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία».

-«Αυτό το Βίσεγκραντ τι είναι; Ανθρωπος; Τοποθεσία;».
-«Πύργος είναι, Τζώνη, ή καλύτερα οχυρωμένη τοποθεσία. Οποιος πάει στην Ουγγαρία και δεν πάει στο Βίσεγκραντ, είναι σαν να έρθει στην Ελλάδα και να μην πάει στην Ακρόπολη. Εκεί συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών και έφτιαξαν ένα είδος χαλαρής ένωσης ή συμμαχίας. Δεν θυμάμαι πότε, τη δεκαετία του ‘90 πάντως».
-«Ακροδεξιά ανθελληνική συμμαχία φτιάξανε;».
-«Ε όχι, ρε Τζώνη, δεν ενώθηκαν τέσσερις κεντροευρωπαϊκές χώρες για να τα βάλουν μαζί μας.Τώρα προέκυψε αυτή η ιστορία με τη Σένγκεν».

-«Και πώς το παίζουν, δηλαδή, οι τύποι; Ναζιστές νέου τύπου;».
-«Κοίτα, νεαρέ, για να καταλάβεις τι γίνεται, δεν πρέπει να ξέρεις μόνο γεωγραφία, αλλά και Ιστορία. Οι τέσσερις αυτές χώρες ήταν πάντα σάντουιτς ανάμεσα σε δύο αιώνιες υπερδυνάμεις: τη Γερμανία και τη Ρωσία. Πάντα ήταν δορυφόροι του ενός ή του άλλου, πολλές φορές μάλιστα ήταν κάτω από την κανονική κατοχή τους».
-«Και τι σχέση έχει αυτό με τα σημερινά τους καμώματα;».
«Ε, πώς; Ηταν πάντα χώρες υπό απειλή, κοινωνίες κλειστές, αυταρχικές και ταμπουρωμένες, καμία σχέση με τις δυτικές κοινωνίες ανοιχτών οριζόντων. Κι έπειτα, δεν διαθέτουν δημοκρατική παράδοση και ανεκτικότητα».

-«Γιατί, δημοκρατίες δεν είναι; Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι;».
-«Τώρα είναι. Αλλά ανάθεμα κι έχουν ζήσει είκοσι χρόνια με δημοκρατία. Η Πολωνία, αν και τεράστια χώρα, ήταν πάντα υπό την κατοχή των Ρώσων και των Γερμανών. Οι άλλες τρεις ήταν κομμάτι της αυστηρότατης και συντηρητικότατης Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο βρέθηκαν κάτω από τη σοβιετική κυριαρχία. Στην πραγματικότητα, μόνο μετά την πτώση του Τείχους έζησαν με δημοκρατία. Αρα ούτε ξέρουν τι σημαίνει δημοκρατία, ούτε έχουν ανοιχτά μυαλά. Πώς θα αντιδρούσαν, λες, στο Προσφυγικό;».

-«Κι επειδή αυτοί δεν ξέρουν από δημοκρατία, θα την πληρώσει η Ελλάδα, δηλαδή;».
-«Κοίτα, Τζώνη, είναι μεγάλες χώρες, ειδικά η Πολωνία, αλλά δική τους αυτόνομη πολιτική δεν έχουν. Κάποιου τα σχέδια υλοποιούν, από την πίσω πόρτα».
-«Του Σόιμπλε;».
-«Βάζω στοίχημα...».
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom