Το πνεύμα των δηλώσεων Τσίπρα στο Υπουργικό αποτέλεσε «συγκολλητική ουσία» για την περαιτέρω συσπείρωση των αγροτών.
Με αυξημένα μέτρα περιφρούρησης από την πλευρά των διοργανωτών (μπλόκο Νίκαιας), η απόφαση για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα είναι δεδομένη κι αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι η ανοχή της κυβέρνησης σε μια διαμαρτυρία με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και αιτήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα ενός κλάδου.
Διαβάστε ΕΔΩ το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για να μπλοκάρει την κάθοδο των τρακτέρ στην ΑθήναΜε αυξημένα μέτρα περιφρούρησης από την πλευρά των διοργανωτών (μπλόκο Νίκαιας), η απόφαση για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα είναι δεδομένη κι αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι η ανοχή της κυβέρνησης σε μια διαμαρτυρία με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και αιτήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα ενός κλάδου.
Η εμπειρία της ομάδας Μπούτα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αδιαμφισβήτητη και εγγυάται και στους πλέον ανήσυχους ότι θα είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία με αρχή, μέση και τέλος που θα απομονώσει έγκαιρα τα όποια «εξωαγροτικά» στοιχεία θελήσουν να επωφεληθούν της κατάστασης.
Το νου τους απέναντι στους εξτρεμιστές παντός είδους έχουν αυτή τη φορά και οι Κρητικοί, που μέσω της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής, δηλώνουν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τον απαιτούμενο δυναμισμό με την απόλυτη νομιμότητα.
Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως των αποφάσεων που έχουν λάβει τα κατά τόπους μπλόκα, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, αγνοώντας τις προτροπές των επιτελών.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ζυμώσεις, που θέλουν την ερχόμενη εβδομάδα να κλείνεται τελικά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό και να διαμορφώνεται παράλληλα ένα κλίμα για ουσιαστική διαβούλευση με ανοιχτούς ορίζοντες στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό χώρο.
Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το AgroNews, μια δραστική μείωση (της τάξεως του 50%) των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται στην πρόταση Κατρούγκαλου, ένα ανώτατο όριο της τάξεως των 7.200 ευρώ για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και μια διατήρηση του φορολογικού συντελεστή για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (280.000 παραγωγοί) στο 13%, είναι το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να αναζητηθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα.
Φορτώνουν οι αγρότες της Κρήτης, φωτιές τους άναψε πάλι ο Πολάκης
Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στην Κρήτη, λίγες ώρες πριν την επιβίβαση χιλιάδων αγροτών με τα πλοία της γραμμής για Πειραιά την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να πάρουν μέρος στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.
Οι «εμπρηστικές» όπως χαρακτηρίζονται δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, με αποκορύφωμα ανάρτηση στο διαδίκτυο του Χανιώτη αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ρίχνουν λάδι στη φωτιά, προκαλώντας φραστικές επιθέσεις από την πλευρά των αγροτικών οργανώσεων.
Ο κ. Πολάκης φέρεται να δήλωσε μέσω χώρου κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αγρότες «πήραν το λάβαρο για να μην πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν». Αμέσως, αγροτικές οργανώσεις των Χανίων του απάντησαν μεταξύ άλλων ότι έχει κοντή μνήμη, καθώς οι αγρότες αγωνίζονται χρόνια τώρα και τονίζουν ότι «σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».
Στο μεταξύ, όλο και μακραίνουν στα χωριά οι λίστες με τα ονοματεπώνυμα των αγροτών που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι αγρότες έχουν ραντεβού στα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας Χανίων στις 5.30 το απόγευμα.
Παρά τις ανακοινώσεις της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής ότι δεν θα επιβιβαστούν οχήματα στα πλοία, αγρότες από την περιοχή του Λασιθίου αποφάσισαν να μεταβούν στο λιμάνι του Ηρακλείου με τρακτέρ και φορτηγά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να εμποδιστούν από δυνάμεις της αστυνομίας (σε κάποιο σημείο του δρόμου) ή του λιμενικού αν φθάσουν στο λιμάνι.
Οι αγρότες θα επιβιβαστούν σε δύο πλοία στο λιμάνι του Ηρακλείου και σε ένα στο λιμάνι της Σούδας. Μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά, προγραμματίζουν να μετακινηθούν με λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, σχεδιάζουν να αποκλείσουν την είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αχαρνών, μέχρι να έρθουν οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, για να μεταβούν όλοι μαζί στο Σύνταγμα.
Όμως ο σχεδιασμός αυτός δεν αποκλείεται να αλλάξει, σε γενικές συνελεύσεις των αγροτών που θα γίνονται επί τόπου την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παραμείνουν τα μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της Κρήτης και θα συνεχιστεί η κατάληψη της ΔΟΥ Ηρακλείου από αγρότες, όσο οι συνάδελφοί τους θα βρίσκονται στην Αθήνα.
Οι αγρότες και οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων εκνευρίζονται ακόμα περισσότερο, ενόψει του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, καθώς βάσει του σχεδιασμού της υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά, για να προσεγγίσουν το κέντρο της Αθήνας.
«Αυτό δεν έγινε ακόμα και το 2009, όταν μας επιτέθηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στον Πειραιά, με αποτέλεσμα τα γνωστά επεισόδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Γιώργος Τζωρτζάκης και πρόσθεσε «τότε μπορούσαμε να μετακινηθούμε έστω με λεωφορεία, αλλά είχαμε ήδη φέρει τα τρακτέρ και τα φορτηγά με τα πλοία.
Τότε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κοντά μας, συμπαραστεκόταν στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και καταδίκαζε τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σήμερα είναι απέναντί μας κι ακόμα πιο σκληρός από τους τότε κυβερνώντες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου