Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος σε ηλικία 103 χρόνων


Ο ακαδημαϊκός,πανεπιστημιακός, φιλόσοφος και ευπατρίδης, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, μια ημέρα πριν κλείσει τα 103 χρόνια του, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα άκρως σημαντικό έργο.

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 8
Φεβρουαρίου 1913, ήταν Έλληνας αντιστασιακός, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός και μέχρι σήμερα ο γηραιότερος εν ζωή πρώην υπουργός στην Ελλάδα από την εποχή της Μεταπολίτευσης.

Γέννημα της Σμύρνης,δίδυμος αδελφός του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου, ήρθε στην Αθήνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Αριστούχος μαθητής του Πρώτου Γυμνασίου Αθηνών, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργαζόταν. Αριστούχος διδάκτορας, δίδαξε Φιλοσοφία στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στο Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο του Νανσύ.

Οι επιστημονικές του ενασχολήσεις δεν απέτρεψαν –αυτόν τον κραταιό της πολιτικής φιλοσοφίας του Πλάτωνα- από την ενεργό δράση του ως πολίτη.

Φίλος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του Γεωργίου Καρτάλη, του Κωνσταντίνου Τσάτσου, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αναδείχθηκε στέλεχός του. Το 1945 ανέλαβε την προεδρία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων με άμεσο συνεργάτη τον Κώστα Κύρκο, με τον οποίο εκτοπίστηκαν στην Μακρόνησο.

Επί χούντας έφυγε για την Γαλλία. «Περιέσωσα έτσι την αξιοπρέπεια και του προσώπου μου και της φιλοσοφίας. Αρνήθηκα να κάνω εξευτελιστικές δηλώσεις. Εκεί δοκιμάσθηκαν οι ηθικοί χαρακτήρες», έχει πει για την απόφασή του.

Επί Δικτατορίας δίδαξε Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Νancy στην Γαλλία και μετά την Μεταπολίτευση, το 1975, επέστρεψε στην Ελλάδα και εξελέγη τακτικός καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο. Δίδαξε μέχρι την συνταξιοδότησή του το 1981.

Διετέλεσε δύο φορές υπουργός Παιδείας σε κυβερνήσεις του 1989 και το 1990,ενώ προτάθηκε από τον ενιαίο Συνασπισμό για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Είχε τιμηθεί πλείστες φορές ενώ το 1984 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1993 ανέλαβε πρόεδρος. Επίσης υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων ξένων ακαδημιών. Εχει εκδώσει πάνω από 40 βιβλία σχετικά με φιλοσοφικά και ιστορικά θέματα.

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν: ‘’Φιλοσοφία του Δικαίου’’, ‘’Η Φιλοσοφία της Ιστορίας κατά Δημόκριτον’’, ‘’La Philosophie politique de Platon’’ και ‘’Philosophy of History in Ancient Greece’’. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης της ‘’Καθημερινής’’.

Στις 19 Ιουλίου 2011, ο Κωσταντίνος Δεσποτόπουλος, για τις ανάγκες ενός άρθρου στην Καθημερινή ανέσυρε από τα βάθη του χρόνου εξόχως έντονα βιώματα της παιδικής του ηλικίας.

«Πρόλαβα να ζήσω τα πρώτα εννέα χρόνια της ζωής μου στη γενέτειρά μου Σμύρνη. Από τα πιο συγκλονιστικά βιώματά μου είναι η Καταστροφή της. Εχω αυτοβίωτη εμπειρία των γεγονότων, σε ηλικία έστω εννέα ετών.

Ο,τι διαπράχθηκε τότε, ήταν οργανωμένος από την τουρκική διοίκηση εμπρησμός των ελληνικών συνοικιών της Σμύρνης και της αρμενικής, χωρίς να θιγούν η τουρκική συνοικία και η συνοικία των Λεβαντίνων».

«Επειδή στο γυμνάσιο είχα μάθει να γράφω ωραία, και στις εκθέσεις είχα βραβευθεί με άριστα, από νέος άρχισα να γράφω, να δημοσιεύω σε περιοδικά και έφθασα μέχρι σήμερα πάνω από 40 βιβλία να έχω εκδώσει, βιβλία φιλοσοφίας, ιστορίας, αν θέλετε κοινωνιολογίας».

«Εζησα χωρίς πλούτο, αλλά σε ένα περιβάλλον κοινωνικό, το καλύτερο της Ελλάδος. Ευτύχησα να έχω γνωρίμους και φίλους τους εκλεκτότερους Ελληνες της εποχής… Είχα την ευτυχία πολλοί μαθητές μου να διακριθούν, να γίνουν καθηγητές στα πανεπιστήμια, να γίνουν υπουργοί, να γίνουνε λειτουργοί της κοινωνίας…».

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος»,προσθέτοντας παράλληλα ότι «το επιστημονικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom