Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ορια στις δαπάνες σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Πολάκης: Ρεαλιστικό το clawback - Έρχεται υπουργική απόφαση με εξαιρέσεις

Ορια νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θέτει το υπουργείο Υγείας. 

Με νέα διάταξη για το νοσοκομειακό claw back, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο,που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή,
για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο Υγείας θέτει τα ετήσια όρια φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης τόσο στα φαρμακεία των νοσοκομείων όσο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την επόμενη τριετία, προκειμένου να συνεχίσουν τα δεύτερα να εξυπηρετούν ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη, το όριο δαπανών των δημοσίων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) ορίζεται σε 570.000.000 ευρώ για το 2016, από τα οποία τα 510.000.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα 60 στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Για το 2017, το όριο είναι 550.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 492.000.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα 57.900.000 ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και για το 2018 τα 530.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 474.200.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 55.800.000 στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισμένα όρια επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους άδειας αγοράς και καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό που ορίζεται από τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ή συμψηφίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η διάθεση των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούσε, εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και άλλες κρατικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, δηλαδή τα νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (στρατιωτικά) και στο υπουργείο Παιδείας (πανεπιστημιακά), καθώς και τις ιδιωτικές κλινικές σύμφωνα με τον νόμο. Η παρούσα τροποποίηση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία αντιμετώπιση της παροχής φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από δημόσιες φαρμακευτικές δομές».

Πολάκης: Ρεαλιστικό το clawback - Έρχεται υπουργική απόφαση με εξαιρέσεις

Ρεαλιστικό χαρακτήρισε το clawback στα νοσοκομεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στην Βουλή, υπερασπιζόμενος με ζέση το μέτρο (που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα), το οποίο έχει αναστατώσει την φαρμακοβιομηχανία.

Ανέφερε, ότι πρόθεσή του είναι να βάλει τάξη στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων, ενώ κατήγγειλε ότι «τα γαλλικά νοσοκομεία πληρώνουν επίθεμα με 1,5 ευρώ και τα ελληνικά το ίδιο επίθεμα, το πληρώνουν με 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ με 35 ευρώ». Ειδικότερα, τόνισε «Εκεί που μας χρώσταγαν θα μας πάρουν και το βόδι» , προσθέτοντας ότι «Αυτά κληρονομήσαμε και θα τα διορθώσουμε».

Ο κ. Πολάκης, εξήγησε ότι η επέκταση του claw back στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ήταν απαίτηση των δανειστών και μάλιστα για «ποσά που κρίθηκαν παράλογα» και πρόσθεσε πως μετά από διαπραγμάτευση «καταλήξαμε ότι για τα νοσοκομεία η φαρμακευτική δαπάνη πάνω από την οποία θα εφαρμόζεται το claw back είναι τα 570 εκατ. ευρώ» σημειώνοντας ότι το ποσό είναι ρεαλιστικό καθώς για το 2015 τα νοσοκομεία πήραν 484 εκατ. ευρώ για φάρμακα.

«Ο διαχωρισμός σε 510 εκατ. ευρώ για νοσοκομεία και 65 εκατ ευρώ για ΕΟΠΥΥ έγνε για να καλυφθούν φάρμακα υψηλού κόστους ασθενών που νοσηλεύονται σε κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ» τόνισε ακόμη.

Επίσης, υποστήριξε ότι «με αυτά που ετοιμάζουμε πιστεύουμε ότι το σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα υπερβεί το ποσό των 570 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί θα δημιουργηθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμακευτικής δαπάνης» και εξήγησε «υπάρχουν φάρμακα ακριβά που έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να παρέχονται με αποζημίωση του ταμείου, στην Γερμανία κοστίζουν 70.000 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας τα αποζημιώνει με 20.000 ευρώ! Εμείς που είμαστε κιμπάρηδες τα αποζημιώνουμε με 70.000 ευρώ. Στήθηκε η αγορά, έφτιαξε το σύστημά της και εμείς πληρώναμε» ενώ προανήγγειλε υπουργική απόφαση που «θα προβλέπει εξαίρεση φαρμάκων που προμηθεύονται νοσοκομεία με εκπτώσεις και διαγωνιστική διαδικασία από claw back».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom