Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Σάλος από τη λογοδιάρροια Βαρουφάκη και τις αποκαλύψεις για τη μυστική ομάδα της δραχμής


Με τρεις συνεντεύξεις, δύο σε ξένα μέσα ενημέρωσης και μία σε ελληνικό ραδιόφωνο, αλλά και με αναρτήσεις στο twitter ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο μετά τις αποκαλύψεις για μυστική ομάδα που προετοίμαζε το Grexit, αλλά και για το σχέδιο του για παράλληλο νόμισμα.

Αργά το βράδυ επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε
για τις δηλώσεις του περί έκδοσης παράλληλου νομίσματος δηλώνοντας έτοιμος να υπερασπιστεί την πεντάμηνη θητεία του στο υπουργείο σε οποιοδήποτε επίπεδο -«όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Βαρουφάκης επιχειρεί να δικαιολογήσει την εισήγησή του για παράλληλο νόμισμα, αλλά και την παραδοχή ότι υπήρχε ολιγομελής ομάδα που προετοιμαζόταν για την περίπτωση Grexit, λέγοντας ότι «τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με grexit ώστε να μη μας επιβληθεί».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης «ήταν ο μοιραίος άνθρωπος όλο αυτό το διάστημα». «Δούλεψε με δόλο και αυτό θα του καταλογισθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως η ίδια μιλά για πολιτικό δόλο, ενώ πρόσθεσε πως λειτούργησε «σε αγαστή συνεργασία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

«Ενέπαιξε τον ελληνικό λαό, την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινοβούλιο και τους εταίρους» πρόσθεσε και επισήμανε πως «η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των 300 βουλευτών είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας άνθρωπος του οποίου ο ρόλος είναι εξαιρετικά ύποπτος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη «θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όχι μόνο» και προσθέτει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής για τα μνημόνια κ. Βίτσα:

«Είναι προφανές κύριε Πρόεδρε, πως ενόψει των συγκλονιστικών εξελίξεων που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες και των θυσιών που αυτοί θα υποβληθούν προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, είναι απολύτως αναγκαία η πρόσκληση του κ. Βαρουφάκη στην εξεταστική επιτροπή που εξετάζει την "αντιμετώπιση της δραματικής κρίσης μέσω της πολιτικής των μνημονίων. Προτείνω κ. Πρόεδρε να μεταφέρετε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής την ανωτέρω πρότασή μου, προκειμένου να αποφασίσουμε την κατά προτεραιότητα πρόσκλησή του».

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα

«Νέο μνημόνιο που αποτελεί επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων δεν μπορεί κανένας να υπογράψει» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Realfm 97,8 και τόνισε ότι «όποιος διαβάζει το κείμενο δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης».«Αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και απέφυγε να απαντήσει στο γιατί υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και στα όσα ακολούθησαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Ο ελληνικός λαός υπερέβη την ηγεσία του» και σημείωσε ότι «εκείνο το βράδυ (του δημοψηφίσματος) στο Μαξίμου εισήλθα πετώντας στα σύννεφα με προσδοκίες για την απίστευτη γενναιότητα ενός ελληνικού λαού. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μία αρνητικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του πως θα διαχειριστούμε αυτό το όχι. Μερικές ώρες αργότερα επέστρεψα στο διαμέρισμά μου και υπέγραψα την παραίτησή μου».

Σε ερώτηση για τα όσα ο ίδιος αποκάλυψε νωρίτερα περί σχεδίου για Grexit, ο Βαρουφάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντίθετα έκανε σχέδια για την αποφυγή του. «Δεν μιλήσαμε ποτέ για δικό μας νόμισμα, κάναμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, δηλαδή την αποφυγή του Grexit», δήλωσε.

Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πως θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε».

Για την κριτική που δέχτηκε μετά την απόφασή του να λείπει από την ολομέλεια της Βουλής κατά την εξουσιοδότηση των μέτρων για την διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Φωνάζουν οι κλέφτες. Ας φωνάζουν».

Σε συνέντευξη του στο αυστραλιανό ραδιόφωνο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας ως μια «νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών».

«Πρόκειται για μια πολιτική της ταπείνωσης» είπε στην εκπομπή Late Night Live. «H τρόικα ήθελε να τον κάνει να καταπιεί κάθε λέξη με την οποία επέκρινε την τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια. Όχι μόνο τους έξι μήνες που ήμασταν κυβέρνηση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά. Δεν έχει να κάνει τίποτα με την επαναφορά της Ελλάδας στο δρόμο της ανάκαμψης. Είναι μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών που κυνηγάει και πάλι την Ευρώπη και ο πρωθυπουργός το ξέρει. Ξέρει πως είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ίδιος συνέκρινε την συμφωνία με το πραξικόπημα του 1967. «Στο πραξικόπημα η επιλογή του όπλου που έγινε τότε για να πέσει η δημοκρατία ήταν τα τανκς. Τώρα λοιπόν είναι οι τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν από ξένες δυνάμεις για να ρίξουν την κυβέρνηση. Η διαφορά είναι ότι αυτήν την φορά παίρνουν όλη την δημόσια περιουσία».

Τόνισε ότι ο Τσίπρας είναι καλύτερα να πάει σε εκλογές παρά να φέρει τα μέτρα στη Βουλή.

Στην συνέντευξη του στον σταθμό ABC ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιέγραψε επίσης και τις μυστικές προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης να τυπώσει δραχμές σε περίπτωση που η χώρα εξωθούνταν από το ευρώ.

«Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπήρχε μια μεγάλη συμμαχία στο Eurogroup ο στόχος της οποίας ήταν να μας βγάλουν εκτός του ευρώ, έπρεπε να κάνουμε έκτακτα σχέδια. Χρειαζόμασταν μια μικρή μυστική ομάδα ανθρώπων που θα δημιουργούσαν το σχέδιο, σε περίπτωση που αναγκαζόμασταν να βγούμε από την νομισματική ένωση που είναι γνωστή ως ευρωζώνη» σημείωσε.

«Φυσικά υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ. Μόλις το σχέδιο αυτό αρχίζει να εφαρμόζεται, μόλις περάσεις από τα πέντε άτομα που εργάζονται σε αυτό στα 500 – που είναι το ελάχιστο που χρειάζεται για να εφαρμοστεί – γίνεται δημόσια γνώση. Μόλις γίνει δημόσια γνώση, η δύναμη της προφητείας δημιουργεί μια δική της δυναμική. Δεν κάναμε ποτέ την μετάβαση από τα πέντε άτομα στα 500. Δεν νιώσαμε ποτέ ότι είχαμε την εντολή να το κάνουμε. Δεν σχεδιάζαμε να το κάνουμε. Είχαμε το σχέδιο στο χαρτί αλλά δεν το ενεργοποιήσαμε ποτέ».
http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom