Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η Σοφία που κάνει φάουλ κατά συρροή

Η υπουργάρα που ξέχασε τον παλιό αντιμνημονιακό εαυτό της
Κάποιοι την λένε θηλυκό Αδωνι και δεν έχουν άδικο...

Η ενέργεια της Σοφίας Βούλτεψη, την περασμένη Δευτέρα, να ειρωνευτεί με απαξιωτικές εκφράσεις τους ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι σε πλήρη απόγνωση βλέπουν να καταστρέφονται από το ρωσικό εμπάργκο, δεν αιφνιδίασε και πολλούς...

Επρόκειτο για μια ακόμη αστοχία της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία, από τη στιγμή που ανέλαβε τη νέα θέση της, στα μέσα Ιουνίου, έχει κάνει επανειλημμένα φάουλ.Πάντως, όλα αυτά ενδεχομένως και να αποδειχθούν απλά πταίσματα.

Μέχρι το 2012 η κυρία Βούλτεψη ήταν σκληρή πολέμιος του Μνημονίου και αυτό τη βοήθησε να επανέλθει στα βουλευτικά έδρανα της Β΄ Αθηνών. Στη συνέχεια όμως άρχισε να βάζει νερό στο κρασί της, ώσπου μεταβλήθηκε σταδιακά σε απολογητή των μνημονιακών επιλογών. Και μόλις κάθισε στην υπουργική καρέκλα, επιδεικνύοντας οίηση -παρά τη δημοσιογραφική προϊστορία της-, απαρνήθηκε πλήρως το παρελθόν της...

Πλήρης άγνοια


«Μια υπεύθυνη Πολιτεία καθορίζει τις σχέσεις με τους εταίρους της όχι με βάση κάποια φορτία ροδάκινου» δήλωσε (με πλήρη άγνοια των πραγματικών εργαλείων που διαμορφώνουν τους διεθνείς συσχετισμούς) στις αρχές της εβδομάδας, εκτιμώντας ότι «οι εταίροι μας έχουν τα δάνειά μας, φανταστείτε να τα σπάσουμε μαζί τους για τα ροδάκινα». Δεν δίστασε μάλιστα να συνδέσει -άκουσον άκουσον- τη συγκεκριμένη ιστορία με το... Κυπριακό, αφού, όπως είπε, «εάν εμείς τασσόμασταν υπέρ αποσχίσεων, θα μπορούσε η Τουρκία να προκαλέσει ένα δημοψήφισμα στα Κατεχόμενα! Θα έβγαινε ένα αποτέλεσμα υπέρ της και θα οδηγούμασταν σε αποσχίσεις και προσαρτήσεις. Οταν θα πηγαίναμε να διαμαρτυρηθούμε στην Ε.Ε., τι θα τους λέγαμε; Οτι δώσαμε τη μισή Κύπρο, αλλά σώσαμε τα ροδάκινα; Αυτά δεν γίνονται και αυτό το γνωρίζουν και οι Ρώσοι» ήταν η απίστευτη εξήγησή της.

Οι αγρότες δεν ήταν η πρώτη κοινωνική ομάδα που τα βάζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε απόσταση από την πραγματικότητα και τις συνθήκες που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Πρόσφατη ήταν η άλλη προκλητική τοποθέτησή της για της καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. «Θεωρώ ύβρη να ασχολούμαστε όλη μέρα με το θέμα των καθαριστριών, όταν έχουμε 1.500.000 ανέργους» σημείωσε επιδιώκοντας προφανώς (αλλά δίχως αποτέλεσμα) να ενεργοποιήσει σύνδρομα κοινωνικού αυτοματισμού...

Προβληματική, εξάλλου, ήταν και η παρέμβασή της για τον ΕΝΦΙΑ. Προσπαθώντας να «μαζέψει τα αμάζευτα», αναγνώρισε μεν το λάθος, αλλά εκτίμησε ότι «δεν θα επηρεάσει την άποψη του κόσμου» και (προσπαθώντας να στείλει την μπάλα στην εξέδρα) το απέδωσε στο «απρόσωπο» (;) ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. «Ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργούν τα λογισμικά και ότι με ένα λάθος μπορεί να ανατραπεί το σύμπαν» υποστήριξε.

Αλλά και η δήλωση που είχε κάνει για τη στάση της Ν.Δ. ως αντιπολίτευση και τώρα, ως κυβέρνηση, σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ μόνο θετικά δεν ήχησε. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της, ερωτήθηκε γιατί το 2011 η Ν.Δ. υπερασπιζόταν τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ, ενώ τώρα λειτουργεί διαφορετικά. «Η Ν.Δ. το 2011 δεν ήταν κυβέρνηση, οι βουλευτές μπορούσαν να λένε ό,τι θέλουν» ήταν η κυνική απάντησή της, την οποία στη συνέχεια επιχείρησε μάταια να «μαζέψει».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προκάλεσε πρόσφατα και την οργή της «καραμανλικής» πτέρυγας της Ν.Δ. (και όχι μόνο) με την αναφορά της στην υπόθεση του ελλείμματος του 2009 και τη «μία και μοναδική» εξεταστική επιτροπή που είχε δεσμευτεί η Ν.Δ. ότι θα συστήσει μόλις αναλάμβανε την κυβέρνηση. «Είπαμε ότι θα γίνει μία και μόνη εξεταστική επιτροπή όταν ζητούσαμε αυτοδυναμία από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι δεν θα δώσει αυτοδυναμία σε κανέναν και επομένως αποφάσισε υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας» δήλωσε, επιχειρώντας χωρίς επιτυχία να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη ανακολουθία.

Το έλλειμμα

Παράλληλα, ξεχνώντας όσα κατήγγειλε και η ίδια παλαιότερα, ουσιαστικά αναγνώρισε το έλλειμμα στο 15%, ισχυριζόμενη: «Δεν μπορούσαμε εμείς αυθαίρετα να βάλουμε ένα άλλο έλλειμμα. Αναγκαστικά και εφόσον δεν είχε λυθεί το θέμα, θα βάζαμε το έλλειμμα το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από τη Eurostat».

Με την ανάληψη της θέσης της κυβερνητικής εκπροσώπου, η κυρία Βούλτεψη άρχισε να υπερασπίζεται πολιτικές που όλο το προηγούμενο διάστημα κατακεραύνωνε. Σε παλαιότερη ομιλία της είχε αναφερθεί σε έναν «οικονομικό πόλεμο που πρέπει να τον αντέξουμε, επιβιώνοντας ως έθνος. Μα όλους να τους κρεμάσουμε στο Σύνταγμα -ό,τι πρέπει να το κάνουμε πρέπει να το κάνουμε-, πρέπει κάτι ν' αλλάξουμε». Αλλά και στις αρχές του έτους, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, είχε καταγγείλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. «Μπάτε, σκύλοι, αλέστε γινόταν από όλους» είχε πει.

Αυτά τα ξέχασε;

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ως βουλευτής η κυρία Βούλτεψη έστηνε «αντάρτικο» κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ τώρα έχει γίνει θερμή συνήγορος του νυν υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη. Κι όμως, ήταν Ιανουάριος του 2012 όταν σε άρθρο της στην προσωπική ιστοσελίδα της έγραφε σε βάρος του: «Οπου και να στραφείς, πάντα πάνω σε κάποιον εθελόδουλο θα πέσεις. Τελευταίως προστέθηκε και καινούργιος αναλυτής των ψυχαναγκαστικών προβλημάτων των δανειστών μας. Στα διαλείμματα προσφοράς των υπηρεσιών του μεταξύ Σημίτη και Παπαδήμου (πάντα από το ίδιο πόστο), κάνει και τον καθηγητή».

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom