Εξαλλοι είναι είναι οι εκατοντάδες τουρίστες, στην πλειοψηφία τους Γάλλοι, που υπέστησαν στα μέσα Αυγούστου βαριάς μορφής δηλητηρίαση με συμπτώματα παρόμοια της γαστρεντερίτιδας, κατά τη διαμονή τους σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Ρόδου.
Πρώτο την είδηση δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, το κανάλι RTL για να ακολουθήσει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro επισημαίνοντας το μυστήριο γύρω από τη μαζική δηλητηρίαση ευρωπαίων τουριστών, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν το τουριστικό κατάλυμα πολυτελείας.
Σήμερα, η ηλεκτρονική έκδοση της Le Parisien και η γαλλική τοπική ιστοσελίδα της Τουλούζης Ladepeche.fr προχωρούν την αποκάλυψη ένα βήμα παραπέρα και διασύρουν τη συγκεκριμένη παροχή τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, φιλοξενώντας επώνυμες μαρτυρίες γάλλων τουριστών.
Οπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, περίπου 400 με 600 γάλλοι τουρίστες -στην πλειοψηφία τους από την Τουλούζη- έπεσαν θύματα της κακής ποιότητας του προσφερόμενου φαγητού σε πεντάστερο λουξ ξενοδοχείο της Ρόδου.
Με συνέντευξη τους στο Ladepeche.fr η Μαρσέλ και ο Ζαν-Πιερ Λακό περιγράφουν πώς οι ίδιοι, η κόρη τους και τα πέντε εγγόνια τους ξόδεψαν 20.000 ευρώ για τις διακοπές τους στη Λίνδο, που τελικά μετατράπηκαν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία που τους κόστισε τόσο στην τσέπη όσο και στην υγεία τους.
"Εβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό ακόμα και στις πισίνες"
Οπως διηγείται ο Ζαν-Πιερ Λακό, η πρώτη εβδομάδα της διαμονής τους κύλησε «απίστευτα ομαλά, ενώ η δεύτερη, από τις 10 μέχρι τις 17 Αυγούστου, μετατράπηκε σε εφιάλτη». «Οπως και εκατοντάδες άλλοι παραθεριστές, έτσι η οικογένειά μου κι εγώ, ξαφνικά κάναμε εμετό και συνεχείς διάρροιες. Η σύζυγός ήταν ήδη άρρωστη από το εστιατόριο (πριν καν προλάβουμε να ανεβούμε στο δωμάτιο). Εβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό στις πισίνες, στους διαδρόμους... παντού. Ηταν δύσκολο, για να μην πω σκηνικό αποκάλυψης» καταγγέλλει σε τηλεοπτική εκπομπή Ζαν-Πιερ Λακό, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης «Πιερ Σαμπατιέ».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γαλλικές ιστοσελίδες, αυτό που εξέπληξε τον καθηγητή, ήταν ότι τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με τους φορείς της μόλυνσης που ευθύνονται για αρρώστιες όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός που μεταδίδεται επίσης από τα κουνούπια, ο chikungunya. Ο λόγος που οδηγεί τον Σαμπατιέ σε αυτό το συμπέρασμα «είναι η ταχύτητα με την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου μέρους του προσωπικού (του ξενοδοχείου), αποδεκατίστηκαν τόσο γρήγορα».
«Ταξιδεύω πολύ και ποτέ μου δεν έχω δει κάτι παρόμοιο» τονίζει ο Λακό ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί που «χτυπήθηκαν» από την αρρώστια, ζήτησαν εξηγήσεις από τον διευθυντή του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του 1.400 τουρίστες, αλλά και μια εκτίμηση για την αρχή της περίεργης αυτής επιδημίας.
Η εξήγηση που έλαβε δεν τον ικανοποίησε, όπως καταγγέλλει. Ο ξενοδόχος του είπε πως «το νησί της Ρόδου επηρεάστηκε από έναν ιό που υπάρχει στον αέρα και πως η τροφή και το νερό δεν ευθύνονταν» για την κατάσταση.
Η οικογένεια Λακό σε εκκλησία της Ρόδου κατά την πρώτη εβδομάδα των διακοπών τους
"Μας ζήτησαν 100 ευρώ για να μας εξετάσουν γιατροί"
"Μας ζήτησαν 100 ευρώ για να μας εξετάσουν γιατροί"
Αλλος παραθεριστής, από το Λουξεμβούργο, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, κατήγγειλε στα γαλλικά μίντια ότι «τρεις γιατροί ήταν στη διάθεσή μας, αλλά για να μας εξετάσουν έπρεπε να πληρώσουμε εκ των προτέρων πάνω από 100 ευρώ». Ετσι, ο ίδιος διέκοψε τις διακοπές του κι έφυγε από την Ελλάδα άρον-άρον.
Το ζευγάρι Λακό έπειτα από αυτές τις εξελίξεις επικοινώνησε με τον ταξιδιωτικό πράκτορα που τους έκλεισε το ξενοδοχείο. «Το δικό μας (το πρακτορείο), η Fram,μας είπε ότι ήταν σε εξέλιξη αναλύσεις πάνω στο νερό και την τροφή. Τους υπενθυμίσαμε ότι ήμασταν πελάτες τους και πως ήταν κατά συνέπεια, άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι μας συνέβαινε».
Την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρει το ζεύγος Λακό, περίπου 200 παραθεριστές, κυρίως Γάλλοι, συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ξενοδοχείου. «(Οι τουρίστες) του ζήτησαν να περιορίσει στο ελάχιστο τη ζημιά» και «του δώσαμε επίσης και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε τρία ή τέσσερα "ευαίσθητα" πιάτα, όπως ζυμαρικά και ρύζι, καθώς και ότι και τα τέσσερα εστιατόρια (του ξενοδοχείου) βασίζονται σε συστατικά που εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο (δηλητηρίασης) όπως τα γαλακτοκομικά» αναφέρει ο Λακό.
Οι γάλλοι ανέφεραν ότι έπειτα από αυτό, η διοίκηση του καταλύματος έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτόκολλο υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο χεριών πριν την είσοδο στους χώρους των εστιατορίων, αλλά όπως καταγγέλλουν, αποδείχθηκε ανεπαρκές, καθώς η μόλυνση εξαπλωνόταν με αμείωτο ρυθμό.
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Fram είπε: «Δεν σταμάτησε ποτέ».
Αυτή την ώρα, οι τουρίστες που προσεβλήθησαν από τον ιό αναδιοργανώνονται,σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λακό, προκειμένου να εξακριβώσουν την αιτία της επιδημίας, να εκτιμήσουν τις ευθύνες από πλευράς ξενοδοχείου, ώστε να αξιολογήσουν τα δικαιώματά τους έναντι αυτού και να τα απαιτήσουν. «Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Λακό. Προς το παρόν, το Fram ανακοίνωσε ένα είδος παροχής αποζημίωσης προς τους πελάτες που αρρώστησαν, καθώς θα τους επιστραφεί το 15% των χρημάτων που κατέβαλαν.
http://www.iefimerida.gr/Η απάντηση του ΚΕΕΛΠΝΟ
Διευκρινίσεις για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου, δίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), το οποίο από τις 14 Αυγούστου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου και τα Εργαστήρια του δικτύου των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε τη διερεύνηση.
«Με τα έως τώρα δεδομένα πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο. Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του Δυτικού κόσμου», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση και έμφαση αυτή τη στιγμή δίνεται στη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και αφορούσε σε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροιες διάρκειας 1-2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας. Κρούσματα αναφέρθηκαν κυρίως μέχρι τις 18 Αυγούστου, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό. Κανένα περιστατικό δε χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων. Τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αναφέρει ότι δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτή την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας σχετικά με το θέμα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου