Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Οργανωμένο σχέδιο οικονομικής αφαίμαξης των ελληνικών νοικοκυριών μέσα στο κατακαλόκαιρο


Με προείσπραξη φόρων ύψους 400 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους ξεκινά μέσα στο κατακαλόκαιρο η νέα επιχείρηση οικονομικής αφαίμαξης των ελληνικών νοικοκυριών προκειμένου να καλυφθεί η πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη ύψους 525 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στον προϋπολογισμό η προεκλογικών σκοπιμοτήτων χορήγηση του "κοινωνικού μερίσματος".

Μάλιστα,έχουν συμφωνηθεί με τους τροϊκανούς και άλλα μέτρα, συνολικού ύψους 1,07 δισ. ευρώ, κυρίωςπερικοπής δαπανών, για να υπερκαλυφθούν τα συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ ποσά "κοινωνικούμερίσματος", παροχών προς άστεγους και περικοπής ασφαλιστικών εισφορών.

Από 1η Αυγούστου ξεκινά μια σημαντική μείωση στις συντάξεις 1,1 εκατομμυρίου πολιτών μέσω του νέου συστήματος υπολογισμού μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Από κυβερνητικής πλευράς, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχειρεί να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα και είναι ενδεικτική η απόπειρα του Ι. Βρούτση να χαρακτηρίσει μέσω ανακοίνωσης το νέο σύστημα μηνιαίας παρακράτησης ως... "διαρθρωτική μεταρρύθμιση".

Η ουσία όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το μέτρο είναι δημοσιονομικό. Και τούτο διότι όχι μόνο ο ενιαίος υπολογισμός μηνιαίας παρακράτησης φόρων επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων κάθε δικαιούχου συνταξιούχου οδηγεί ευθέως σε αύξηση κρατήσεων φόρου για μεγάλο αριθμό συντάξεων, αλλά και το εν λόγω μέτρο έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τροϊκανών να εφαρμοστεί φέτος, με σκοπό να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 400 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί σημαντικό μέρος της δαπάνης 525 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του "κοινωνικού μερίσματος".

Η συμφωνία αυτή προκύπτει και από το κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είδε τον περασμένο μήνα το φως της δημοσιότητας. Όπως αναφέρεται στη σελίδα 10 της έκθεσης, οι δημοσιονομικές δαπάνες ύψους 525 εκατ. ευρώ για χορήγηση "κοινωνικού μερίσματος", 75 εκατ. ευρώ για καταβολή παροχών προς άστεγους και 450 εκατ. ευρώ λόγω περικοπής εισφορών κατά 3,9% συμφωνήθηκε να καλυφθούν με:

* Πρώτον, εφαρμογή νέου συστήματος παρακράτησης φόρου εισοδήματος συντάξεων, με το οποίο επισπεύδεται η είσπραξη του συνολικού φόρου που αναλογεί σε όλα τα εισοδήματα από συντάξεις. Το σύστημα προβλέπει υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης με ενιαίο τρόπο στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων βάσει της φορολογικής κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων. Με το σύστημα αυτό οι κρατήσεις φόρου συντάξεων θα αυξηθούν σημαντικά, μειώνοντας τα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Η εφαρμογή του επισπεύδει την είσπραξη των φόρων για να δώσει εφάπαξ αύξηση εσόδων 400 εκατ. ευρώ σε διάστημα διετίας, κάτι που σημαίνει κατά μέσον όρο επιβάρυνση 40 ευρώ (ποσό που αυξάνεται αρκετά σε πολλούς δικαιούχους).

* Δεύτερον, τη μείωση των ανωτάτων ορίων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 320 εκατ. ευρώ μέσω διαρθρωτικών μέτρων 220 εκατομμυρίων, όπως μείωση ανώτατων ορίων δαπανών κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού (100 εκατ. ευρώ) και περικοπή δαπανών για στρατιωτικές προμήθειες κατά 50 εκατ. ευρώ.

* Τρίτον, τη μείωση των περιθωρίων αποσβέσεων επιχειρήσεων και υπαγωγή ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στο νέο επαχθές καθεστώς επιβολής φόρου 26% στο σύνολο καθαρού -πραγματικού ή τεκμαρτού- εισοδήματός τους μέσω του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα αποδώσουν επιπλέον έσοδα 350 εκατ. ευρώ.

Και ενώ η αύξηση του παρακρατούμενου φόρου συντάξεων εξυπηρετεί δημοσιονομικές σκοπιμότητες, η εξοντωτική φορολόγηση συνεχίζεται αδιαλείπτως. Ενδεικτικό είναι πως το υπουργείο Οικονομικών "θριαμβολογεί" μεν για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ωστόσο αυτό επετεύχθη με την ανελέητη φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο εξάμηνο αυξήθηκαν οι εισπράξεις αμέσων φόρων ως εξής:

1. Εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 143 εκατ. ευρώ ή 5,1%.

2. Εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 170 εκατ. ευρώ ή 18,9%.

3. Στην περιουσία κατά 158 εκατ. ευρώ ή 13,6%,

4. Λοιποί άμεσοι κατά 58 εκατ. ευρώ ή 5,6%,

5. Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 26 εκατ. ή 10,4%,

6. Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 166 εκατ. ευρώ ή 9,2%.

BlackRock: "Παγκόσμια πρωταθλήτρια" χρεοκοπίας η Ελλάδα

Σε πείσμα των αισιόδοξων μεγεθών που ανακοινώνει η κυβέρνηση, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε "παγκόσμια πρωταθλήτρια" στη λίστα επικινδυνότητας χρεοκοπίας χωρών σύμφωνα με μελέτη της BlackRock. H εταιρεία, που πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες, κατατάσσει στον δείκτη κινδύνου, ο οποίος συντίθεται με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία της κάθε χώρας, την Ελλάδα στην πρώτη θέση, υψηλότερα και από την Αργεντινή, η οποία έως τις 30 Ιουλίου θα πρέπει να αποπληρώσει συγκεκριμένα ομόλογα, ενώ ακολουθούν Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Ουκρανία και Πορτογαλία. Ο εν λόγω δείκτης συγκροτείται μέσω ανάλυσης ποσοτικών μετρήσεων σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: δημοσιονομικό περιθώριο (40%), προθυμία αποπληρωμής (30%), εξωτερική δημοσιονομική θέση (20%) και κατάσταση χρηματοπιστωτικού τομέα (10%). Την ίδια ώρα, για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, τοποθετώντας την ανάπτυξη φέτος στο 0,5-1%, κάνει λόγο η Eurobank σε χθεσινή της ανάλυση. Η τράπεζα εκτιμά πως δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα τα επόμενα 6-7 χρόνια αν ληφθεί σειρά δράσεων από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με νέες εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων.

http://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom