Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

«ΠΡΩΤΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ και μετά εκλογές» - «ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Τρέμουν την ανατροπή της κυβέρνησης ξένα κεφάλαια που εποφθαλμιούν δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο

του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Βρήκαν σωστές τιμές, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, επενδυτές του εξωτερικού, που μετά το πλιάτσικο στις τράπεζες ετοιμάζονται για ακίνητα και επιχειρήσεις

Κυβέρνηση ανάθεσης έργων. Σχέδια προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και που θα διασφαλίζουν τη με κάθε τρόπο παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία φέρεται να επεργάζονται πανίσχυρα ξένα κέντρα.

Επιδίωξή τους η στήριξή της (υπό τον Αντ. Σαμαρά) προκειμένου να συνεχιστεί η εκχώρηση «δημόσιου πλούτου», να συμφωνηθούν 3-4 big deals σε κλάδους-κλειδιά, να «αξιοποιηθούν» νευραλγικές υποδομές.


Παράλληλα με τη δημιουργία βιώσιμου πολιτικού περιβάλλοντος τα «ξένα κεφάλαια» επιχειρούν να αποκομίσουν πολλαπλάσια οφέλη από το αρχικό χαμηλό κόστος της επένδυσής τους, κάτι που σημειώνεται ήδη με τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι τράπεζες

Για αυτό τον σκοπό, σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, προωθούνται τις τελευταίες μέρες συντονισμένα συγκεκριμένοι άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά (στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank) θυμίζοντας ενδεικτικά πως η θητεία του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είναι 6ετούς διάρκειας.

Συν τω χρόνω τα «ξένα κεφάλαια» (από τα επιθετικά χαρτοφυλάκια τύπου G. Soros, Paulson μέχρι τα πιο επενδυτικά όπως το Fairfax ή το York Capital) «χτίζουν» θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών και εταιρειών που θεωρείται βέβαιον πως θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ήδη οι ξένοι μετρούν χρηματιστηριακές υπεραξίες δεκάδων εκατ. από τη συμμετοχή τους στις τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής. Παράλληλα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν λάβει ήδη θέσεις σε ελληνικές εταιρείες (η Fairfax στην Eurobank Properties και τον Μυτιληναίο, η York Capital στον όμιλο ΓΕΚ κ.α.).

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ένας σημαντικός κύκλος τοποθετήσεων/διορισμών που περιλαμβάνουν από τον ορισμό του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τις νέες διοικήσεις σε Alpha Bank (Βασ. Ράπανος), Eurobank (Παν. Θωμόπουλος) μέχρι τον νέο διοικητή της ΤτΕ (Γιάννης Στουρνάρας). Μάλιστα θέμα ωρών θεωρείται η συμπλήρωση θέσεων στην Κεντρική Τράπεζα (2-3 θέσεις υποδιοικητών), ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν αλλαγές σε 2-4 ΔΕΚΟ.

Νερά, λιμάνια

Ισχυρά ξένα κέντρα, που έχουν στοχοποιήσει δημόσιους Οργανισμούς (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), υποδομές (ΟΛΠ, ΟΛΘ), εμπορευματικά κέντρα/logistics, δίκτυα μεταφορών έχουν εδώ και καιρό ομάδες εργασίας στην Αθήνα. Επιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως σειρά επαφών προς αυτή την κατεύθυνση έγινε στο παρασκήνιο του διήμερου Road Show των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (11-12 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη).

Η ενέργεια

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διεργασίες για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που επιχειρείται να γίνει μέσω της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου ΕΣΑΗ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, η πρόσβαση τρίτων μέσω δημοπρασιών στο προϊόν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής «δεν συνιστά βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ο πραγματικός ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται μόνο όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν απευθείας πρόσβαση στους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά με έλεγχο του κόστους παραγωγής». Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ η εφαρμογή διαδικασίας διαγωνισμών για πώληση «πακέτων» ηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους της ΔΕΗ, που διαθέτει την αποκλειστική πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, υιοθετήθηκε ως μεταβατική φάση προς την εφαρμογή του ενιαίου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τη μεταβίβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια του 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και του πελατολογίου της («Μικρή ΔΕΗ»), ώστε έτσι να αρχίσει να αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός.

Ο τουρισμός

Στον έλεγχο ισχυρών ξένων ομίλων περνά με γοργούς ρυθμούς η κερδοφόρα «βιτρίνα» του ελληνικού τουρισμού.

Το ενδιαφέρον μνηστήρων που καταγράφηκε στο διαγωνισμό για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι μία μόνο ένδειξη για το ότι η Ελλάδα θεωρείται... Ελντοράντο από ποικίλα οικονομικά συμφέροντα, στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Αυτό γιατί σε έρευνες (Global Hotel and Lodging Industry 2013) εκτιμάται ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων παγκοσμίως θα αγγίξει το 2015 το μισό τρις $ για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 480 δισ. $ (περί τα 360-365 δισ. ευρώ). Την ίδια περίοδο, οι προβλέψεις-στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό κάνουν λόγο για 24 εκατ. τουρίστες και για τουριστικές εισπράξεις περί τα 20 δισ. το 2020. Αυτές βασίζονται στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται και η χώρα θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα, με δεδομένη την αστάθεια που αναμένεται στις χώρες της ευρύτερης περιοχής με αφορμή τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, στη Συρία και τελευταία στο Ιράκ.

Ενας από τους κυριότερους λόγους που η Ελλάδα έχει «εγκλωβιστεί» στο στόχαστρο όλων αυτών των ισχυρών κεφαλαίων είναι οι υπεραξίες δημόσιων και ιδιωτικών ακινήτων και επιχειρήσεων, που φέρεται να αποτελούν τον «κρυμμένο» θησαυρό του ελληνικού «πειραματόζωου».

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή τη συγκυρία με σταθερό ρυθμό εξακολουθούν να περνούν στη δικαιοδοσία και τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ από περιοχές ονειρεμένου κάλλους μέχρι ολόκληρα νησιά και εγκαταστάσεις, κτήρια σε μαγευτικά σημεία της χώρας.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών και ισχυρό δέλεαρ για τους ξένους οι πολύ χαμηλές τιμές που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από 6 χρόνια δραματικής ύφεσης.

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom