Καταγράφουν τα «μυθεύματα»
Αν και δεν δέχεται ότι υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής ζητά από διευθυντές δημοτικών σχολείων ενημέρωση για τον αριθμό των μαθητών που «τυχόν» υποσιτίζονται
- «Τώρα το θυμήθηκαν;», απαντούν σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων
Αν και δεν δέχεται ότι υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής ζητά από διευθυντές δημοτικών σχολείων ενημέρωση για τον αριθμό των μαθητών που «τυχόν» υποσιτίζονται
- «Τώρα το θυμήθηκαν;», απαντούν σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων
της Αφροδίτης Τζιαντζή
«Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τυχόντα αριθμό μαθητών, για τους οποίους έχετε σαφείς ενδείξεις ότι υποσιτίζονται (μόνο αριθμητικά, όχι προσωπικά στοιχεία). Οι Διευθύνσεις να συλλέξουν τα στοιχεία από τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους και να μας τα αποστείλουν συγκεντρωτικά ώς την Πέμπτη 29/5/2014».
Το έγγραφο στάλθηκε από τη Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής στους διευθυντές δημοτικών σχολείων και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά τις Ευρωεκλογές, χωρίς άλλα στοιχεία. Το δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα ο σύλλογος εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρης -που εκπροσωπεί τα δημοτικά σχολεία σε Νέα Ιωνία, Λυκόβρυση, Ηράκλειο και Μεταμόρφωσης, σαρκάζοντας την όψιμη ευαισθητοποίηση της διοίκησης:
«Ευχόμαστε αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησαν να εθελοτυφλούν μπροστά στις λιποθυμίες μαθητών, στα χιλιάδες παιδιά που πάνε χωρίς “ταπεράκι” στο ολοήμερο σχολείο, στα χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά-θύματα της κρίσης που γεννά το σύστημά τους κι η κρίση του», σχολιάζουν, εκφράζοντας απορίες για το πού θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες, εφόσον η σχολική χρονιά τελειώνει και αν θα σιτιστούν μόνο ορισμένοι μαθητές σε κάθε σχολείο.
Πάγια θέση συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών είναι να σιτίζονται καθημερινά όλοι οι μαθητές, με κολατσιό και χυμό ή γάλα, ενώ υπάρχουν διαφωνίες στην εμπλοκή ιδιωτών και στις φιλανθρωπίες.
Απορούν…
«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε τέτοια καταγραφή. Είναι η πρώτη φορά που προκαλεί αντιδράσεις», μας λέει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Δ. Γκίνης, απαριθμώντας τα προγράμματα σίτισης που «τρέχουν» στα σχολεία, υπό την αιγίδα του υπ. Παιδείας. Πρόκειται για… το εξής ένα, το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής, που φέτος εφαρμόστηκε σε 406 σχολεία πανελλαδικά (τα 222 στην Αττική), με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το πρόγραμμα μοιράζει καθημερινά στους μαθητές ένα υγιεινό γεύμα, ενώ ενθαρρύνει τα παιδιά και τις οικογένειές τους να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η συνύπαρξη επισιτιστικής ανασφάλειας με υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας δεν αποτελεί αντίφαση για τους διατροφολόγους. Οικογένειες με χαμηλό εισόδημα είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρβαρα παιδιά, καθώς τρέφονται με φθηνές και χαμηλής διατροφικής αξίας αμυλούχες τροφές.
Ως δεύτερο «πρόγραμμα» λογίζονται τα πακέτα της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών: «Τα δέματα στέλνονται με απόλυτη εχεμύθεια, χωρίς να το γνωρίζουν καν τα ίδια τα παιδιά», μας λέει ο κ. Γκίνης, δηλώνοντας ότι φέτος στάλθηκαν δέματα σε 2.000 μαθητές. Το τρίτο αφορά τη διανομή φρούτων και φρουτοσαλάτας, σε 1.500 σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.
Τα κριτήρια, με τα οποία θα καταγράφονται οι υποσιτιζόμενοι μαθητές, είναι εμπειρικά: «Αλίμονο, αν δεν μπορεί να κρίνει ο κάθε διευθυντής σχολείου πού υπάρχει πρόβλημα», λέει ο περιφερειάρχης, ενώ αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν κρούσματα με παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα: «Αυτά είναι μυθεύματα», μας λέει.
«Απόρρητα»
Η περιφέρεια εκπαίδευσης αρνείται να δώσει τα στοιχεία που συνέλεξε από τις διευθύνσεις, με τον χαρακτηρισμό ότι είναι «απόρρητα». Ωστόσο, από την πρωτοβάθμια Διεύθυνση Β΄ Αθήνας, στην οποία ανήκουν τα σχολεία του συλλόγου που διαμαρτυρήθηκε, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: Σε 129 δημοτικά καταγράφηκαν 110 μαθητές που υποσιτίζονται, με τους περισσότερους σε Ν. Ερυθραία, Μαρούσι και Μελίσσια και με τα περισσότερα παιδιά στο ειδικό σχολείο του Σικιαρίδειου Ιδρύματος που κινδυνεύει με κλείσιμο.
Οταν η πείνα αγγίζει τα συγκριτικά ευκατάστατα βόρεια προάστια, στο κέντρο της Αθήνας, στις δυτικές συνοικίες και στις γειτονιές του Πειραιά, το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξυμένο: 1.300 μερίδες φαγητού μοιράζει καθημερινά το Βρεφοκομείο Αθηνών του Δήμου Αθηναίων, παράλληλα με τα δέματα της Εκκλησίας και τα γεύματα του Ινστιτούτου Prolepsis. Σημειώνεται ότι εκκρεμούν πανελλαδικά άλλες 640 αιτήσεις σχολείων για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, 165 από τις οποίες στην Αττική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου